Advertisement
iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
17 Ekim 2024 Perşembe - 15:42

FİL VE PİLOT YORGUNLUĞU

Engin Aksüt, “Odadaki Fil” metaforundan hareketle "Pilot Yorgunluğu"nun önemini vurguladı: Fil’in “pilot yorgunluğu” olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, file sadece kısmi olarak dokunup (hatta hiç dokunmadan) fikir yürüten veya (yorgunluğun varlığını kabul etmeyen) körler sizce kimler olabilir?

FİL VE PİLOT YORGUNLUĞU
Losev-11

Fil, cüssesinin büyüklüğünden olsa gerek, insanların onu fark etmemiş olmasının aslında mümkün olmayacağını ve bu iri cüssesine rağmen halen varlığını kabul etmeyenlere karşı “metaforlarda” kullanılır.

Bu konuda en çok bilinen metaforlardan bir tanesi “Odadaki Fil” dir.

“The elephant in the room” ifadesi İngilizcede, herkesin bildiği veya aşikar olan ancak en azından bazılarını rahatsız ettiği ve kişisel, sosyal veya politik olarak utanç verici, tartışmalı, kışkırtıcı veya tehlikeli olduğu için kimsenin bahsetmediği veya tartışmak istemediği önemli veya büyük bir konuyu, soruyu veya tartışmalı meseleyi ifade eden mecazi bir deyimdir. Metaforik fil, insanların hakkında konuşmak istemediği bariz bir sorunu veya zor bir durumu temsil eder.

Pilot yorgunluğu (Fatigue) da yıllardır sivil havacılık sektörümüzün oturma odasına yerleşmiş ancak kimsenin görmek istemediği, hatta varlığını kabul etmediği bir “Fil”dir.

Fil konusunda kullanılan metaforlar veya “kıssadan hisse” örnekleri bununla da bitmiyor.

Özellikle Pilot Yorgunluğu konusunu ele alıp, aslında pilotları yorgun filan olmadığını söyleyenler veya aşağıda anlatılan örnekten dolayı yorgunluğu diğer meslektaşları gibi kendisine verilmiş özel haklar, şirketteki pozisyonu, seçili roster, en kolay uçuşlar, uçak tipi kolay destinasyonlar ve uçuş sıklığı gibi nedenlerden dolayı pilot yorgunluğunu yaşamayan ilgili şirketin yönetiminde zaman zaman uçuş yapan pilotlar, pilotların sorunlarını çözmek amacıyla dernek yönetimine seçilmiş yöneticilerin sık sık uçmaması gibi bir çok nedenlerden dolayı “Pilot Yorgunluğunu” bilmeyenler için harika bir hikaye vardır:

Bir grup kör adam, kasabaya fil adı verilen garip bir hayvanın getirildiğini duyar, ancak hiçbiri onun şeklini ve biçimini bilmez. Fil üzerine konuşmalar artınca: “Onu dokunarak incelemeli ve tanımalıyız, ki bunu yapabiliyoruz”. Böylece onu aramaya koyulurlar ve bulduklarında da el yordamıyla onu yoklarlar.

Elini filin gövdesine koyan ilk kişi, “Bu varlık kalın bir yılana benziyor” der. Elini kulağına götüren bir başkasına göre bu bir çeşit yelpazeye benzemektedir. Elini bacağına koyan bir başkası ise, filin ağaç gövdesi gibi bir sütun olduğunu söyler. Elini filin yan tarafına koyan kör adam, filin “bir duvar” olduğunu söyler. Kuyruğunu hisseden bir başkası, onu bir ip olarak tanımlar. Sonuncusu ise filin dişine dokunur ve filin sert, pürüzsüz ve mızrak gibi bir şey olduğunu söyler.

Bu hikayenin farklı versiyonlarında, kör adamlar daha sonra aralarındaki anlaşmazlığı fark eder, diğerlerinin doğruyu söylemediğinden şüphelenir ve kavgaya tutuşurlar. Hikayeler ayrıca filin vücut parçalarının nasıl tarif edildiği, çatışmanın ne kadar şiddetli olduğu ve adamlar arasındaki çatışmanın ve bakış açılarının nasıl çözüldüğü (ya da çözülüp çözülmediği) konusunda da farklılık gösterir. Bazı versiyonlarda, konuşmayı bırakıp birbirlerini dinlemeye başlarlar ve filin tamamını “görmek” için iş birliği yaparlar.

Bir diğerinde ise, gören bir adam benzetmeye girer ve filin tamamını çeşitli bakış açılarından tarif eder, kör adamlar daha sonra hepsinin kısmen doğru ve kısmen yanlış olduğunu öğrenirler. Kişinin öznel deneyimi doğru olsa da gerçeğin bütünü olmayabilir.

Bu hikaye (Kıssa), bir dizi gerçeği ve yanılgıyı göstermek için kullanılmıştır; genel olarak kıssa, kişinin öznel deneyiminin doğru olabileceğini, ancak bu tür bir deneyimin, diğer gerçekleri veya gerçeğin bütünlüğünü hesaba katmadaki başarısızlığı nedeniyle doğal olarak sınırlı olduğunu ima eder. Kıssa çeşitli zamanlarda hakikatin göreceliği, belirsizliği ya da ifade edilemez doğası, birbiriyle çelişen teorilerin olduğu alanlarda uzmanların davranışları, daha derin bir anlayışa duyulan ihtiyaç ve aynı gözlem nesnesi üzerindeki farklı bakış açılarına duyulan ihtiyaç hakkında fikir vermiştir.

Bu örneklerdeki Fil’in “pilot yorgunluğu” olduğu gerçeğinden yola çıkarsak bu örnekte file sadece kısmi olarak dokunup (hatta hiç dokunmadan) fikir yürüten veya (yorgunluğun varlığını kabul etmeyen) körler sizce kimler olabilir?

 
GEZGİNLERE NÜRNBERG’DEN ÇAĞRI
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TAV'DAN YENİ YOLCU SALONU
TAV İşletme Hizmetleri, Almatı Havalimanı’nın yeni uluslararası yolcu ...
PİLOTUN ACI ANONSU
SunExpress pilotundan Kule’ye en acı anons: Hasta yolcu muhtemelen öldü
PİLOTLAR GREVE 'EVET' DEDİ
Frontier Airlines pilotlarının katıldığı oylamada yüzde 99 oranında greve ‘evet’ oyu çıktı
 
BEYRUT VE ERBİL UÇUŞLARI DURDU
SunExpress, Beyrut ve Erbil seferlerini 17 Aralık'a kadar askıya aldı
THY'YE 'İNOVALİG' ÖDÜLÜ
Türk Hava Yolları, İnovalig Ödülü’ne layık görüldü
ÇELEBİ'DE YENİ ATAMA
Çelebi Havacılık Holding, insan kaynakları alanındaki yapılanmasını güçlendirdi. ...
 
LUFTHANSA’YA REKOR CEZA KESİLDİ
Lufthansa, birbirini tanımayan 128 Yahudi'ye uçağa binme izni vermediği ...
AIRBUS-TOSHIBA İŞ BİRLİĞİ
Airbus ve Toshiba, süper iletkenlik kullanan bir motor geliştirilmesi ...
EMIRATES'TEN EĞİTİM YATIRIMI
Emirates, 48 milyon dolarlık Eğitim Programı ile mürettebatını A350 seferlerine hazırlıyor
 
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
VOEPASS ATR-72 KAZASI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
FİL VE PİLOT YORGUNLUĞU
GEZGİNLERE NÜRNBERG'DEN ÇAĞRI
PİLOTUN ACI ANONSU
TAV'DAN YENİ YOLCU SALONU
İSG'DE FUTBOL TURNUVASI
PİLOTLAR GREVE 'EVET' DEDİ
BEYRUT VE ERBİL UÇUŞLARI DURDU
THY'YE 'İNOVALİG' ÖDÜLÜ
ÇELEBİ'DE YENİ ATAMA
YURT DIŞINA SÜPER KAMPANYA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •kaza
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •seyahat
  •salgın