Ulaştırma Bakanlığı, uçaklar için hayati önem taşıyan VOR sisteminin yanı sıra ILS sisteminin de kurulumuna ilişkin hava meydanlarının yapılarını gözden geçirdi. Türkiye'de özellikle uçak kazalarının ardından eleştirilen uçaklar için Aletli İniş Sistemi (ILS), tamamen ya da kısmen tüm havaalanlarına kurulacak.
Özellikle Isparta kazasının ardından yine gündeme gelen ILS cihazının yokluğuna ilişkin eleştiriler üzerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), sisteme ilişkin yeniden bir değerlendirme yaptı ve uçaklar için hayati önem taşıyan VOR sisteminin yanı sıra, ILS sisteminin de kurulumuna ilişkin hava meydanlarının yapılarını gözden geçirdi.
Değerlendirmeye göre, Adana, İzmir, Antalya, İstanbul Atatürk, Dalaman, Ankara Esenboğa, Milas-Bodrum, Nevşehir-Kapadokya, Tekirdağ-Çorlu, Trabzon, Gaziantep, Bursa-Yenişehir, Kars, İstanbul Sabiha Gökçen, Samsun-Çarşamba, Sivas, Denizli-Çardak, Malatya Erhaç, Erzurum, Kayseri Erkilet, ve Muş'taki havalimanlarında ILS cihazı bulunuyor.
DHMİ, 2008’de sistemlerin teslimi ve montajlarının yapılmasını hedefliyor. Çanakkale, Diyarbakır, GAP, Konya ve Hatay'daki hava meydanları da coğrafi şartları nedeniyle ILS cihazı kurulmasına elverişli bulunuyor. Genel Müdürlük Çanakkale için yapılan harita etütlerinde ILS ile yaklaşmanın mümkün olduğunu saptarken, Diyarbakır için ihalesini yaptığı ILS sistemi montaj ve kurulumunu ise 2 ay içinde tamamlamayı planlıyor. GAP ve Hatay meydanları için ILS sistemi alımı ihalesini yapan DHMİ, 2008 yılı içinde sistemlerin teslimini ve montajlarının yapılmasını hedefliyor. DHMİ, Konya Hava Meydanı için ILS sistemini satın aldı ve arazi hazırlıklarının tamamlanmasının ardından montaj çalışmalarını başlatacak.
DHMİ, tahditli meydanlar arasında sayılan ve uçakların alçalabileceği pas geçme noktası ve tırmanış yükseklikleri önceden duyurulan bazı meydanlara da ILS kurmayı planlıyor. Ağrı Hava Meydanı için yapılan etütte, pas geçme sahasındaki maniaların ILS yüzeylerini sınırlaması nedeniyle bu meydana ILS sistemi kurulması halinde uçakların pist başına göre alçalabilecekleri en düşük irtifa 550 feet olarak hesaplandı. Edremit Körfez, Sinop ve Uşak hava meydanları da tahditli olarak ILS cihazı kurulacak meydanlar arasında yer alıyor.
Maliyet 20 milyon YTL’yi bulacak
DHMİ Genel Müdürlüğü, ILS sisteminin kurulumuna coğrafi şartları nedeniyle elverişli olmayan Adıyaman, Çaycuma, Elazığ, Erzincan, Gazipaşa, Kahramanmaraş, Mardin, Siirt, Isparta Süleyman Demirel, Tokat ve Van hava meydanlarına da Aletli İniş Sisteminin tamamen ya da kısmen kurulmasına karar verdi. ILS sisteminin tümünün kurulumuna elverişli olmayan meydanlarda uçakların pistlerin merkez hattını bulmasına yardımcı olacak ILS'in bazı parçaları monte edilecek.
DHMİ Genel Müdürlüğü, yaklaşık 20 milyon YTL'yi bulacak ILS sistemlerinin kurulumu için 2008 yılı içinde ihaleye çıkmayı, 2009'da da kurulum işlemlerini tamamlamayı planlıyor. Böylece, Türkiye'de ILS sistemi olmayan havaalanı kalmayacak.