Bisignani, 31 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak 64’üncü IATA Genel Kurulu öncesinde Cenevre’de Türk gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Bisignani, bu yıl havacılıkta tüm dünyada küçülme beklendiğini, ancak Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede büyümenin süreceğini söyledi.
“HİNDİSTAN GİBİ OLMAYIN”
Son dört yılda Türk sivil havacılığında yolcu trafiğinin dış hatlarda yüzde 20, iç hatlarda yüzde 35 büyüdüğüne dikkat çeken Bisignani, ardından şu uyarılarda bulundu: “Bu büyüme oranları sadece Hindistan ve Çin’de var. Türkiye’deki pazarın önümüzdeki 5 yıl içinde aynı hızla büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak Hindistan’ın düştüğü yanlışa Türkiye düşmemeli. Havacılık orada da çok hızlı büyüyordu. Ancak altyapı eksiklikleri ciddi problemler doğurdu. Türkiye’de de hızlı büyümeye karşılık havalimanlarının kapasitesi yetersiz. Daha etkin hava trafik yönetimi gibi konularda eksiklikleriniz var. Bu yatırımların gerçekleşmesi uzun zaman alıyor. Bu yüzden bir an önce çalışmalara başlanmalı. Yoksa sıkıntı yaşayabilirsiniz.”
IATA Genel Kurulu’na ev sahipliği yapmak için 31 ülke sırada beklerken Türkiye’yi seçtiklerini belirten Bisignani, “Bu tercihimizde Türk sivil havacılığının son dört yılda gösterdiği üstün performans etkili oldu” dedi.
Tedbirler sayesinde 2007’nin havacılıkta en güvenli yıl olduğunu belirten Bisignani, IATA’in havayollarına yönelik denetimleri artırarak sürdüreceğini vurguladı. Havayollarının güvenli olduğunu tescil eden Operasyonel Güvenlik Belgesi’nin (IOASA) bütün şirketler için zorunluluk haline getirildiğini hatırlatan Bisignani, bu belgeyi almayanların IATA üyeliğinden çıkarılacağını açıkladı.
Giovanni Bisignani, 2008’in havayolları için çok zor bir yıl olacağını, güçlü olanların ayakta kalabileceğini, şirket birleşmelerin artacağını kaydetti. Bisignani, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şirket kapanmalarının yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Havacılıkta 2008 tahminleri
Toplam ciro: 508 milyar dolar
Tahmini yolcu sayısı: 2 milyar 328 milyon
Yolcu büyüme oranı: % 3.9
Kargo büyüme oranı: % 3.9
Yakıt için harcanacak para: 156 milyar dolar
Toplam net kar: 4.5 milyar dolar
Kaynak: IATA
FATİH YILMAZ-Para Dergisi