Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen başlangıç ve temel eğitim uçağı Hürkuş, Haziran ayında fabrikadan çıkarak törenle çalıştırılacak.
Hürkuş, 1.600 beygirlik motoruyla dünyanın en güçlü eğitim uçağı olacak. ‘Eğitim uçaklarının Ferrarisi’ olarak anılacak Hürkuş, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) onayının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılabilecek.
TAI’nin Uçaklardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ertem, üretim bittikten sonra 1-1.5 yıl uçuş ve dayanıklılık testi yapılacağını söyledi. Montajı biten ve çalıştırılmaya hazır olan Hürkuş’un uluslararası testleri de geçtikten sonra gökyüzüne merhaba diyeceğini anlatan Ertem, “SSM 2 uçak geliştirmemizi istedi ancak biz 4 gövde yaptık. 2 uçağı da yerde sağlamlık testi için eğip bükeceğiz” dedi. Türkiye’de ordu halen Kore’nin geliştirdiği 950 beygirlik KT-1T isimli eğitim uçağını kullanıyor. Ertem’in verdiği bilgiye göre Hürkuş 1.600 beygirlik motoruyla Brezilyalı Tucano ile aynı ligde olacak. Kanadalı Pratt&Whitney’in motorunu kullanacak Hürkuş, Tucano’ya kanat teknolojisiyle fark atacak. TSK’nın onayının ardından Hürkuş yurtdışına da ihraç edilebilecek. Hürkuş, altına mühimmat eklenebilen versiyonuyla da ilk yakın destek Türk savaş uçağı olarak teröre karşı savaşacak. Hürkuş fırlatma koltuğu kullanılan ilk yerli uçak unvanının sahibi olacak.
Adı Vecihi Hürkuş’tan
Hürkuş, adını Türkiye’nin ilk hava zaferini kazanan, ilk havacılık okulunu açan ve ilk Türk sivil havayolu şirketini kuran Vecihi Hürkuş’tan aldı. 1896’da doğan Hürkuş, uçak makinisti olduktan sonra tayyareciliğe meraklanıp pilot olmuştu. Kurtuluş Savaşı’na katılan Hürkuş, 1925’te kendisinin geliştirdiği Vecihi K-IV isimli uçağıyla ilk uçuşunu yaptı. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş, 1969’da hayatını kaybetti.
İlker PEHLİVAN / VATAN