Serinyol beldesinde 12 yıl önce yer tespiti yapılan, 2000’de özel idare tarafından inşaatına başlanan, ancak ödenek sıkıntısı nedeniyle 2005’te Ulaştırma Bakanlığı’na devredilen Hatay Havaalanı’nın pazar günü Başbakan tarafından açılması bekleniyor.
Hatay Havaalanı Mülki İdari Amiri ve Vali Yardımcısı Ali Muhittin Varol, yaklaşık 7 yıldan bu yana inşaat çalışması devam eden havaalanının kentin kaderini değiştireceğini söyledi. Pazar günü açılması beklenen havaalanında Aletli İniş Sistemi (ILS) bulunmadığı, ancak ihalesinin yapıldığı öğrenildi. Hatay’dan ilk etapta İstanbul’a haftada 3 sefer yapılacak.
Varol’un verdiği bilgiye göre; kente 19 kilometre uzaklıkta olan havaalanı, 2 milyon 740 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 3 bin 45 metre pisti, 240’a 140 metrelik uçak park apronu ile her uçağın iniş ve kalkışının yapılabileceği uluslararası bir havaalanı olan Hatay Havaalanı, 2000-2005 yılları arasında 50 milyon YTL’lik özel idare bütçesiyle yapılmaya başlandı. Altyapının yüzde 70’inin tamamlanmasından sonra, ödenek sıkıntısı nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı’na devredildi ve altyapısı İntaş’a üst yapısı Gözde şirketlerine verildi. Toplam 100 milyon YTL ödenekle yaklaşık 150 personelle tamamlanan havaalanında, tüm zemin etüdleri en ince ayrıntısına kadar araştırılarak yapıldı. Uluslararası standartlara uygun havaalanının faaliyete geçmesiyle bölgenin önemli bir eksikliği giderildi.
Havaalanıyla kentin kaderinin değişeceğini belirten Varol, “Turizm, ekonomi açısından havaalanımız kentimizin yapısını hareketlendirecek ve büyük bir gelir sağlanmasına neden olacak” diye konuştu. Varol, açılışın 12 Aralık pazar günü Başbakan tarafından yapılmasını beklediklerini söyledi.
HAVAALANI SAYESİNDE DÜNYA KENTİ OLACAĞIZ
Hatay Havaalanı Proje Sorumlusu Sakine Renklibulut da havaalanının konvansiyonel boyutlarda olduğunu, bu nedenle rahatlıkla her uçağın iniş ve kalkışının yapılabileceğini söyledi. Renklibulut, şöyle konuştu:
“İnşaat çalışmasında 1 milyon metreküp kazı, 3.5 milyon metreküp taş dolgu yapıldı, 250 bin metrekare kaliteli betonla dolduruldu. Havaalanımız, Hatay’ın bir dünya kenti olmasını sağlayacak. Dünyada en büyük ikinci mozaik müzeye, ilk mağara kilise olan Sen Piyer’e sahip olması kentimize ayrı bir özellik kazandırıyor. Havaalanı sayesinde, Mustafa Kemal Üniversitesi’ni ve turizm unsurlarını en güzel şekilde dünyaya tanıtabileceğiz.”
ILS İHALESİ YAPILDI
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Hatay Koordinatör Müdürü Adnan Şimşek, yeni hava alanında ilk etapta sadece Hatay-İstanbul arasında 3 sefer düzenleneceğini, bunun gelecek dönemlerde farklı mekanlar ve sefer sayılarında yapılabileceğini söyledi.
3 gündür test uçuşlarının yapıldığına işaret eden Şimşek, havaalanında 40 kişinin görev yapacağını, personel sıkıntısı yaşanmadığını, temizlik ve güvenlik hizmetlerinin özel şirketler tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti.
Şimşek, ışıklandırma sisteminin de bulunduğu yeni hava alanında gelecekte gece uçuşlarının da yapılabileceğini sözlerine ekledi. Bu arada, yeni hava alanında Aletli İniş Sistemi (ILS) bulunmadığı, ancak ihalesinin yapıldığı öğrenildi.