Hava-İş Sendikası’ndan konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:
Değeri üyelerimiz;
İşverenin Uçucu Personel Uçuş Görev Süre ve Uçuş Saatleri prosedürünün 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 19.ve 20. Maddelerine aykırı olarak yaptığı 3. Revizyon değişikliği konusunda Hava-İş sendikasının 02.10.2013 tarih ve 2013.26/60.01/M.Y-3106 sayılı yazısı ile toplanması talep ed ilen Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu 23.Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 18. Maddesi çerçevesinde toplanmıştı
Ancak işveren tarafı üyelerimizin kazanılmış haklarını ortadan kaldıran bu değişiklikleri ve farklılıkları yok sayarak Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulunda yayınlanan rev 3 ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacağını beyan etmiş ve böylelikle Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulundan bir sonuç alınamamış ve anlaşılamadığına dair tutanak tutulmuştur.
Bu gelişme sonrası sendikamız hukuk müşavirliğince bu değişikliğin iptali ile ilgili dava bugün i tibarıyla açılmıştır.
Bakırköy 5. İş Mahkemesinde açılan dava dilekçesinde şöyle denilmektedir.
Davacı Müvekkilim Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), ülkemizde 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’ nun “işkolları” başlıklı 4. Maddesine göre, Kanun ekinde 1 numarala 15 sıra numaralı cetvelde gösterilen “Taşımacılık” işkolunda kurulu ve bu işkolunda 16.000’ den fazla üyeleri adına, onları temsilenToplu İş Sözleşmesi yapmaya YETKİLİ TEK SENDİKADIR.
Ayrıca Müvekkilim Hava-İş sendikası Davalı THY A.O İşletmesinde Yüksek Hakem Kurulu tarafından, 3 Ağustos 2012 tarihinde Yürürlüğe konulan, 23 dönem toplu iş sözleşmesinin tarafı bulunmaktadır.
Sözkonusu İŞLETME’de Hava İş Sendikasının 13.000’ne yakın üyesi bulunmaktadır.
Bu üyelerinden yaklaşık 8000’e yakını Kabin Memuru ve Pilot olarak, aynı işletmede görev yapmaktadır.
Hava İş Sendikası, Önceki TİS’ler döneminde de, şu anda yürürlükte olan TİS döneminde de, TİS nin tarafı durumundadır. Tarafı olduğu bir TİS nin ihlali söz konusudur.
Ayrıca;
Bu konumuyla Hava-İş Sendikası, 6356 Sayılı Kanununun 26. Maddesinde belirtildiği üzere;
“Kuruluşlar, çalışma hayatından, mevzuattan, örf ve adetten doğan uyuşmazlıklarda işçi ve işverenleri temsilen; sendikalar, yazılı başvuruları üzerine iş sözleşmesinden ve çalışma ilişkisinden doğan hakları ile sosyal güvenlik haklarında üyelerini ve mirasçılarını temsilen dava açmak ve bu nedenle açılmış davada davayı takip yetkisine sahiptir. Yargılama sürecinde üyeliği sona ermesi üyenin yazılı onay vermesi kaydıyla bu yetkiyi etkilemez.”
Hükmü uyarınca, üyeleri adına da, uyuşmazlığın tarafıdır.
İşveren tarafından, özlük haklarının, aleyhte değiştirilmesi uygulaması nedeniyle, hak kaybına uğrayan Kabin Memuru ve Pilotların tümü, sendikamız üyesidir.
THY A.O İşletmesi, Hava-İş sendikasınca 24. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri esnasında oluşan,uyuşmazlık sonucu yürürlüğe konulan grev uygulaması devam ettiği süreçte, 25.09.2013 tarihinde üyelerimize SMS mesajı ile yaptığı duyurudan öğrendiğimiz üzere yenisi henüz imzalanmadığı için yürürlükte bulunan 23. Dönem toplu iş sözleşmesinin (EK-1) 19,20 ve 99. Maddelerine aykırı olarak, sendikamız üyesi uçucu ekip üyelerinin yürürlükte bulunan, yıllardır uygulana gelen özlük haklarını e saslı olarak değiştirmiştir.
İşverenin amacı, şu anda Grev devam ederken, 24. Dönem TİS imzalanmadan evvel bu değişikliği yaparak uyuşmazlığı tamamen çıkmaza sokmaktır.
İşverence THY A.O PR.01.070.007 REV-2 Sayılı Ortaklık Prosedürü (EK-2) Ortaklık Yönetim Kurulunun 16.08.2013 tarih ve 141 sayılı kararı ile değiştirilmiş ve yapılan bu değişiklik sonucu, yeniden REV-3 adı altında yayınlanmıştır.(EK-3) Bu suretle 22 Madde ve 5 Ek Tablodan oluşan THY A.O PR.01.070.007 REV-2 Sayılı Ortaklık Prosedürü, 6 maddeye düşürülmüştür.
Bu değişiklikler sonucu pilot ve kabin memuru üyelerimizin yıllardır uygulanan haklarında (EK-4) listede karşılaştırmalı olarak bilginize sunulduğu üzere, bir çok madde de kazanılmış özlük haklarında kayıplar oluşmuştur.
23. Dönem toplu iş sözleşmesinin 19,20 ve 99. Maddeleri hükümlerinin ihlallini önlemek amacıyla THY A.O işletmesine resmi yazı yazılarak (Ek-5) Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu Toplantıya çağrılmıştır.
23. Dönem toplu iş sözleşmesinin 17. Maddesine istinaden toplanan Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulunda da konu çözümlenememiştir. Uyuşmazlıklar ı Çözüm Kurulu Tutanağı ektedir (EK-6)
Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu yolu ile de İşverenin Hukuksuzluğu önlenemediğinden, Huzurunuzdaki bu davayı açmak zorunlu olmuştur.