iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
II.DÜNYA SAVAŞINDA TÜRKİYE'DE HAVACILIK VE OLAYLAR-SON
29 Nisan 2019 Pazartesi

1944:        

*/ D.H.Y. uçuş ağına Sivas, Afyon ve Diyarbakır hatlarını ekledi.

                  */ Etimesgut Tayyare Fabrikasında THK-2 tek motorlu eğitim-akrobasi uçağın prototipinin üretim çalışmalarına başlanılmıştı. Ayrıca fabrikada Miles Magister uçağının üretimleri de başlamıştı.

10 Ocak 1944: Nuri Demirağ’ın uçak atölyesinde üretilen ilk yolcu uçağı Nu.D.38 tecrübe uçuşunu Yeşilköy meydanında yapmıştı. 20 dakika süren uçuş başarılıydı.

16 Ocak 1944: İngiliz Vickers Wellington tipi bombardıman uçağı, yakıtı bittiği için Saroz Körfezinde Mecidiyeköy civarına zorunlu iniş yapmıştı. Kırılan uçak bulunduğu yerde terk edilirken, beş kişilik ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

17 Ocak 1944: Önceki yıl İngiltere’ye Milli bütçeden sipariş edilen iki adet de Havilland D-89 Rapid uçakları teslim alınmıştı.

31 Ocak 1944: Türk Hava Kuvvetleri, Genelkurmay Başkanlığının 3456 sayılı onayı ile kendisine doğrudan bağlı, ayrı bir organizasyon olarak yeniden kuruldu...

2 Şubat 1944: Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kolordu seviyesine yükseltilirken, teşkilatına sadece muharip hava birlikleri bağlanmıştı. Lojistik ve destek birlikleri Milli Müdafaa Vekâleti, eğitim kuruluşları da Genelkurmay Başkanlığının yönetimi altında olacaktı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının karargâh binası için günümüzdeki Türk Hava Kurumunun Ankara’daki Genel Merkez binasına yerleşmişti. İlk Hava Kuvvetleri Komutanı olarak süvari sınıfı kökenli Tümgeneral Zeki Doğan atanmıştı.

5 Şubat 1944: Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı harekât açısından Genelkurmay Başkanlığına, lojistik bakımından Milli Savunma Vekâletinin Hava Müsteşarlığına olan organizasyonu yeniden düzenlenerek tamamen Türk Hava Kuvvetlerine bağlandı. Böylelikle halen günümüzde de uygulanan tıpkı Kara, Deniz Komutanlıkları gibi kendi görevlerinde bağımsız bir Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurulmuştu.

7 Şubat 1944: Türkiye-İngiltere arasında yapılan antlaşma ile havayoluyla mektup fotografisi gönderilmeye başlanmıştı. Türkiye’de mikrofilm mektupların dağıtımını P.T.T yapacaktı.

10 Şubat 1944: Kara Harp Okulundan 1943 yılı mezunu havacı asteğmenlerden 30'u İngiltere’ye, pilotaj eğitimi için Ankara’dan trenle Kahire’ye yola çıkmışlardı.

3 Mart 1944: İngiltere’ye ait Lockheed Ventura tipi bombardıman uçağı, Bahçe kazasına (o zamanlar Adana, şimdilerde Osmaniye’ye bağlı) zorunlu inişte yanmış, uçuş ekibi ölmüştü.

Nisan 1944: İngiltere’de pilotaj ve harbe hazırlık uçuş eğitimini tamamlayan 1941-B devresinin ilk kafilesi yurda dönmüştü.

2 Nisan 1944: Amerika, Türkiye’ye yardım olarak silah ve diğer askeri malzeme göndermeyi durdurduğunu hükümete iletmişti.

3 Nisan 1944: Almanya’dan alınan beş Junkers Ju-52 tipi yolcu uçağı Yeşilköy’e inmişti. (Bazı kaynaklarda geliş tarihi 2 Nisan olarak geçmektedir.) Üç motorlu ve 17 yolcu taşıyabilen uçakların bedelini Türkiye başta krom, bakır vb. olmak üzere ihtiyacı olan stratejik hammaddeler verilerek ödenecekti.

15 Nisan 1944: Amerika’ya ait B-24D Liberator tipi bombardıman uçağı İstanbul’daki Sarıgazi meydanına inmişti. Hafif hasarlı uçak yerinde bırakılırken on kişilik ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

17 Nisan 1944: Karadeniz’den Boğaz girişinde uçan meçhul bir uçak Anadolu Kavağı civarına birkaç bomba atarak uzaklaşmıştı. Bombalar fundalıkta yangın çıkarmasına rağmen büyümeden hemen söndürülmüştü.

2 Mayıs 1944: D.H.Y. önceden planlanan Kayseri, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Afyon, Antalya, Konya, Merzifon, Urfa, Balıkesir, Erzincan ve Edirne’de birer istasyon ve meydan inşaatı ile mevcutları geliştirme çabalarına hız verilmişti. Bu iş için bütçeden 2 milyon 180 bin TL tahsisat ayrılmıştı.

19 Mayıs 1944: Almanlara ait Junkers Ju-88 tipi bir bombardıman uçağı Gaziemir meydanına sağlam olarak inmişti. Uçak meydanda tutulurken dört kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

25 Mayıs 1944: Nuri Demirağ’ın Beşiktaş’taki fabrika/atölyesinde üretilen iki motorlu, alüminyum gövdeli ilk yerli yapımı (motorları hariç) yolcu uçağı Nu D.38, İstanbul’dan Ankara’ya uçmuştu.

3 Haziran 1944: Amerika’ya ait bir B-24D Liberator tipi bombardıman uçağı Yeşilköy meydanına sağlam olarak inmişti. Uçak meydanda tutulurken on kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

5 Haziran 1944: Bir Amerikan B-17 Flying Fortress tipi bombardıman uçağı Yeşilköy’e inmişti. Sağlam olan uçak meydanda bırakılırken sekiz kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

6 Haziran 1944: Karadeniz istikametinden gelen bir İngiliz bombardıman uçağı İstanbul yakınlarına zorunlu iniş yapmıştı. Uçak hasarlanırken altı kişilik ekibi gözaltına alınarak Ankara’ya gönderilmişti.

8 Haziran 1944: Amerikalıların B-24D Liberator tipi bir bombardıman uçağı Sarıgazi meydanına sağlam olarak inmişti. Uçak meydanda tutulurken on kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

11 Haziran 1944: Karadeniz yönünden gelen A.B.D. Hava Kuvvetlerine ait B-24D bombardıman uçağı İstanbul yakınlarına zorunlu iniş yapmıştı. Uçak hasarlanırken 11 kişilik ekibi önce gözaltına alınmış, ardından Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

12 Haziran 1944: Amerika’ya ait bir B-24D Liberator tipi bombardıman uçağı yakıt problemi nedeniyle Etimesgut meydanına inmişti. Sağlam uçak meydanda bırakılırken uçuş ekibi enterne edilmişti.

5 Temmuz 1944: İstanbul ve Boğaziçi’nin korunması için Focke-wulf FW-190 uçaklarına sahip Bursa’da konuşlu 5.Alayın II. Taburu Sarıgazi meydanına intikal etmişti. Ancak meydanda yeterli uçak benzini olmadığı gibi tüm T. Hava Kuvvetlerinde genel yakıt sıkıntısı, Almanların Romanya’yı işgalinden sonra çok artmıştı.

2 Ağustos 1944: T.B.M.M çıkardığı 1430 sayılı kanunla Almanya ile tüm ilişkilerini kestiğini ilan etmişti.

6 Ağustos 1944: Hükümet tüm yurtta akşamları ışıkların karartılıp gizlenmesi için yeni tebliğ yayımlamıştı. Özellikle başta İstanbul olmak üzere önemli batı şehirlerinde olası hava saldırısı için pasif savunma önlemleri çok sıkı uygulanmaya başlanmıştı.

10 Ağustos 1944: Romanya’da petrol rafinerisine saldırdıktan sonra gece Kıbrıs’a dönmeye çalışan A.B.D Hava Kuvvetlerine ait B-24D bombardıman uçağını, ışıldaklarla aydınlatarak pozisyonunu tespit edilince Boğaz Bataryası ateş açmıştı. Amerikan uçağı Alemdağ yakınlarına zorunlu iniş yapmıştı. Ekibi gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti. Akşamüstü saatlerinde başka bir B-24D uçağı, İzmit Köseköy meydanına hafif hasarlı olarak inmişti. Uçak meydanda tutulurken bu uçağın on kişilik ekibi de Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti. İngiltere’ye ait Vickers Wellington tipi bir bombardıman uçağı Sarıgazi meydanına zorunlu iniş yapmıştı. İniş sonu yanan uçaktan zorlukla kurtulan uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

19 Ağustos 1944: Amerika’ya ait bir B-17 Flying Fortress tipi bombardıman uçağı Yeşilköy’e inmişti. Sağlam olan uçak meydanda bırakılırken sekiz kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

21 Ağustos 1944: Milli bütçeden İngiltere’ye sipariş edilen Martin Baltimore-187 çift motorlu hafif bombardıman/keşif uçaklarından 49 adedi teslim alınmıştı.

23 Ağustos 1944: Amerika’ya ait tipi belirlenemeyen bir uçak, Marmaris yakınlarında yanarak denize düşmüştü. Uçak enkazı ve ekibi aramalara rağmen bulunamamıştı.

24 Ağustos 1944: Kara Harp Okulu 1943 mezunu havacı subaylardan 31 kişilik ikinci kafile, İngiltere’de pilotaj eğitimi için Ankara’dan trenle yola çıkmışlardı.

30 Ağustos 1944: Kara Harp Okulundan havacı 108 asteğmen mezun olmuştu.

Eylül 1944: Milli Bütçe kaynaklarıyla İngiltere’den radar cihazı satın alınmıştı. Türkiye’nin ilk radarı olarak Etimesgut yakınlarına konuşlandırılmıştı.

5 Eylül 1944: Milli Bütçe kaynaklarıyla İngiltere’den 104 adet Supermarine Spitfire Mk-5b tipi uçaklar satın alınmıştı. Teslimat peyderpey olarak 24Aralık 1944 e kadar sürecekti.

7 Eylül 1944: Almanlara ait Dornier Do-18 tipi bir deniz uçağı İzmir körfezine inip limana sağlam olarak yanaşmıştı. Uçak İzmir’de tutulurken dört kişilik ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

8 Eylül 1944: Romanya Hava Kuvvetlerine ait Savoia-Marchetti tipi bombardıman uçağı Ankara Güvercinlik meydanına inmişti. Sağlam uçak meydanda tutulurken ekibi Türkiye’ye iltica etmişti.

9 Eylül 1944: Bulgaristan’a ait bir deniz uçağı Beykoz civarında Boğaz’a iniş yapmıştı. Sağlam uçak Büyükdere’ye yedekte çekilirken, pilot Türkiye’ye iltica etmişti.

13 Eylül 1944: Türkiye’de enterne edilmiş müttefik havacılar Ankara’dan Kahire’ye trenle gönderilerek serbest bırakılmıştı. Aralarında işgal altındaki Bulgaristan esaretinden kaçıp Türkiye’ye sığınan müttefik havacılar da vardı.

16 Eylül 1944: İngiltere’ye ait Morane-Saulnier tipi av uçağı Antalya meydanına inmişti. Hafif hasarlanan uçak meydanda tutulurken iki kişilik ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

19 Eylül 1944: Türk Hava Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklaşa kurmak istedikleri Aerodinamik Tünel (rüzgâr tüneli) için İngiltere’nin Holst firmasıyla bir sözleşme imzalanmıştı.

22 Eylül 1944: Romanya’ya ait Hawker Hurricane tipi av uçağı Çorlu meydanına sağlam olarak inmişti. Tek kişilik kokpiti olan uçakta pilot ve eşi birlikte uçarak Türkiye’ye iltica etmişlerdi.

24 Eylül 1944: Ruslara ait Yakovlev Yak-7U tipi eğitim uçağı Kırklareli’nin Babaeski ilçesi yakınlarına zorunlu iniş yapmıştı. Sağlam uçak bir Türk av uçağının himayesinde Ankara’ya uçarak götürüldükten sonra uçuş ekibi enterne edilmişti. Yine Ruslara ait Yakovlev Yak-9 tipi avcı uçağı, Tekirdağ’ın Saray ilçesi civarına zorunlu iniş yapmıştı. Sağlam olan bu uçakta bir Türk av uçağının himayesinde Ankara’ya uçarak götürüldükten sonra uçuş ekibi enterne edilmişti.

1 Ekim 1944: */ Genelkurmay Başkanlığının emriyle Yeşilköy’de bir Radar Bölge Müdürlüğü kurulmuştu.

                        */Romanya’ya ait iki kişilik bir eğitim uçağı Edirne’nin Enez ilçesi civarına iniş yapmıştı. Ekip iltica ederken uçak bulunduğu yerde bırakılmıştı.

2 Ekim 1944: Sarıgazi meydanına intikal eden 5. Alayın II. Taburu, Focke-wulf FW-190 uçaklarıyla tekrar Bursa’ya dönmüşlerdi.

4 Ekim 1944: İngiltere’ye ait Grumman F-6F Hellcat tipi av uçağı, Gökova’ya yaptığı zorunlu inişte hasara uğramıştı. Enkaz bulunduğu yerde bırakılırken pilotu Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

9 Ekim 1944: Türk Hava Kurumunun Etimesgut tesislerinde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü de uçuculuk kurslarına başlamıştı.

18 Ekim 1944: İngiltere’de pilotaj eğitimlerini tamamlayan Türk havacı subaylara Londra’da uçucu bröveleri takılmıştı.

2 Kasım 1944: */ Kara Harp Okulu mezunu havacı subaylardan 30 kişilik üçüncü kafile, Amerika’da Texas San Antonio’da pilotaj eğitimi görmek üzere Ankara’dan Mısır’a trenle yola çıkmışlardı.

                          */ Chicago kentinde düzenlenen Uluslararası Hava Trafik Konferansına T. Hava Kurumu başkanı Şükrü Koçak idaresinde bir heyet katılmıştı.

3 Kasım 1944: Hava savunma önlemlerinden gece ışıkları karartma uygulamasına hükümet kararıyla tüm ülkede son verilmişti…

10 Kasım 1944: Türk heyeti Chicago’da yapılan ilk I.C.A.O. (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) konferansına katılmışlardı. Ekip, Kahire’den Amerika’nın doğu kıyısına askeri uçaklarla 46 saat uçarak ulaşabilmişlerdi.

12 Kasım 1944: Daha önceden İngiltere’ye sipariş edilmiş Martin Baltimore-187 uçaklarından geriye kalan 23 adedi Kahire’den Ankara’ya getirilerek teslim alınmıştı.

1 Aralık 1944: 1944 dönemi havacı subaylar, Eskişehir’deki Hava Okulunda başlangıç uçuşlarını Miles Magister uçaklarıyla uçmaya başlamışlardı.

31 Aralık 1944: */ D.H.Y. yılsonuna kadar 615.058km uçarken 14.249 yolcu ve 115.810kg yük taşımıştı.

                            */Eskişehir’deki Hava Okulundan 8 i subay, 55 i astsubay olmak üzere toplam 63 pilot mezun olmuştu.   

           */ Gotha Go-145 uçakları, eğitim uçuşlarından alınarak servis dışı bırakılmıştı.

           */ T. Hava Kurumunun planör atölyesinde THK-3 tipi tek kişilik akrobasi planörü, Alman lisansı ile altı adet üretilmişti.                        

1945:                  

         */ İlk uçak motoru fabrikası Türk Hava Kurumunca Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği yakınlarında kurulmaya başlandı. Planlamaya göre yılda 200 adet 145 beygir gücünde Gypsy Major uçak motoru üretecekti. 15.000m² kapalı alanı olan fabrika 1947 yılında tamamlandığında maliyeti 8 milyon 750 bin TL olup, fabrika üretime 1948'de geçecekti.

                           */ Etimesgut Uçak Fabrikası artan taleple genişletilerek 13 bin 790m²'lik kapalı alanda faaliyetine devam etmişti. THK-2 prototip uçağı ilk uçuşunu yapmıştı. Alman akrobasi planörü Habicht modeli yine Alman lisansıyla THK-3 adıyla üç adet üretilmişti. Aynı modelden 1946 yılında da üç adet üretilecekti. THK-11 tipi uçağın proje-tasarım çalışmaları başlamıştı. Rusya’nın lisansıyla US-4 tipi planör, THK-4 ismiyle Etimesgut uçak fabrikasında beş adet üretilmişti. Aynı yıl Rusların PS-2 tipi planörü, yapılan lisans antlaşmasıyla THK-7 adıyla 20 adet üretilmişti. Ayrıca THK-5 seri adıyla aynı fabrikada çift motorlu ambulans uçağının proje ve prototip üretimine başlanmıştı. Bunların dışında Miles Magister tipi eğitim uçağından da 64 adet üretilmişti…

                            */ A.B.D. Hava Kuvvetlerinin Mısır’da ihtiyaç fazlası C-47 Dakota (askeri versiyon) ile 3 adet DC-3 (sivil versiyon) nakliye/personel uçağı alımı için bir heyet Kahire’ye gitmişti. Pazarlık sonrası 30 adet C-47 Dakota uçağı için 30.000US$ (o zamanki kur 1US$= 1.47TL) bedeliyle ve ödemede on yıl vadeli olarak antlaşma yapılmıştı (diğer bir kaynakta uçakların bedeli 60 bin Amerikan doları olarak geçmektedir). Türk uçucuların eğitimini de Amerika sağlayacaktı. Amerikalı pilotlar uçakların bir bölümünü Adana’ya, bir kısmını da Ankara’ya, az sayıda da İstanbul’a uçarak getirmişlerdi.

         */ Hava Okulundan, havacı 79 astsubay pilot olarak mezun olmuşlardı.

         */ Yılın başlarında gece İzmir üstünde bir uçak kırmızı işaret fişeği atarak uçunca Gaziemir meydanın pisti, gece fenerleriyle aydınlatılmış ve Alman Junkers Ju-88 tipi uçak oraya inmişti. İki Alman uçucusu, tutuklanıp gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişlerdi.

         */ Heinkel He-111 tipi bir Alman uçağının İstanbul’a denizden yaklaştığı ihbarı üzerine Sarıgazi meydanından dört Focke-wulf FW-190 uçağı havalandıktan kısa bir süre sonra havada Alman uçağını önlemişlerdi. Düşman uçağı iniş takımlarını çıkartarak inmek istediğini Türk avcı uçaklarına belirttikten sonra Yeşilköy meydanına inmişti. Dört avcı uçağı görev sonu Sarıgazi meydanına dönmüşlerdi. Alman uçucular gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya gönderilmişlerdi.

         */ Amerika’nın stratejik istihbarat birimlerinin hazırladığı rapora göre T. Hava Kuvvetlerinin olası bir savaşın ilk gününde 400 savaş uçağından ancak 300 ünü kullanabileceğini, daha sonra yakıt ve yedek parça sıkıntısı nedeniyle uçabilecek uçak sayısında çok hızlı düşüş olacağı belirtilmişti. Aynı raporda yeterli bakım olanakları ile mühimmat (bomba, roket, mermi vb.) konusunda problemlerin olduğu, Müttefik devletlerin hava kuvvetleriyle kıyaslandığında oldukça güçsüz olduğu da eklenmişti. Ancak harpten sonra Yakındoğu, Ortadoğu ve Balkanlar’da herhangi bir hava kuvvetlerinden üstün olacağı da açıklanmıştı.

          */ Mısır’da Müttefiklerin kullanım fazlası Link eğitimi cihazı, Amerikalılardan satın alınmıştı.

6 Ocak 1945: Türk Hükümeti Japonya ile ilişkilerini kestiğini ilan etmişti.

15 Ocak 1945. Milli Bütçe olanaklarıyla İngiltere’den satın alınan Spitfire Mk-V tipi av uçaklarından 26'sı teslim alınmıştı.

12 Şubat 1945: Türkiye ile İngiltere arasında Ankara’da hava taşımacılığı sözleşmesi imzalanmıştı. Sözleşme her iki ülke arasında karşılıklı hava taşımacılığı hakları sağlıyordu.

23 Şubat 1945: */ T.B.M.M, Müttefiklerin safında Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmişti.  

          */ Amerika-Türkiye arasında ikili yardım antlaşması imzalanmıştı.

27 Şubat 1945: Amerika ile Türkiye arasında yeni bir ödünç verme-kiralama antlaşması imzalanmıştı.

1 Mart 1945: */ Bursa’daki 5.Alayın II.Tayyare Taburu, Focke-wulf FW-190 tipi uçaklarıyla İstanbul’un savunması için tekrar Sarıgazi meydanına intikal etmişti.

       */İngiltere’de uçuş ve harbe hazırlık eğitimlerini bitiren 1943 devresi I. kafile pilot teğmenler, gemiyle Glascow’dan Mısır’ın Port Said limanına geldikten sonra Ankara’ya trenle ulaşmışlardı.

23 Mart 1945: İngiltere, hava taşımacılığı sözleşmesine dayanarak haftada bir kez Londra-Kahire-Lefkoşe-Ankara hattında uçuşlara başlamıştı. Daha sonra sefer İstanbul’a kadar uzatılacaktı.

24 Mart 1945: Mısır’da açılan radar eğitimi için seçilen 11 aday subay, önce Yeşilköy radar merkezinde İngilizler tarafından verilecek ön hazırlık kursuna katılmışlardı.

Nisan 1945: Amerika’da pilotaj ve tekâmül uçuş eğitimini tamamlayan havacı pilot teğmenler Türkiye’ye dönerek birliklerine katılmışlardı.

4 Nisan 1945: 1943 devresi havacı teğmenlerden II. kafile, İngiltere’de pilotaj eğitimlerini tamamlayarak brövelerini almışlardı.

5 Haziran 1945: 1944 yılında imzalanan ICAO Uluslararası Sivil Hava Ulaşımı ve Hava Transit Antlaşmalarını T.B.M.M, çıkardığı 4749 sayılı yasayla onaylamıştı.

8 Haziran 1945: İngiltere’de uçuş ve harbe hazırlık eğitimlerini bitiren 1943 devresi II. kafile pilot teğmenler, gemiyle Glascow’dan Mısır’ın Port Said limanı için yola çıkmışlardı. Kahire’ye geldikten sonra Ankara’ya trenle devam edeceklerdi...

30 Ağustos 1945: Kara Harp Okulundan 83 havacı asteğmen mezun olmuştu.

9 Kasım 1945: Hava Okuluna bağlı Diyarbakır’daki Makinist Okulu tekrar Eskişehir’e dönmüştü.

24 Aralık 1945: Türkiye’den geçecek havayolu koridorlarının etüdü ve kurulması için Amerikan teknik heyeti DC-4 tipi uçakla Ankara’ya gelmişlerdi.

31 Aralık 1945: */Yıl içinde D.H.Y. 718.073km uçarken 18.221 yolcu ve 126.049 kg yük taşımıştı. Ayrıca Ankara Güvercinlik meydanında D.H.Y. Umum Müdürlüğü kurulurken iki tane de hangar yapılmıştı.

          */ T. Hava Kuvvetlerinde çeşitli tiplerde (bombardıman, avcı, keşif) 635 savaş uçağı vardı.

          */ Yıl boyunca çeşitli rütbelerde 9 pilot (bir teğmen Londra’daki bisiklet kazasında) yaşamını kazalarda yitirmişti.

Faydalanılan Kaynaklar:

* Havacılık Tarihinde Türkler III. Cilt ( Hv. Kuvv. Gen. Sekreterliği, 2006)

* Şakir Zümre (Atilla Oral - Demkâr Yayınevi, 2012)

* Turkish Military Aircraft Since 1912 (Ole Nikolajsen-Dutch Aviation Society, 2005)

* Mustafa Kemal’in Uçakları (İsmail Yavuz-İş Bankası Kültür Yayınları, 2013)

* Atatürk’ün Bağımsızlık Politikası ve Uçak Sanayii (İhsan Tayhani-T. Hava Kurumu, 2001)

* Türk Uçak Üretimi (Tuncay Deniz-Kendi Yayını, 2004)

* Atatürk’ün Tayyarelerinin Tarihçesi 1926-1955 (Mehmet Arif Demirer-Sonçağ yayınları, 2017)

* Anılar (Editör: Erden Candaş-T. Hv. Kuvvetleri yayını, 1997)

* Türk Havacılık Kronolojisi (Stuart Kline-Dönence, 2002)

* Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi (Editör: Gökhan Sarıgöl-D Yayınevi, 2009)

* Türkiye’nin Havacılık Efsanesi: Nuri Demirağ (Fatih M. Dervişoğlu-Ötüken Neşriyat, 2007)

* Köklerden İlklere (Sabahat Tuna-Kastaş yayınevi, 2005)

* İroni ve Gerilim: II. Dünya Savaşında İstanbul’da ve Ankara’da Savaş Algısı (Koç Üniversitesi VEKAM Yayınları, 2016)

* Bir Pilotun Serüven Dolu Anıları (H.Oğuz Barut-Kendi Yayını)

* Anılar ve Görüşler (Muhsin Batur-Milliyet Yayınları, 1985)

* İki Mavi: Türk Deniz Havacılık Tarihi (Deniz Kuvv. Komutanlığı, 2007)

* Cumhuriyet Gazetesi

* NTV Tarih Dergisi (Sayı:8, 2009)

* Tarih Dergi (Sayı:15, 2015)

* Toplumsal Tarih Dergileri (Sayı:148-2006, Sayı:163-2007, Sayı:223-2012)

* Atlas Tarih Dergisi (Sayı:27, 2014)

* Kanatlar Dergisi (Sayı:1-3, 2002)

* Hayat Tarih Mecmuası (Sayı:6, 1965)

*Türk Kültürü Dergisi (Sayı:116, 1972)


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
V.K.
5 Mayıs 2022 Perşembe 18:29
Ders alınması gereken olaylar, hangi ilgilinin umurunda?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
20 SANİYEDE PASAPORT KONTROLÜ
İGA TERMİNAL İÇİNDE TAKSİ HİZMETİ
SATILIK HAVALİMANI HİSSELERİ
EMIRATES'İN İLK A350'Sİ
KANATLAR ÇARPIŞTI
PİLOTLARI İLGİLENDİREN KARAR
İSG'DE REKOR TRAFİK
AIR ASTANA EN İYİ HAVAYOLU SEÇİLDİ
CORAL TRAVEL'A İKİ ÖDÜL BİRDEN
LİTVANYA'DA UÇAK DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 10 °C 8 / 11 °C 9 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Emirates
  •filo
  •karantina
  •Osman Gazi Baykal