DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Kasım 2015’te İstanbul’da düzenlenen genel havacılık forumunda masaya yatırılan konularda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yıldırım, bazı konularda büyük ilerleme sağlandığını, bazı konular hakkında ise hala çalıştıklarını söyledi.
İşte Yıldırım’ın genel havacılıkla ilgili açıklamaları:
LAF OLSUN ŞOV OLSUN DİYE DÜZENLEMEDİK
“Toplantımızın ana konusu 28 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 1. Genel Havacılık Forumu’nun değerlendirmesi o tarihten sonra neler oldu. Sonra nereye geldik bunların değerlendirilmesi.
İlk yaptığımız iş görev taksimi yaptık. Hangi problem hangi birimle ilgili diye baktık ve bir liste çıkardık. Bu listede sıkıntıların bir kısmı bize düşüyordu, bir kısmı SHGM’ye birkısmı da başka kurumlara aitti. Bu tasnifi yaptıktan sonra dokümanı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile de paylaştık ve derhal faaliyete geçtik. Toplantıda da söylemiştim; bu toplantıyı laf olsun şov olsun diye düzenlememiştik. Netice almak için düzenlemiştik. Bazı neticeleri şimdiden aldık bazı neticeleri de neticeleri ise yakın zamanda alacağız. Öncelikle çabuk çözebileceğimiz meseleler vardı. Bunların bir kaçını çözdük.
KONMA KONAKLAMA ÜCRETLERİ
Örneğin ciddi bir sorun olan konma konaklama ücretleri vardı. 6 tona kadar bir limit koymuştuk. 6 tona kadar olan araçlardan fark olmadan aynı ücreti alıyorduk. 0-6 ton diye geçiyordu. Burada haksızlık oluyordu. 1000, 1500, 2000, 2500 kilogramlık hava araçlarıyla iniş-kalkış yapanlara karşı bir adaletsizlik olmuş oluyordu. Bunu yeni tarifemizde kaldırdık ve ton başına uygulamaya geçtik. Tonun küsüratı varsa bir üste bu yuvarlanarak 1780 kilo ise 2 bin tona yuvarlanarak ücretler ton başına alınacak. Bu da ciddi bir iyileştirme getirdi ücretlerde. Bunu 2016 itibarı ile ücret tarifemizde uygulamaya koyduk.
FATURALARIN ÖDENMESİ
Bir başka şikayet; faturaların ödenmesinde sıkıntılar yaşanıyordu. Bu çağda biraz eziyet ediyorduk uçucu ekiplere, uçak sahiplerine, hava aracı sahiplerine. Bu konuda da aylık periyotlar halinde ödeme yapılması uygulamasına geçildi. Bununla ilgili altyapı tamamlandı ve uygulama başladı. Zannediyorum ciddi bir rahatlama getirecek.
UÇAKLARIN YERE BAĞLANMASI
Yine çabuk halledilebilecek sorunlar içerisinde fırtınalı havalarda küçük uçakların zarar görmemesi için yere bağlanması gerekir. Kuvvetli rüzgarlarda bunların kalkıp yere düşmesi ve hasar görmesi söz konusu. kanat altlarından bağlanabilmeleri için yerde halkalar olması gerekiyor. Bunlar yoktu birçok meydanımızda. Talimatları verdik ve genel havacılık olan meydanlarımız içerisinde yarıdan fazlasında bunlar tesis edildi, diğerlerinde de çalışmalar devam ediyor. birçok havalimanımız askerlerle beraber kullanıldığı için taksi yolu çıkışlarında, park yerlerinde sıkıntılarımız var. Genel havacılık araçlarının park edeceği yerler bazen çok belli olmayabiliyor. Dolayısıyla oraya koyacağımız halkalar diğer trafikleri sıkıntıya sokabiliyor. Onun için yer tespiti ve çalışma yapılması gerekiyordu. bu devam ediyor. ama bir kısmı yapıldı.
VERGİ KONUSU
Bizim kuruluşumuzla direk ilgisi olmayan ama talep edilen bir yardım daha vardı. O da Motorlu Taşıtlar Vergisindeki muafiyet konusu veya indirim uygulanması. Yakıtın da sektöre daha düşük maliyetle sunulması talebi vardı. Bu da aslında haklı bir talep. Ama bizim sorumluluk sahamıza girmediği için bununla ilgili biz DHMİ olarak Maliye ve Eneri bakanlıklarına resmi yazılar yazarak talepte bulunduk. böyle bir destek verilmesini resmi yazıyla talep ettik. Henüz bir dönüş olmadı. Kısa zamanda çözüleceği ile ilgili çok da iyimser değilim ama en azından bir adım attık, takipçisi de olacağız.
ÇORLU HAVALİMANI’NDAKİ TEK FREKANS
Çalışmaları devam eden ve yakın zamanda sonuçlanacak olan, ciddi rahatlamalar getirecek konular da var. Bunlardan biri Çorlu Havalimanımızda ATC frekansının tek frekans olması ve bu frekanstaki yoğunluktan şikayet edilmişti. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orada operasyonel tereddütler var. İki frekans olduğu zaman, bu iki frekansı takip eden görevlilerin de birbirleri ile çok iyi koordine olması gerekiyor. Aksi takdirde tehlike oluşturabilecek haller söz konusu olabilir. Oradaki trafik sayısı ile yapılan çalışmada, biraz yoğunluk olsa da tek frekansla devam etmenin uçuş emniyeti açısından daha sağlıklı olacağı yönünde. Çalışmalar devam ediyor, eğer çözüm bulunursa ikinci frekansı da açacağız.
TRAKYA’YA EN AZ 4 VEYA 5 HAVA SAHASI İLAVE EDİLECEK
Daha önemli bir talep vardı oradaki eğitim kurumlarının; eğitim sahalarının artırılması. Bu çok ciddi bir mesele. Şu anda 7 tane Trakya bölgesinde eğitim sahamız var. Bunun artırılması ki bu çok haklı bir talep. Çünkü sayı artıyor. Çalışma yapan hava aracı sayısı artıyor, pilot ihtiyacı arttığı için bu eğitim sahalarının artırılması çok yerinde bir talep. Bu konuyla ilgili çalışmalar bir hayli ilerledi. En az 4 veya 5 yeni hava sahası ilave edeceğiz. Yani 11 veya 12’ye çıkaracağız. Hatta 13’e çıkarmak için uğraşıyoruz. Ama yeni hava eğitim sahalarının buna ekleneceğini şu an kesin olarak söyleyebilirim, müjdeleyebilirim. Bunları mayıs ayının sonunda ilan edeceğiz. İki ayımız var çalışmanın tamamlanması için. Bununla birlikte nerelerin talep edildiğini o bölgede faaliyette olan uçuş okullarımıza sorduk. Taleplerini harita üzerinde tekrar aldık. İsteklerinin bir ikisi karşılanamayacak gibi gözüküyor operasyonel gerekliliklerden ama çoğunu karşılayacağız.
VFR UÇUŞLARI MÜJDESİ
VFR uçuşları için yani görerek yapılan uçuşlar için rotalar istemişlerdi. Direkt rotalar veya var olan rotaların geliştirilmesi, yeni rotalar ilave edilmesi. Bununla bağlantılı olarak deniz üzerindeki uçuşların azaltılması. Özellikle tek motorlu uçakların deniz üzerinde uzun süre uçmaları doğru değil. Zaten mevzuatla da kısıtlanmış durumda. Bununla ilgili çalışmalarımız ilerlemiş durumda. Mayıs ayında hayata geçirmek üzere planlamamız devam ediyor. Hem yeni VFR rotalarımız açılacak hem de Marmara denizi üzerinden geçişinde özellikle karadan fazla uzaklaşmadan, deniz üzerinde çok yol almadan denizi aşacakları yeni rotanın devreye sokulacağını müjdeleyebilirim.
TRAKYA BÖLGESİNDEKİ İRTİFA LİMİTİ
Bir başka haklı talep; 1500 feetlik bir irtifa limiti vardı Trakya bölgesinde VFR uçuşlarında verilmiş olan tavan olarak en fazla deniz seviyesinden 1500 feet yüksekliğe kadar uçuş yapmalarına müsaade ediliyordu. Bu uçuş yapılacak sahayı oldukça daraltıyordu, kısıtlıyordu. Bunu ilk etapta 2 bin feete çıkarma kararı aldık. En kısa zamanda yayınlayacağız. Bu 500 feetlik ilave çok önemli ve Trakya bölgesindeki VFR uçuşlarını oldukça rahatlatacak.
AIS PORTALI
Yeni bir portalımız var AIS. Şu anda test yayınında. Güzel tepkiler aldı, yankı gördü. Burada hem notamlarımızın bütün Türkiye havasa üzerinde yayınlanmış olan notamları Türkiye üzerindeki tüm NOTAM’ların anlık olarak harita üzerinde görüntülenmesi söz konusu. Bir başka çok önemli kolaylık; uçuş planlarının internet üzerinden verilebilmesi ya da değişiklik yapılabilmesi. arkadaşlarımızın elinde internete bağlı bir cep telefonu varsa onunla bu sisteme girip yeni uçuş planı doldurup gönderebiliyorlar veya var olanı değiştirebiliyorlar. Bu müthiş bir kolaylık. Gayet güzel bir şekilde çalışıyor. Türkiye ile birlikte tüm dünya ülkelerinin güncel notam bilgilerini de anında tedarik etmeleri mümkün olacak. Test bittikten sonra gerçek yayına vereceğiz.
SÜLEYMAN ŞEN-AİRKULE.COM