ŞARTLAR UYGUN OLURSA KATILIRIZ
Dünyada 38 havalimanına hizmet veren Çelebi Hava Servisi’nin Genel Müdürü Talha Göksel, İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanı ile ilgili olarak, “İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanıyla ilgili herhangi bir şartname açıklanmadı. Şartname ortaya çıktığında eğer şartlar uygunsa katılımı mutlaka düşünürüz. Her yerde olduğu gibi buraya da ilgimiz var. Şu an herhangi bir hazırlığımız yok; ancak şartname geldiği zaman karar verilir. Bizim bu konuda Antalya Havalimanı’ndan tecrübemiz var ve biz kendimize güveniyoruz” dedi.
İSPANYA PAZARINA GİRDİK
Çelebi Hava Servisi’nin yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri hakkında bilgi veren Göksel, “Barselona, Santiago, Oviedo ve Vigo havalimanlarında yer hizmeti faaliyeti gösteren NEWKO adlı firmayı yüzde yüz devir alarak İspanya pazarına girmiş olduk. Burada özellikle Barselona pazarı gerçekten büyük bir pazar. Ayrıca Çelebi Hava Servisi ilk kez 2006 yılında Budapeşte Havalimanı’nda hizmet vermeye başladı. Daha sonra Delhi ve Mumbai’de hem yer hizmetleri hem de kargo antrepo işletmesinin ihalelerini kazanarak 25 yıl süreli bu ülkelerde faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.
Atatürk Havalimanı muhabirleri ile iftar yemeğinde bir araya gelen Göksel, İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanı ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Göksel, “Şu anda Tük Hava Yolları yolcu kapasitesinin yüzde 70’ini transit yolcudan sağlıyor. Bu da İstanbul’un Asya’dan batıya, batıdan Asya’ya önemli bir transit merkezi olduğunu gösteriyor. Gelecekte şahsi görüşüm iki tane havalimanının aynı anda transit faaliyet gösteremeyeceğidir. Yabancı havayolu şirketlerinin, Türk Hava Yolları’yla ortak hareket etmek zorunda. İki havalimanı arasındaki yolcu transferi İstanbul trafiğindeki sıkışıklık nedeniyle mümkün olmayacaktır. Üçüncü havalimanının da kapasitesinin yüz milyon yolcu olacak olması ve beş tane pist yapılacağından, uzun yıllarda yolcu trafiğinin buradan sağlanacağını gösteriyor. “
IĞDIR HAVALİMANI İÇİN MÜRAACATIMIZI YAPTIK
Operasyonel olarak Türkiye pazarında 6 ay sonucunda Çelebi Hava Servisi olarak 82 bin uçuşa hizmet verdiklerini söyleyen Genel Müdür Talha Göksel, “Hedefimiz yıl sonuna kadar 176 bin sefere hizmet vermek. Bu arada bakanlığımızın desteklediği projeler çerçevesinde Anadolu’da yayılmaya devam ediyoruz. En son olarak Kocaeli şehrinde de bir havalimanı faaliyete geçti ve Çelebi olarak oraya hizmet veriyoruz. Bunun dışında Balıkesir ve Gökçeada’da geçici ruhsat aldık. En son olarak Iğdır Havalimanı’nın açılışı oldu. Kars Havalimanı’nda hizmet veren bir kuruluş olarak Iğdır Havalimanı’nda şu an da yer hizmetleri için geçici olarak müracaat ettik. Müracaatımız tamamlandığı zaman Iğdır’da da teşkilatlanacağız. Iğdır’da şu an da THY ve Anadolujet günde iki sefer düzenliyor. Hiç ummadığımız bir şekilde uçaklarda doluluk oranı çok yüksek. Kars gibi büyük bir istasyonda doluluk oranı yüzde 70’lerde iken Iğdır’da şuan da yüzde 90’lara varan bir doluluk oranıyla uçuşlar yapılmakta” dedi.
JAPON “ANA” HAVAYOLLARI GELİYOR
Çelebi Hava Servisi olarak United Airlines’e Atatürk Havalimanı’nda yer hizmetleri verdiklerini belirten Göksel, “United Airlines’in İstanbul’a direkt sefer düzenleyeceğinin 6 ay öncesinden istihbaratını aldık. ABD’den gelen yetkililer burada yer hizmetlerinin tekliflerini değerlendirdiler ve bizi seçtiler. Japon Milli Havayolu şirketi ANA’nın Tokyo-İstanbul arası direk uçuş yapacağı duyumunu aldık. Bununla ilgili pazarlama departmanız çalışıyor. Ancak Atatürk Havalimanı’nda slot ve permi problemi var. Milli havayolu şirketleri bakanlıklarla ilişkileri itibarıyla eğer saatleri uygunsa gece saatlerine de gelebiliyorlarsa slot ve permi alarak Atatürk Havalimanı’na uçuyorlar. Milli havayollarının dışında diğer havayollarının Atatürk Havalimanı için slot ve permi alabileceğini zannetmiyorum” dedi.
YENİ 18 PARK ALANI OLUŞTURULACAK
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün(DHMİ) Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin arttırılması ile ilgili çalışmalarını da değerlendiren Göksel, “Şu an yapılan çalışmalar pistlerin verimli olarak kullanılması için. DHMİ Genel Müdürümüzün bu konuda birçok önerisi vardı. Bunlardan bir tanesi bizlerin apronda bulunduğumuz yerlerden taşınmasıydı. Bizlere gösterilen yer motor test alanı olarak bilinen yerin, arkasında büyük bir alanda Çelebi Hava Servisi olarak 4 bin metrekarelik bir alan verdiler. Buralara da tefsiye işlemleri yapılıyor bir takım kod farkları var onlar hallediliyor. Bizlerin yeni yere taşınması ile ortaya çıkacak alana da yaklaşık olarak 18 tane uçak park yeri yapmayı planlıyorlar” diyerek konuştu.
SOSYAL SORUMLULUKTA LİDER
Çelebi Hava Servisi Kurumsal İletişim Direktörü Leyla İrten de sosyal sorumluluk projelerini ülke geneline yaymayı amaçladıklarını söyledi. İrten, “2008’de başlattığımız ‘evimdeyim projesi’ bizim için çok ciddi bir atılımdı. Bu sadece şirketimiz için değil Türkiye’nin batısıyla doğusunun kaynaşması için çok önemli. 2011 yılında Kars, Malatya, Mardin ve Ağrı'dan gelen 27 öğrenciyi 5 gün boyunca İstanbul’da gezdirerek, şehri tanımalarını sağladık. Bu yıl daha fazla öğrenciyi misafir edeceğiz. Bu projelerimiz sadece Anadolu’yla sınırlı kalmayacak. 50. Yılda 50 öğretmenevi hedefimiz içinde Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgeleri de yer alacak. Grubumuz eğitime destek konusunda atağa geçerek 9 milyon dolarlık yatırımla, Erzincan Üniversitesi bünyesinde bin 500 öğrenci kapasiteli Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulunu hizmete açtı. Tam donanımlı bu okulla havacılık sektörüne kaliteli insan kaynağı sağlanmasına da öncülük ettik. Bunun yanı sıra Lokman Hekim Vakfı’yla yürüttüğümüz geri dönüşüm projemize çevreci örgütlerden ve halkımızdan büyük destek geliyor” dedi.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com