Bu yolla yüz tanımlama veritabanı oluşturacak olan Interpol, dünyanın her tarafında seyahat eden insanlara toplu tarama yapmayı ve aranılan suçluları yakalamak için yüz teşhisine dayalı bir veritabanı oluşturmayı planlıyor.
Uluslararası Polis Örgütü'nün yaptığı uyarıda, her yıl 800 milyondan fazla kişi seyahat ediyor ve en temel denetimlerden biri olmasına rağmen, kimliklerin çalıntı olup olmadığını kontrol etmenin göz ardı edildiği söylendi. Guardian gazetesinin haberine göre, Interpol yolcuların dijital fotoğraflarının çekilmesine ve bunların hemen terör şüphelileri, uluslararası suçlular ve kaçakların fotoğraflarının bulunduğu veritabanında kontrol edilip, anında kıyaslanmasına imkan sunacak bir sistem kurmak istiyor. Dahası, bu sistemle, yolcunun parmak izi ve DNA kaydı da otomatikman karşılaştırılacak.
Örneğin İngiltere'nin ilk otomatik yüz teşhis kapıları geçen yaz Manchester havaalanında kuruldu. Ancak İngiliz sivil özgürlük grubu No2ID, bu yeni plana pek sıcak bakmıyor ve güvenlik ile mahremiyet arasında her zaman bir denge olması gerektiğini savunuyor.
Artan terör tehdidi ve uluslararası suç örgütlerinin gitgide büyümesi sebebiyle Interpol'ün sağladığı hizmetlere talepte bir artış oldu. Geçen sene örgüt tarafından yürütülen 10,000 parmak izi araştırmasının bu yılın sonunda 20,000 gibi bir rakama ulaşması bekleniyor.
Ayrıca Ekim ayı başlarında, Interpol "Global Güvenlik Girişimi" hareketini başlatmıştı. Bu hareketle, güvenlik programlarını güçlendirmek için 1 milyar dolar gibi bir para toplamayı umuyorlar. Örgüt ayrıca 9 bin terör şüphelisinin isim ve kimlik bilgilerini elinde bulundurduğunu iddia ediyor.
Zaman