Türkiye'deki seyahat perakendesi dinamiklerini, geleneksel duty free mağazacılığı anlayışının ötesine geçerek yeniden yorumlayan Unifree Duty Free, yerli ve yabancı markaların birçoğunu aynı alanda toplayarak alışveriş turizminin buluşma noktası oldu.
Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olarak tanımlanan İstanbul Havalimanı’nda 56 bin metrekarelik perakende satış alanında hizmet üreten Unifree, kiraladığı geniş alana yüzde 75’i yerli firmalar kanalıyla gerçekleştirilen 1,2 milyar TL yatırıma imza attı. Böylelikle dünya genelinde faaliyet yürüttüğü hiçbir havalimanında olmayan büyüklükte alt kiracı ile çalışmaya başladı.
Pasaport sonrası dünyanın en büyük gümrüksüz alışveriş alanına sahip ve yüzde 65’i Türk olan 102 alt işletme ile birlikte 133 yerli ve yabancı mağazayla faaliyet gösteren Unifree, 2019’u yüzde 35’lik büyüme ile kapatırken 2020 için 900 milyon Euro ciro hedefi koydu.
Küresel ünlü markaların yanı sıra Türkiye’nin önde gelen markalarını da İstanbul Havalimanına çekerek kısa sürede yalnızca dünyanın en önemli şehirlerinin havalimanlarındaki duty free’leri değil, AVM’leri de geride bıraktıklarını söyleyen Unifree CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Ali Şenher, “İstanbul Havalimanının tüm paydaşlarına ve İGA’ya ilk günden bu yana inandık ve bu inancımızı boşa çıkarmadılar. Havalimanın oturmasıyla birlikte yolcular alıştı. İGA her geçen gün yeni bir havayolu ile anlaşma yapıyor. Uçuş rotalarının tam ortasında kalmasıyla İstanbul Havalimanı 2022’den itibaren çok daha önemli bir uçuş hub’ı olacak.” dedi.
Yerli markalarımız dünya devleri ile komşu
İstanbul Havalimanı’nın 29 Ekim 2018’de devreye girmesiyle birlikte yerli markalarla dünyanın en lüks markalarını aynı alanda buluşturmayı başardıklarını vurgulayan Unifree CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Ali Şenher, “Mimarisi İstanbul Boğazı’ndan ilham alınarak tasarlanan gümrüksüz alışveriş alanı Bosphorus Zone’da perakendedeki üst segment markaları, başka hiçbir yerde bu kadar geniş ölçekli bir örneği görülemeyecek şekilde İstanbul Havalimanı’nda buluşturduk. Fakat sadece dünya devleri değil, yerli markalarımızı da buraya getirerek dünya devlerine komşu yaptık. Bu markalar satış ve ciro hedeflerini öngördüklerinden çok daha kısa sürede gerçekleştirirken, yeni mağaza açmak için sırada bekleyenler de var” diye konuştu.
Milletlere göre harcama alışkanlıkları
Unifree Duty Free’deki alışveriş özelliklerinin milletlere göre dağılımını yapan Şenher, “2019 yılında hizmet verdiğimiz toplam 7 milyon müşterinin yüzde 25’i Türk, yüzde 75’i yabancı yolculardan oluşuyor. Toplam cironun ise yüzde 82’si gidiş, yüzde 18’si ise geliş mağazalarında meydana geliyor. Gidiş mağazalarındaki satışın yüzde 25’i ile geliş mağazalarındaki satışın yüzde 60’ı Türklere yapılıyor. Türkler’den sonra işlem bazında en fazla alışverişi Çinliler yapsa da, kişi başı harcamalarda Çinli vatandaşların, Türkler’e göre 2 katı harcama yaparak öne çıktığını görüyoruz. Çinliler’i ise sırasıyla Ruslar, Almanlar, Ukraynalılar, İranlılar, Iraklılar, Amerikalılar, Fransızlar, İngilizler ve diğer Ortadoğu ülkelerinin vatandaşları takip ediyor. Alışveriş alışkanlıklarına baktığımızda; Çinli yolcular cilt bakımı ve parfüm, Almanlar tütün, Ukraynalılar, Ruslar, Irak ve İranlılar ise ağırlıklı olarak parfüm tercih etmekteler” dedi. En çok toplam satış yapılan kategori liderinin ‘parfüm-kozmetik-cilt bakımı’ olduğunu söyleyen Şenher, bunu sırasıyla ‘aksesuar ve tekstil’ ile ‘yerli ürünler-gıda & çikolata’nın takip ettiğini kaydetti.
Günübirlik alışveriş için İstanbul’a gelenler
Dünya genelinde duty free mağazalarının 7/24 açık olması nedeniyle diğer mağazalara göre 3-4 kat fazla satış yapmalarının söz konusu olduğunu söyleyen Şenher, ‘’ Aynısını İstanbul’da da yaşıyoruz. Fakat Unifree’deki lüks markalarda yapılan satışlar, iç piyasa ve AVM’lerde yapılan satışların payından almıyor. Farklı bir müşteri kitlesi var. Hatta sadece İstanbul Havalimanı’ndaki gümrüksüz satış alanımızdan alışveriş yapmak için İstanbul’a gelen Ortadoğulu vatandaşların olduğunu biliyoruz” dedi.
2020 için 900 milyon Euro ciro hedef
2018 yılına göre satışları ortalama yüzde 44 artırdıklarını ve 2019’u yüzde 35 büyüme ile kapadıklarını belirten Şenher, önümüzdeki yıl için ciro hedeflerinin 900 milyon Euro olduğunu söyledi. Bu başarıyı özverili şekilde çalışan insan kaynağı ve teknolojiye yaptıkları yatırım ile elde ettiklerini ifade eden Şenher, “Personelimiz hiç şüphesiz ki bizim en değerli varlığımız. Tüm çalışanlarımızı her konuda destekliyor ve gelişmelerine yardımcı oluyoruz. Bir çok dilde verdiğimiz eğitim programlarının yanı sıra üniversitelerle geliştirdiğimiz özel işbirliklerimiz var. Sayıları alt işletmelerimizle birlikte 4 bini bulan personel sayımızı da zaman içinde artırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.