Yerli ve yabancı çok sayıda şirket heyecanla 3. havalimanı ihalesini bekliyor. Arazi sorunu, sürenin sınırlı olması, bütçesini büyüklüğü nedeniyle şirketleri konsorsiyum oluşturmaya zorlayan ihalede geri sayım başladı. Şirketler binlerce sayfalık şartnameyi inceleyip hesaplarını yaparken bir yandan da ortaklık pazarlıkları sürüyor. İhaleyle ilgili şu ana kadar 17 şirket şartname aldı. Şartnameyi almak bile ciddi maliyet. 100 bin dolarlık şartname şimdiden 1.7 milyon dolar kazandırdı.
Bitirildiğinde dünyanın en büyük havalimanı olacak olan projenin ihalesinde kıyasıya rekabet yaşanacak. İlk olarak havalimanının yapılacağı yer sorunlu; uzmanlar 'köstebek yuvası' yorumunu yapıyor. İkincisi 42 ay içinde havalimanının ilk etabının hizmete girmesi gerekiyor. Şirketleri tedirgin eden üçüncü konu ise finansman. 7 milyar euroluk projede ihaleye katılacak şirketlerin yüzde 20 özkaynak kullanacağını taahhüt etmesi şartı var ki bu da özellik yerli firmalar açısından finansman zorluğu getiriyor. Dördüncü sorun ise konsorsiyumda bulunacak şirketlerden birinin havalimanı işletmesi konusunda deneyimli olması zorunluluğu. Bakanlık 'bu işi uzmanlar' yapsın isteğinde ancak şirketler "Bu zorunluluk nedeniyle ihaleye katılacak her konsorsiyumda bir yabancı şirket olması gerekecek. Zira havalimanı işleten yerli şirket sayısı 4" yorumunu yapıyor.
Türkiye'nin ilk havalimanı işleticisi olan TAV da ihalenin favori isimlerinden. TAV Holding CEO'su Sani Şener "Türkiye'de sadece havalimanı yapan ve işleten tek şirket var o da biziz. Bizim işimiz bu" dedi. İhaleye TAV olarak tek başlarına katılacaklarını belirten Sani Şener "Konsorsiyum düşünmüyoruz. TAV ortaklarının finansal ve altyapı olarak bu havalimanı yapacak ve işletecek gücü var" dedi.
İhalenin en istekli gruplarından biri de Limak. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanı sıra Kosova'da da havalimanı işleten Limak, ihaleye yerli konsorsiyumla girmeye hazırlanıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Çok sayıda yabancı firma bize 'ihaleye birlikte girelim' diyerek geldi, kabul etmedik" dedi. Özdemir 'ihaleye kiminle katılacaksınız, enerji dağıtımında birlikte çalıştığınız Kolin ve Cengiz olabilir mi' sorumuza ise "Sürpriz yapabiliriz" sözleriyle yanıt verdi.
YANLIŞ VERİLEN FİYAT ÜLKEYE ZARAR VERİR
TAV Holding CEO'su Sani Şener: Çok ciddi bir finansman gerekiyor, bunu da tek başına yerli bankalardan sağlamak kolay değil, yabancı kaynağa ihtiyaç var. Bu işi ayrıntılı bilmeyen, biri ya da birileri çıkıp yanlış fiyat verirse sadece kendine değil ülkeye de haksızlık eder. Süre bizim için makul zaten 3 ayda bu ihaleye hazırlanamayan bu işi yapamaz demektir. Bu işi bilen, finansman sorunu yaşamayan bir şirket rahatlıkla hazırlanır. Ertelenmesi de sıkıntı yaratır...
SABANCI 'YERLİ ORTAK' DİYEBİLİR
İhalenin ağır toplarından biri de Sabancı Holding. Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 3. havalimanıyla yakından ilgilendiklerini, inşaat ve işletme işine yabancı yanı sıra yerli ortakla da girebileceklerini söyledi. Kurtul, "Bizim portföyümüze baktığınızda birçok şirketimizde yabancı ortaklar var. Bunlar uluslararası ortaklarımız. Bundan sonra da Sabancı Holding yatırım ve satın alma düşündüğünde yabancılarla yine ortaklık yapabilir. Bugüne kadar pek olmamıştı ama artık Türk şirketlerle ortaklıklar yapabiliriz" açıklamasını yapmıştı.
ESİN GEDİK – Akşam
Esin Gedik’in haberinin devamı için TIKLAYINIZ…