Teknolojik KOBİ’nin büyük başarısı
“KOBİ” statüsünde faaliyetlerini sürdüren, ODTÜ ve Bilkent Üniversiteleri’ndeki teknoparklarda yerleşik mühendislik firması ESEN Sistem Entegrasyon’un özgün olarak geliştirdiği Sistem, Türk Elektronik Sanayiciler Derneği tarafından “Yenilikçilik ve Yaratıcılık” ödülüne layık görüldü. Yerli olarak üretilen Sistem, Türkiye'de afet ile mücadele, şehir planlama ve güvenlik alanlarında fayda sağlamasının yanında terör problemlerinin çözümüne farklı bir bakış açısı getirerek kolluk kuvvetleri ve silahlı kuvvetlere çok kıymetli istihbarat bilgisi sağlayacak.
SASAD ve OSSA üyesi olan ESEN Sistem Entegrasyon, dünyada en çok ABD tarafından üretilen ve kullanılan sistemi üreterek Türkiye’de önemli bir ilke imza attı.
Geniş Alan Gözetleme Sistemi, 20 kilometrekare gibi orta büyüklükte bir kenti, havadan gözleyerek, alandaki tüm hareketliliklere ait gerçek zamanlı durumsal farkındalık oluşturulmasını sağlıyor. İnsanlı ve insansız hava araçlarına takılabilen sistemle geniş alandan, çok kıymetli veri toplanabiliyor.
Dünyadaki örnekleri ile rekabet edebilecek seviyede
Sistemde havada görüntüleme sistemi, havada veri işleme sistemi, veri linki ve yer istasyonu bileşenleri bulunuyor. Görüntüleme sistemi tarafından alınan görüntüler havada veri işleme sistemi tarafından işlenerek, yer istasyonuna gönderiliyor. Yer istasyonunda ise, alınan verileri kaydedecek, sorgulayacak, çeşitli ilişkisel veritabanı ve coğrafi bilgi sistemi analizleri gerçekleştirecek, değişik şekillerde son kullanıcıya sunacak, daha önceki verilerle karşılaştıracak bir yazılım ve donanım bulunmakta. Sistem, takip edilen bir aracın nereden geldiği, daha önce hangi araçlarla buluştuğu bilgisinin de elde edilmesine yardımcı oluyor. Bu sayede büyük toplantılarda, toplumsal olaylarda, konvoy takibinde, sınır gözlemede, arama kurtarma, trafik düzenleme, afet durumlarında koordinasyon gibi çalışmalarda Sistem büyük faydalar sağlıyor.
Anayurt güvenliğine büyük katkı
ESEN Sistem Entegrasyon Genel Müdürü Cem Uğur, ODTU Teknokent ve Bilkent Cyberpak’ta ofisleri bulunan şirketin 2012’den beri savunma ve havacılık alanlarında önemli çalışmalarının bulunduğunu söyledi. “Geniş Alan Görüntüleme” kavramının yeni bir kavram olduğunu, daha önce sahip olunması hayal bile edilemeyen seviyede bilgi ürettiğini ve durum farkındalığı sağladığını belirten Uğur şöyle devam etti:
“Sistemi küçük bir yerleşim alanı üzerinden hiç ayrılmayan bir uydudan bakmak gibi düşünebilirsiniz. Uydular belli bir alana belli zaman aralıkları ile bakabilmektedirler. Bizim sistemimiz ise kesintisiz bakarak çok daha büyük avantaj sağlamaktadır. Örneğin afet ile mücadele örneğinde hasar gören bir mahalde farklı noktalarda yürütülen kurtarma mücadelesine büyük bir koordinasyon desteği sağlayabilecektir.”