İşte Hava-İş’in Bugün Gazetesi’ne gönderdiği o tekzip…
Bugün Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü’ne;
THY yönetimin, “tüm yönetim” olumsuzluklarına, sivil havacılık kültüründen uzak, hizmet kalitesini hiçe sayan uygulamalarına rağmen THY’nin tüm personeli özveri ve en üst düzeyde hizmet kalitesi ile işlerini yürütmektedir.
Buna rağmen 07.07.2008 tarihinde gazetenizde yayınlanan üyemiz bir pilot ile ilgili “THY’de aç pilot skandalı yaşandı” başlıklı, olayın oluş biçimi konusunda sanki pilot suçluymuş gibi izlenim veren, pilotun kamuoyundaki kişilik ve savunma haklarını hiçe sayan yazınız objektif yayıncılık ilkesine aykırıdır.
Aslında THY’nin adının geçtiği bu habere THY Basın Müşavirliğince hiçbir yanıt verilmemesi de manidardır.
Havayollarının uçuş operasyonları esnasında oluşan yolcu şikâyetleri konusunda SHGM’nün soruşturma yapmasını da manidar buluyoruz. SHGM asıl denetim yapması gereken konular yerine yolcu şikâyetleri ile uğraşıyorsa o zaman havayolları sahip ve yönetimlerine ne gerek var. Tüm yolcular havayolları ile ilgili şikâyetleri için bundan sonra SHGM’ne başvursun. Tüm şikâyetleri SHGM çözümlesin.
Konunun hangi kaynaktan ve belgelere dayanılarak gazetenize aktarıldığını bilemiyoruz. Hava-İş sendikasına üye her meslekten personel kendi hakları kadar şirketin prestij ve hizmet kalitesini gözettikleri gibi, uçuş emniyeti açısından da hem sivil havacılık otoritesinin hem şirketin yönetmelik ve talimatlarına harfiyen uyarak kuralsızlığa izin vermemektedir.
Öncelikle uçuş ekibinin görev esnasında yemek yemesi bir gereksinim olduğu kadar SHGM’nin de bildiği uluslararası bir kuraldır.
Son olarak AB’de 2008 Haziran ayında yürürlüğe giren ANNEX III Subpart Q Uçuş Zaman Sınırlamaları belgesindeki Beslenme bölümünde;
‘Bir mürettebat üyesinin performansında, özellikle UGS'nin [Uçuş Görev Süresi] altı saati aştığı durumlarda, herhangi bir düşüşün yaşanmasını önlemek için yeme ve içme olanağı sağlanmalıdır” şeklindeki düzenlemeyi örnek olarak sunarız. Ayrıca THY’nin yemek konusunda açık düzenleyici talimatları bulunmaktadır.
Uluslararası kurallar ve bilimsel veriler uçuş ekibi beslenmesinin performansla ve uçuş operasyonun sağlıklı yapılması ile ilgili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Gazete haber başlığınızda özellikle belirttiğiniz “aç pilot” konusunun bu bilimsellik açısından ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu sizde takdir edersiniz. Uçuş ekibi kendi sağlıkları dolayısıyla uçuş emniyeti için beslenmelerini yerine getirmek zorundadırlar. Yani pilotun ve uçuş ekibinin uçakta yemek yemesi bir lüks ve kişisel tavır değil bir kural gereğidir.
Sivil havacılık kuralları tüm uçak yolcuları için eşit ve ayrım yapılmadan uygulanır. Pilot VİP yolcularını uçağa kural gereği almamıştır.
2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ilgili maddeleri:
“Kaptan pilotun genel yetki ve sorumlulukları
MADDE 100.- Sorumlu kaptan pilot hava aracının, can ve mal güvenliğini sağlayacak surette sevk ve idaresinden birinci derecede sorumlu olup, olağanüstü durumlarda gereken önlemleri almaya yetkilidir.
Kaptan pilotun idari yetki ve sorumlulukları
MADDE 101.- Sorumlu kaptan pilot, hava aracında emniyet ve düzenin sağlanması için önlem almaya ve bu amaçla, yolculara, personele ve hava aracında bulunan diğer kişilere emir ve talimat vermeye ve gerektiğinde bunları hava aracından çıkarmaya yetkilidir.” demektedir.
Yine THY Uçuş harekat El Kitabı (FOM) Sayfa: 8.2-3 şöyle demektedir:
“Commander veya temsilcisi tarafından onay verilmedikçe yolcu alımı başlayamaz”
Tüm bu düzenlemeler açık olarak ortadayken pilotun kural uygulamasının, bir suç gibi algılanması ülkemizde her zaman yapılan yanlışlardan biridir. Uçakta kaptanlık otoritesi zedelenirse uçuş emniyeti de ortadan kalkar.
Konunun gerçek anlamda aydınlanması açısından bu konudaki haberinizi düzeltmenizi bu açıklamamızın gazetenizde yayınlanmasını haberde geçen pilotun üyesi olduğu sendika olarak onur ve özveri ile görev yapan her meslekten THY personeli ve tüm sivil havacılık çalışanları adına da rica ediyoruz.