Hamdi Akın, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Taç'ın davetlisi olarak geldiği Alanya'da Alanyalı işadamlarına Gazipaşa Havaalanı hakkında bilgi verdi.
Gazipaşa Havaalanı hikayesinin 1985 yılında başladığını ve temelinin 1989 yılında atıldığını hatırlatan Akın, havaalanının, 2007 yılında özel sektöre devredildiğini, bunun da önemli bir gelişme olduğunu bildirdi. Yıllarca Gazipaşa Havaalanı'nın açılamadığını vurgulayan Akın, Gazipaşa Havaalanı'nın açılmasının önündeki en önemli engelin psikolojik engel olduğunu öne sürdü. Yıllardır buraya büyük uçakların inemeyeceğinin söylendiğini hatırlatan Akın, “Şimdi biz indireceğiz desek de kimse inanmak istemiyor. Ama bunu da birlikte aşabiliriz” dedi.
TAV'ın, Gazipaşa Havaalanı'nı yapıp işletmeyle ilgili sözleşmeyi, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile 4 Ocak 2008 tarihinde imzaladığını ve yer tesliminin de 1 Şubat 2008 tarihinde yapıldığını anlatan Akın, havaalanı revize planlarının da ancak 1 Ağustos'ta kabul edilerek kamulaştırma izni verildiğini, dolayısıyla fiili çalışmaların kısa süre önce başladığını bildirdi.
Şu anda Gazipaşa Havaalanı'nda 1825x48 ebatındaki pistin tamamlandığını belirten Hamdi Akın, havaalanı işletme ruhsatı için başvurunun yapıldığını ve ruhsatın 3 ay içinde verileceğini inandığını, dolayısıyla da Haziran ayında ilk uçağın inebileceğini söyledi. Akın, terminal binasında tadilat yapıldığını, itfaiye merkezi, yer hizmetleri binası, otopark ve uçuş kontrol kulesi gibi diğer unsurların yapım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Havaalanının uluslararası standartta açılabilmesi için ilgili kurumlardan 500 bin metre kare arazi kamulaştırma talebinde bulunduklarını dile getiren Akın, ilk etapta 43 bin metre karelik bir alanın kamulaştırılmasına izin verildiğini ve şu anda bu kamulaştırmaları gerçekleştirmek için çalıştıklarını bildirdi. Akın, kamulaştırmayı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) adına kendilerinin yaptığını kaydetti.
MAKASLARI, KURDELELERİ HAZIRLAYIN
Bugünkü mevcut durumla havaalanının Haziran ayında açılacağını ve ilk uçağın ineceğini kaydeden Akın, ''Siz makaslarınızı hazırlayın, biz de kurdelelerimizi hazırlayalım. Gazipaşa Havaalanı'na Haziran ayında A 319 Airbus uçaklarını, sonraki yıla da inşallah Boeing 747 uçaklarını indiririz'' dedi.
Gazipaşa Havaalanı'na uçak inmesiyle ilgili teknik ve fiziki bir sorun bulunmadığının altını çizen Hamdi Akın, önlerindeki en büyük engelin kamulaştırma olduğunu, talep ettikleri 500 bin metrekarelik alanın kamulaştırılmasının mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bir havaalanında mevcut piste paralel ikinci pistin mutlaka bulunması gerektiğine işaret eden Akın, şunları söyledi:
''Bir yatırımcı olarak bu 500 bin metre karelik alanın kamulaştırılması izninin çıkmasını bekliyoruz. Bunu, bir yatırımcı olarak önümüzü görmek adına özellikle bekliyoruz. Eğer burası gerçek bir havaalanı olacaksa bu alanın kamulaştırılması şarttır. Bunun izninin verileceğini düşünüyorum. Biz yatırımcıyız ve burayı DHMİ ile birlikte işleteceğiz. Eğer bizim yaptığımız yatırımlar yüzünden devlet az para alacağını düşünüyor ve bu yüzden henüz onay vermemiş olabilir. Ama ben verileceğine inanıyorum.''
RİSK SÖYLENTİLERİ
Kamulaştırmanın tamamlanması halinde önlerinde hiç bir engel kalmayacağının altını çizen Hamdi Akın, Gazipaşa Havaalanı'na uçak inmesi konusunda bir engel bulunmadığını bildirdi. Zaman zaman ters ya da sert rüzgar estiği için uçak inmesinin riskli olduğu yönünde söylentiler bulunduğunu hatırlatan Akın, ''Burada sert rüzgar estiği ve bu nedenle uçak inemeyeceği söyleniyor. 10 yıllık meteoroloji raporlarını inceledim. 10 yılda bir kere bile uçak inmesini engelleyecek rüzgar oluşmamış. Yani Gazipaşa Havaalanı'nın uçak inmesiyle ilgili bir sorunu bulunmamaktadır. Senede 5-10 gün ters rüzgar esip uçak inemese de bu Gazipaşa'ya havaalanı yapılamayacağı anlamına gelmez. Kaldı ki Esenboğa Havaalanı'na da zaman zaman uçaklar inemiyor'' diye konuştu.
Kamulaştırma işleminden sonra uluslararası standarda getirilecek Gazipaşa Havaalanı'nın, birden bire Antalya Havaalanı'na rakip bir yer haline gelmesinin beklenmemesi gerektiğini de belirten Akın, şöyle konuştu:
''Başlangıçta burayı Antalya Havaalanı'na rakip olacak diye düşünmemek lazım. Burası, kendi müşterisi ve potansiyelini oluşturacak. Hangi büyüklükte ve sıklıkta uçak ineceğini, kapasitesinin nereye varacağını, ortaya koyacağımız pazarlama gücü ve oluşacak arz-talep dengesi belirleyecek. Bundan sonrası artık tamamen sizlere ve bizlere kalmıştır. Bundan sonra oluşacak olumsuzlarda devlette suç aramamak gerekir. Bundan sonraki başarısızlığın suçu ya sizde ya bizdedir. Ama ben başarılı olacağımıza inanıyorum. Bugün Alanya'ya yılda 1,5 milyon turist gelmektedir. Alanya'ya yıllık 1,5 milyon turist geliyorsa bunun en az 500 binini Gazipaşa Havaalanı'na çekebileceğimizi düşünüyorum.''
HÜRRİYET