İstanbul Havacılık Akademisi, eğitim faaliyetlerine paralel ulusal ve uluslararası organizasyonlarda katılımcı olarak yer almaya başladı. 25-28 Eylül 2014’te düzenlenen İstanbul Airshow 2014 Sivil Havacılık Fuarı’nın ardından 2014 Avrupa Kültür Başkenti olan Riga’da düzenlenen, Milli Olimpiyat Komiteleri ve diğer spor kuruluşları temsilcilerinin katıldığı kongreye konuşmacı olarak katıldı.
Avrupa Fair Play Birliği'ne bağlı 40 üye ülkenin katılımı ile 9-11Ekim 2014 tarihlerinde Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 20. Avrupa Fair Play Kongresi’nde ilk kez spor dışında bir konu hakkında sunum yapıldı. İstanbul Havacılık Akademisi kurucusu Çağatay Fırat, "Havacılıkta Etik ve Fair Play" adlı konuşmasıyla kongrede söz aldı. Fırat, sunumunda spor ve havacılıkta etiğin benzer yanlarına değindi. Fair Play’in sadece spor alanında değil hayatımızda olması gereken bir kavram olduğundan bahsederek diğer tüm sektörlerde de önemli olduğunu belirtti. Konuşmada, havacılık ve fair play ile ilgili olarak 1985 yılında THY'nin türlü riskleri ve zorlukları göze alarak, 215 Japon vatandaşının hayatını kurtardığı uçuş operasyonu “Havacılıkta fair play konusu ile ilgili en anlamlı örnek olarak” anlatıldı. Türkiye'nin ve THY'nin geçmişinde havacılıkta ilgili pek çok fair play hikayesinin olduğu vurgulandı. Kongreye katılan Japonya delegesi Yutaka Miura bu konu ile ilgili özellikle teşekkürlerini sundu.
Çağatay Fırat’ın sunumu ile havacılık sektöründe olması gereken etik kural ve değerler, Avrupa'nın etik konusunda en önemli organizasyonlarından biri olan kongrede dile getirildi.
İstanbul Havacılık Akademisi’nden yapılan açıklamada, “Havacılık sektörüne küresel anlamda katkı sağlamak maksadıyla çıktığımız yolda, havacılık kültüründe etiğin ve disiplinin önemini eğitim programlarımızda yer vermenin ötesinde her alanda ifade etmeye yönelik çalışmalarımız devam edecektir” denildi.