iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
GÖKYÜZÜNDE İLK YAKIT İKMALİ VE GELİŞİMİ
8 Haziran 2019 Cumartesi

Kasım 1921'de Kaliforniya’nın Long Beach yöresinde bir uçuş sirki, halka gösteri uçuşları yapmaktaydı. Ekibin pilotlarından Earl Daugherty, ilk kez gösteriye çıkacak kanat yürüşçüsü ve akrobat Wesley May’le ücretli seyircilerin dikkatlerini ve meraklarını nasıl yoğunlaştırabilecekleri hakkında kafa yoruyorlardı. Çok sakin ve açık bir havada iki uçak birlikte kalkış yaptılar. Diğer uçağın pilotu Frank Hawkes idi. Uçaklar yeterli yüksekliğe ulaştıktan sonra zorlukla 6’≈1.8m kanat açıklığında yan yana uçuyorlardı.

Aşağıdaki seyirciler gökyüzündeki manzarayı seyrederken heyecan ve korkudan dona kalmışlardı. Çünkü Wesley May, Frank’ın uçağının kanat üstünde iki ayağının üzerinde adeta bir sarkaç gibi sallanmaya başlamıştı. Ardından kanat ucuna yürüyüp, yandaki diğer uçağın kanadının üzerine mucizevi bir şekilde atlamıştı. Kısa bir süre sonra seyircilerin saçlarını diken diken eden yeni bir görüntü ortaya çıkmıştı: Wesley ikinci uçağın kokpitinden 50pound≈22.2kg lık bir yakıt bidonu almış ve sırtında taşıyordu. Bu durum uçağın dengesini oldukça bozmuş ve pilot Earl kumandalara güçlükle hâkim olmaktaydı. Ayrıca Wesley herhangi bir yere güvenlik ipiyle bağlanmadan, bu hareketlerin tamamında çok tehlikeli bir şekilde serbestti. Önce benzin bidonunun kapağını, ardından uçak yakıt deposunun kapaklarını açmıştı. Bilahare bir hortumun her iki ucunu depo ve bidona sokmuştu. Ardından sifon yaparak uçak deposundan bidona benzin akışını sağlamıştı. Depo kapağını açar açmaz dışarıya boşalan benzin buharı nefes alışverişiyle ciğerlerine dolmuştu. Ayrıca uçağın yatış ve dikey eksenlerdeki ani hareketler Wesley’in bir miktar benzini yutmasına da neden olmuştu. Her şeye rağmen Wesley amacına ulaşmış ve bidonu yarıdan fazla doldurabilmişti.

Yandaki uçaktan olayın fotoğrafları çekiliyordu; 1921 yılında böyle bir olayın kesinlikle çok değerli haber özelliği vardı. Bu hadise savaşı (I.Dünya) unutamayan genç kuşak seyircilerde kinizmi arttıran bir eşek şakası (!) gibi algılanmasına rağmen önemliydi. Her iki uçağın pilotu oldukça mutluydu. Her ne kadar askeri havacılığın geleceği için çok önemli bir sıçrama yaptıklarını fark etmeseler de, kazasız, belasız ve oldukça tehlikeli bir numara çıkarabildikleri için heyecanlanmışlardı.

Pilotlar ve kanat üstü akrobatı Wesley daha sonraları bu macerayla ilgili herhangi bir beğeni, fayda vs. göremediler. Wesley bu gösteriden kısa bir süre sonra anormal bir paraşüt kazasında öldü. Pilot Earl Daugherty ise yedi yıl sonra yine Long Beach üzerinde gösteri uçuşu yaparken oryantasyon bozukluğu sonucu denize çakılmıştı.

Bu gösteri askeri stratejistlere yeni bir pencere açmıştı. Takiben askeri havacılık endüstrisi bu yeni fikir üzerinde çalışmaya başladı. Amerika’da birçok havacılık firması ve onların mühendisleri havadan yakıt ikmali konusunda yoğun çabalara giriştiler. Günümüzdeki noktaya ulaşabilmek için çok fazla çabanın yanısıra kazalar sonucu can ve mal kayıplarına askeri havacılık endüstrisi göğüs germişti. Bugün dünyada üretim ve teknolojisi genelde Amerika’nın tekelinde olan havadan yakıt ikmalinin vardığı son nokta ilginçtir. Havada yakıt ikmali konusunda bilgi, kural, talimat, deneyim vb. hep Amerika tarafından geliştirilmiştir. Avrupa’da Airbus, İngiltere ve Rusya’nın bu alandaki çabaları, henüz rüştünü ispat edememiştir. NATO üyelerinden özellikle İngiltere coğrafi konumu nedeniyle Amerika’dan sonra yoğun olarak kullanan ikinci ülkedir. Listenin üst sıralarına İsrail ve Hindistan da eklenmiştir…

                                                                   ***

Amerikan ordusunun resmi olarak havada ilk yakıt ikmali, birkaç başarısız denemeden sonra 27 Haziran 1923'de yapılmıştı. DHB-4B tipi uçağın deposundan aynı model diğer uçağa havada hortum uzatılıp yine kanat yürüyüşçüsü tarafından yakıt deposuna bir tür sifon aracılığıyla benzin ikmali yapılmıştı. Böylelikle uçakların menzilinin daha artırılabileceği ispatlanmıştı. Yakıt alan uçak 6 saat 38 dakika uçmuştu.

27 Ağustos 1923 günü havada 16 kez yakıt ikmali yapan bir uçak, menzil ve en çok havada kalış zamanı (37 saat 15 dakika) rekorlarını kırmıştı. 1928'de Belçika’da havada birkaç kez ikmal yapan başka bir uçak 60 saat 7 dakika kalmıştı. 1 Ocak 1929'da Amerika’da C-2 Fokker tipi uçak, iki tane C-1Douglas yakıt uçağıyla birlikte kalkış yapmıştı. “Question Mark- Soru İşareti” isimli C-2 tipi uçak 7 Ocak gününe kadar 43 kez havada ikmal yaparak 21.577lt yakıt almıştı. Daha sonra çeşitli kazalar nedeniyle proje orduda 12 yıl kadar rafa kaldırılmıştı.

Havada yakıt ikmali

II.Dünya savaşında özellikle Pasifik okyanusunda uzun menzil ihtiyacı nedeniyle havada yakıt ikmali tekrar gündeme gelirken, teknolojisi daha geliştirilerek uygulanmaya koyulmuştu. Soğuk savaş döneminde havada yakıt ikmali teknolojisinde tanker uçağa işaretli yaklaşma-kenetlenme ve boom (otomatik yakıt hortumu ve musluğu) kullanılmaya başlandı.

4 Temmuz 1952 günü Amerikan Hava Kuvvetlerinin 60 tane F-84G jet savaş uçağı havada birkaç kez yakıt ikmaliyle Amerika’dan Hawaii’deki üssüne ulaşmıştı. Oradan da yine aynı şekilde devam ederek Kore’deki savaşa katılmışlardı. Bu, askeri tarihte ilk kez en kalabalık jet grubuna yapılan destekti.

Vietnam krizinde Amerikan savaş uçaklarında bu kez menzil değil, maksimum kalkış ağırlığı kısıtlamasında bomba yükünü arttırmak amacıyla havada yakıt ikmali kullanılmaya başlandı. Kalkışta minimum yakıta karşın çok fazla bomba yükünü taşıyıp, kalkışla ilgili ağılık-pist uzunluğu kısıtlamalarını aştıktan sonra havada yakıt ikmaliyle operasyona devam ediyorlardı…

Havada yakıt ikmalini geliştirme çabaları

Ekim 2011 de Amerika’nın üç adet B-2 bombardıman uçağı anavatanlarından kalkarak, havada yakıt ikmalleriyle 25 saat ve 11.418mil≈18.269km uçarak Libya’ya saldırıp geriye dönmeleri bu konudaki en ilginç örnektir. Çünkü hava kuvvetlerinin ne kadar hızlı bir şekilde çatışma bölgesine ulaşarak müdahale edebileceğinin en başat örneğiydi.

Özellikle uçak gemilerinin standart uçak tipleri yapılandırmasında güverteye iniş-kalkış yapabilen tanker uçağı mutlaka bulunmaktadır.

İnsansız hava araçlarında şimdilik (!?) çok farklı yeri olan, uçak gemisine inip kalkabilen, atmosferin dışında uçabilen X-47B nin havada yakıt ikmali yapabilmesi varılan son noktanın önemini göstermektedir. Yine X-47B serisi drone teknolojisinin geliştirilerek tanker uçağı görevini de üstlenebileceği çalışmalar da sürdürülmektedir. Havadan yakıt ikmali ve teknolojisine en büyük tehdidi, güneş enerjisinin havacılık endüstrisinde başat hale gelmesi ve askeri havacılıkta insansız hava araçlarının yaygın hale gelmesi gibi görünmektedir. Gelecek on yıllar bu konuyu daha netleştirecektir…

X-47B insansız hava aracının havada yakıt ikmali

Kendimize dönersek Türkiye’nin nasıl karar verip, hangi aşamalardan sonra satın aldığı çok eski teknolojiye sahip havada yakıt ikmali uçaklarına gerçekten ihtiyacı var mıydı? Yoksa bir takım silah lobilerine ve aracılarına, kifayetsiz muhterislerce peşkeş mi çekildi? Bu konunun maalesef kamuoyunda yeterince tartışılıp, bilgilendirilemediği kanısındayım.

Faydalanılan Kaynaklar:

*History of Air-to-Air Refuelling (Richard M. Tanner M.B.E-Penn&Sword Books, 2006)

*Range Unlimited: A History of Aerial Refueling (Bill Holder&Mike Wallece-Schiffer Publishing, 2000)

*Flying’s Strangest Moments (John Harding-Robson Books, 2006)

*Up To Planet Eads Magazine (No:8 Kasım 2013)

*Flight International Magazine (16-22 Şubat 2016 volume 189 no: 5525)

*https://owlcation.com/humanities/Aircraft-linked-to-Aircraft

*http://mentalfloss.com/article/71199/history-air-refueling

*https://www.airuniversity.af.edu/Portals/10/AFEHRI/documents/AircraftHistory/gentry.pdf

*https://eatc-mil.com/en/what-we-do/air-to-air-refuelling

*https://www.japcc.org/standardizing-automated-air-to-air-refuelling/

*https://www.aiaa.org/microlesson37/

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Tarihçi
23 Haziran 2021 Çarşamba 15:58
Pilotsuz uçaktan F-16 havada yakıt ikmali yaptı. Bu işin sınırı yok gibi.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
20 SANİYEDE PASAPORT KONTROLÜ
İGA TERMİNAL İÇİNDE TAKSİ HİZMETİ
SATILIK HAVALİMANI HİSSELERİ
EMIRATES'İN İLK A350'Sİ
KANATLAR ÇARPIŞTI
PİLOTLARI İLGİLENDİREN KARAR
İSG'DE REKOR TRAFİK
AIR ASTANA EN İYİ HAVAYOLU SEÇİLDİ
CORAL TRAVEL'A İKİ ÖDÜL BİRDEN
LİTVANYA'DA UÇAK DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
8 / 10 °C 9 / 11 °C 9 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •thy
  •turist
  •Qatar Airways
  •Çin