2) Roald Dahl: 1916-1990 yıllarında yaşamış olup, İngiltere’ye göç etmiş Norveçli ailenin çocuğu olarak doğdu. Öğrencilik hayatında edebiyat ve kompozisyon derslerinde vasat bir performansı vardı. Eğitiminden sonra Tanzanya’da bir petrol şirketinde çalıştı. 1939 yılında II. Dünya savaşı patlak vermeden önce Almanlar’ın Afrika’daki faaliyetlerine karşı kurulan Koloni ordusunda görev aldı. Ardından Kasım 1939’da Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) katıldı. Kısa bir eğitimden sonra önce pilot, ardından avcı pilotu oldu. Yazar, II. Dünya savaşında Almanlar’a karşı uçtu. Savaş içinde bir uçak kazası sonucu Libya çölüne düştü. Bir süre hastanede yattı. Daha sonra Atina yakınlarındaki bir İngiliz üssüne tayin oldu. Burada da Almanlar’la bir kaç kez hava muharebesine girişti. Almanlar’ın Yunanistan’ı işgali nedeniyle birliği Mısır’a nakledildi. Burada da bir süre avcı pilotu olarak savaştıktan sonra şiddetli baş ağrısı ve uçuşta geçici şuur kaybı nedeniyle aktif uçuculuk yaşamını sona erdirdi. Uçuculuk hayatında beş tane Alman uçağını vurarak düşürdü. 1942’de Londra’ya döndü ve Washington D.C.’de İngiliz Hava Ateşesi olarak görevlendirildi.
Amerika’daki görevinden pek hoşnut olmamakla birlikte birçok Amerikalı yazarla tanıştı. Savaş, uçuş anıları ve Kraliyet Hava Kuvvetleriyle ilgili anekdotları bir Amerikan gazetesinde farklı isimle yayınladı. Amerika’da değişik dergi ve süreli yayınlarda Gremlin öykülerini yayımladı. Burada Gremlinler’i RAF uçaklarına sabotajlar yapan küçük yaratıklar olarak betimledi. İngiliz Enformasyon Servisi bu öyküleri Walt Disney’e film yapması için önerdi. 1943 sonlarında Amerikalı bir köşe yazarı Walt Disney’in bu öyküleri kullandığına dair haber yaptı. Fakat çalışmaların savsaklanması, savaşın sonlanmasıyla proje rafa kaldırıldı. Yine de Walt Disney, Roald Dahl’ın bazı öykü karekterlerini ticari olarak başka ürünlerinde kullanmıştı. Örneğin Walt Disney’in WASP (Woman’s Airforce Service Pilots) için yaptığı “Finfinella” karakterinin esas yaratıcısı R. Dahl idi.
1953 yılında Amerikalı eşiyle evlendi. 1963’te ilk kitabı “Charlie and the Chocolate Factory” kitabını yayımladı. Bu kitaptan iki tane film yapıldı: Willy Wanka ve Chocolate Factory. 1983 yılında boşanıp, yeniden evlendi. 1988’de yayımlanan “Matilda” kitabı da aynı yıl ve aynı isimle filme çekildi. Yazar, 1990 yılında öldü. Öldükten sonra eşi ve editörü bazı notlarını derleyerek kitaplaştırıldı...
Öykülerinde ironi ve sonuçlarının sürprizi en önemli edebi özelliğiydi. Yalnız çocuklara değil büyüklere de ilginç öyküler yazmıştı. 20. yüzyılda çocuklara en güzel hikâyeleri anlatan (yazan) kişi olarak anıldı. 2015 yılı başında Türkiye’de yapılan “Çocuğunuzun 16 yaşına kadar okumasını istediğiniz 50 kitap” anketinde ebeveynler R. Dahl’dan beş kitap, beğenilerek listeye girmişti...
ESERLERİ: The BFG, Ah, Sweet Mystery of Life, Boy, Boy: Tales of Childhood, Boy and Going Solo, Charlie and Chocolate Factory, Charlie and the Great Glass Elevator,The Complate Adventures of Charlie and Mr Willy Wonka, Inside Roald Dahl’s Writing Hurt, Inside Charlie’s Chocolate Factory, Completely Revolving Recipes, The Complete Short Stories: Volume I-II, Dahlmanac 2, Danny: The Champion of the World, Dirty Beasts, Esio Trot, The Enormous Crocodile, Even More Revolting Recipes, Fantastic Mr. Fox, George’s Marvellous Medicine, The Giraffe and Pelly and Me, The Great Automatic Grammatizator, James and Giant Peach, Kiss Kiss, The Magic Finger, Matilda, The Minpins, More About Boy, Over to You, Revolting Rhymes, Rhyme Stew, Roald Dahl’s Book of Ghost Stories, The Roald Dahl Cookbook, Roald Dahl’s Heroes and Villains, Roald Dahl’s Marvellous Joke Book, Roald Dahl’s Mischief and Mayhem, Ten Short Stories, Treasury, Skin, Someone Like You, Songs and Verse, Spotty Powder, Switch Bitch, Story Teller, The Twits, My Uncle Oswald, Three Tales of Magic and Mischief, The Vicar of Nibbleswicke, The Wonderful Story of Henry Sugar, Witches.
TÜRKÇE’YE ÇEVRİLEN ESERLERİ: Kaplumbağa, Öptüm Seni, Şeker Henry’nin Akılalmaz Öyküsü, Bay Ve Bayan Kıl, Büyülü Parmak, Dünya Şampiyonu Danny, Cadılar, George’un Harika İlacı, Zürafa Peli ve Ben, İrikıyım Timsah, Küçük Adam Büyürken, Koca Sevimli Dev, Yaman Tilki, Benden Bu Kadar, Kancık, Senin Gibi Biri, Çarli’nin Çukulata Fabrikası, Çarli’nin Büyük Cam Asansörü, Ahmaklar, Dev Şeftali, Matilda, Tekbaşına, Unutulmaz Başarı Öyküleri, Okan’ın Harika İlacı, Amcam Oswald, Son Perde, Kuğu.