Dünyanın güneş enerjisiyle çalışacak ilk uçağı Solar Impulse’ın prototipi, İsviçre’nin Dübendorf Havaalanı’nda aralarında Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA), Monaco Prensi Albert, İsviçre Enerji ve Çevre Bakanı gibi yetkililerin katıldığı 800 kişiye tanıtıldı.
Altı ülkeden, 70 kişilik bir ekiple tam 6 yılda üretilen Solar Impulse’ın fikir babası İsviçreli Bertrand Piccard. Adını 1999’da balonla hiç durmadan yaptığı ve 19 günde tamamladığı dünya turuyla duyuran Piccard, güneş enerjisiyle çalışan uçak yapma fikrine de balonla yaptığı bu dünya turundan sonra karar verdi. 3,7 ton sıvı propan ile balon turuna başladıklarını ifade eden Piccard, “Yere indiğimizde sadece 40 kilo yakıtımız kalmıştı. Bu seyahatim sonunda yakıtlara ne kadar bağımlı olduğumuzu fark ettim. Ve kendi kendime bir daha dünya turu yaptığımda hiç yakıt kullanmayarak, yakıttan bağımsız uçacağıma söz verdim” dedi.
Bertrand Piccard, Güneş enerjisiyle çalışan uçak üretmek için dünyanın birçok farklı ülkesinden deneyimli mühendislerden oluşan bir ekip kurar. Solar Impulse’ın CEO’luğunu ise Andre Borschberg yapar. Borschberg, yüksek mühendislik becerisi ve ileri teknoloji gerektiren böyle bir uçak üretmenin hiç de kolay olmadığını belirtti ve “Boeing 747-400’ün kanat genişliğine ve ortalama bir otomobilin ağırlığına (1600 kg) sahip olan Solar Impulse bu kadar hafif üretilen ilk büyük uçak” şeklinde konuştu.
Karbon fiberden yapılan Solar Impulse’ın ağırlığı sadece bin 600 kilogram olduğu için havada bir planör gibi süzülebilecek. Uçağın kanatlarında, 12 bin adet güneş pili bulunuyor. Bu piller, uçağın pervanesi için gerekli enerjiyi üretiyor. Uçağın gövdesinde bulunan 400 kg ağırlığındaki özel lityum batarya, güneş enerjisi ile şarj ediliyor. Gece uçuşu bu bataryadan alınacak enerjiyle gerçekleşecek. Solar Impulse, güneşten olabildiğince verimli yararlanabilmek için ekvatora yakın uçacak. Solar Impulse’ın ilk test uçuşunun 2009’un sonunda yapılması hedefleniyor. İlk gece uçuşu ise 2010’da planlanıyor. Uçağın başarılı gerçekleştirdiği test uçuşlarından sonra ikinci bir uçağın üretimine başlanacak. İlk etapta 3 kişilik mürettebat taşıyacak ve saatte 45 kilometre hız yapacak Solar Impulse’ın dünya turunu 2012 yılında toplam beş etapta tamamlaması bekleniyor.
Haberturk.com