Helikopter hizmetleri giderek yaygınlaşıyor. Hava ambulansı ve gezi amaçlı helikopter turlarının yanı sıra özellikle de “hava taksi”ye olan talep giderek artıyor. Saati 1000-1500 avrodan başlayan bu lüks hizmetin başlıca müşterileri işadamları, siyasetçiler ve sanatçılar.
Modeline göre saatte yaklaşık 200-300 kilometre yapan bir araçla, üstelik trafikte kalma riskinden kurtularak yolculuk yapmanın bedeli de böyle yüksek oluyor tabii.
30 yılı aşkın süredir bu işte olan Sancak Air Genel Koordinatörü Yavuz Murat Yüzgen müşterileri arasında başta Koç Holding olmak üzere büyük şirketlerin yöneticilerinin yanı sıra şarkıcı Mustafa Sandal’ı sayıyor. Ayrıca talebin gittikçe büyüdüğüne dikkat çekiyor: “İstanbul’da mesela Tuzla’ya uçuşlarımız, Boğaz turlarımız sıklıkla oluyor. İstanbul-Ankara-İzmir gibi şehirlerarası uçuşlar da tercih ediliyor. Bir helikopterimizin aylık ortalama uçuşu 30 saat civarında. Şu an dört helikopterimiz var, iki tane de sipariş ettik.”
Hafta sonu tüm helikopter değil, koltuklar kiralık
Hava takside ücret, karadakinin aksine mesafe üzerinden hesaplanmıyor. Mühim olan havada kaldığınız süre. Yavuz Murat Yüzgen bir örnek veriyor: “Diyelim ki bir müşteri Kadıköy’den Şişli’ye gitmek istedi. Atatürk Havalimanı’ndan kalkıp Kadıköy’e giderek müşteriyi almamız ve onu Şişli’ye bırakmamız, daha sonra da tekrar Atatürk Havalimanı’na dönmemiz tahminen 40 dakika sürer. Bunun da ücreti KDV dahil 550 avrodur. Helikopter tipine göre ücretlerimiz KDV hariç saati 2500 avro’ya kadar çıkıyor.”
2006’da kurulan Medair de pek çok önemli isme hava taksi hizmeti veren şirketlerden. Satış Pazarlama Müdürü Recep Karakuş KDV hariç 750-1500 avro’luk fiyatlardan söz ediyor.
Medair’in hafta sonu turları ilginç bir uygulama. Tüm helikopteri kiralamak yerine, tur yapan bir helikopterden koltuk kiralıyorsunuz. Böylece daha uygun fiyata bu deneyimi yaşayabiliyorsunuz.
Bruce Willis’i getirenler
Kaan Air ise adını geçtiğimiz günlerde ünlü aktör Bruce Willis’i havaalanından alıp oteli Ritz Carlton’a bırakmasıyla gündeme getirdi. Satış-Pazarlama Müdürü Tuba Oğuz; bir pilot, iki yolcu kapasiteli helikopterlerinin ücretinin KDV hariç 800 avro olduğunu söylüyor. İki pilot ve 5-6 yolcu kapasiteli helikopterin saatlik ücreti ise 2000 avro artı KDV.
Hava ambulansı 20 yıldır hizmette
-Redstar 1988’de ilk yoğun bakım üniteli hava ambulansını işletmeye başladı. Dr. Mevlüt Cengiz, “Şu an toplam dört helikopter, bir de uçağımız var. Helikopterler tek, uçak iki sedyeli. Yılda yaklaşık 150 hasta taşıyoruz” diyor.
-Prosedür şöyle işliyor: Hastalanan veya yaralanan yakınınızı önce hastaneye götürüyorsunuz. Yani hemen hava ambulansını olay yerinden aramıyorsunuz. Redstar yetkilileri ise hastaneyle irtibata geçip hastayı istenen hastaneye naklediyorlar.
-Hasta taşımak için özel donanım gerekiyor: Sedye, özel yoğun bakım cihazları, solunum cihazları, monitör, elektro şok cihazı... Ayrıca bir doktor bir de yardımcı sağlık personeli şart.
-Uçağın ücreti saattlik yaklaşık 1650 avro artı yüzde 8 KDV. İstanbul’dan Adana’daki bir hastayı almak yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Gidiş-geliş uçuş süresi 3-3,5 saattir bu durumda. Yani yaklaşık 5 bin avro. Helikopterin de saatlik ücreti ortalama 1250 avro artı KDV. Uçakla 300 kilometreden daha uzaktaki hastalar alınıyor, helikopter daha kısa mesafeler için kullanılıyor.
Şehrin üstünde evlilik teklifi
Özellikle evlenme teklifi için helikopter kiralayanların sayısı artıyor. Bunun için Sancak Air’in yaptığı bir saatlik Boğaz turunun fiyatı KDV hariç 550 avro. Yarım saatlik bir uçuşun fiyatı ise KDV dahil 325 avro.
Helikopter gezisine Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü, doğum günleri gibi özel günlerde de başvuran çok oluyor. Mesela Medair’in özel günlerdeki fiyatları 500 avro’dan başlıyor, 15-20 dakikalık Boğaz turları yapılıyor.
Hafta sonu Boğaz, Haliç ve Adalar turu
Medair’in hafta sonu turlarının fiyatları kişi başı KDV hariç 59, 99 ve 199 avro. 59 avroluk tur Haliç ve tarihi yarımadayı kapsıyor. En çok 99 avroluk tur talep görüyor. Süresi 25 dakika. Haliç, tarihi yarımada ve Boğaz’ı kapsıyor. En uzun tur ise 45 dakika. Bu tura Adalar da dahil.
En az 30-45 dk. önce haber vermek gerek
Helikopter acilen istediğinde en erken 30-45 dakikada uçuşa hazır hale geliyor. Çünkü uçuş planı hazırlanıyor ve Uçuş Bilgi Merkezi’nden (FIC) izin isteniyor. FIC uçulmak istenen rotada birtakım sorunlar varsa uyarıyor, rota üzerinde yasak bölgeleri söylüyor. O bölgede aynı saatte başka uçuş olup olmadığını söylüyor. Eğer trafik varsa başka bir rota öneriyor. FIC’nin izni ve havalanındaki kulenin de onayı olmadan helikopterler uçamıyor. Bütün bu işlemler 30-45 dakika sürüyor ve helikopter müşteriyi almaya gidiyor.
BADE GÜRLEYEN-MİLLİYET