Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. TUSAŞ tarafından geliştirilen jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı Hürjet motor çalıştırdı.
Gelişme, TUSAŞ sosyal medya hesabından duyuruldu:
"Milletimize olan sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. HÜRJET motor çalıştırdı, göklerdeki yerini almasına çok az kaldı."
Hürjet için Ocak 2022'de Savunma Sanayii İcra Komitesinde seri üretim kararı alınmıştı. İlk aşamada Hava Kuvvetlerine 16 Hürjet teslim edilecek. Malezya'daki 18 uçaklık hafif taarruz uçağı ihalesine de Hürjet ile teklif verilmişti.
FARKLI GÖREVLERİN ÜSTESİNDEN GELECEK
Tek motorlu ve tandem kokpitli Hürjet, üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik bir rol oynamak üzere tasarlandı. Hürjet, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.
Yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığında olacak Hürjet, 1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebilecek.
Uçakta üçer adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon bulunabilecek, bunlara farklı faydalı yükler takılabilecek. Hürjet, 3 tona yakın faydalı yük taşıyabilecek.