Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Eurocontrol'ün araştırmasına göre, 2014-2021 arasında Avrupa'ya en fazla sefer artışı yapacak ülkeler kategorisinde Türkiye'nin 1. sırada yer aldığım belirterek, Türkiye'nin havacılıkta her yıl yüzde 6'dan daha fazla büyüme göstermesi tahmininde bulunulduğunu söyledi. 2014 yılında Türkiye'nin, AB ülkelerine Amerika'dan sonra en fazla yolcu taşıyan ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, "Türkiye ile AB ülkeleri arasında 30 milyon yolcu taşındı. Böylece, AB'ye 50 milyon yolcu taşıyan Amerika'dan soma en fazla yolcu taşıyan ikinci ülke oldu" dedi.
Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin, Türkiye'yi "havacılıkta AB'nin en büyük partneri" olarak gördüklerini ve ilişkilerin özel hale getirilmesini istediklerini dile getirerek, bu amaçla AB tarafından "Kapsamlı Havacılık Anlaşması" önerildiğini kaydetti.
Yıldırım, "Anlaşmanın Türkiye'nin istediği kapsamda gerçekleşmesi durumunda, AB ile Türkiye arasında hizmet veren havayolu şirketleri sınırsız uçuş gerçekleştirebilecek. Böylece, havayolu şirketleri arasındaki rekabet artacağından uçak bilet fiyatları da düşecek" diye konuştu.
Söz konusu anlaşmanın imzalanması durumunda, Avrupa'dan daha fazla turistin Türkiye'ye geleceğine dikkati çeken Yıldırım, hava ulaşımı ne kadar sıklaşırsa iş yatırımlarının da o derece artacağını söyledi. Anlaşma kapsamlı olacağı için havacılık güvenliğinde de "tek nokta güvenlik" sistemine geçileceğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti: "Yani AB ülkelerinde ya da Türkiye'de havalimanında güvenlikte aranan bir kişi, söz konusu havalimanlarında ikinci kez aranmayacak. Bu da Türkiye'yi bölgesel hub merkezi haline getirme hedefine katkıda bulunacak. Avrupa'ya Türkiye üzerinden giden kişiler, Avrupa'da bir daha aranmayacak. Dolayısıyla insanlar otomatik olarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmeyi tercih edecek. Böylece Türkiye'den Avrupa'ya daha fazla frekans olacak, insanlar, Avrupa ülkelerine daha fazla opsiyon bulabilecek."
YATIRIM DA GETİRECEK
Türkiye ile Avrupa sivil havacılığının entegre olmasıyla uçuş emniyetiyle ilgili mevzuatın da uyumlu hale getirileceğine dikkati çeken Yıldırım, ülkeler arasında lisansların, sertifikaların karşılıklı tanınmasının Türkiye'ye uçak parçası üretimi noktasında yatırım getireceğini söyledi. Yıldırım, bu konuların hepsinin yetkililer arasında tartışılacağını ve hangi kapsamda neye mutabık kalınacağının 1 yıllık sürede belirleneceğini sözlerine ekledi.