10 gün içinde 3 uçak birden düşünce, kamuoyunun dikkati F-4 uçakları üzerinde yoğunlaştı. Hem Davutoğlu hem de Tayyip Erdoğan sık sık kazalara yol açan bu uçakların eskidiğini ima ederek Hava Kuvvetleri'nden çekileceğini ifade etti. Öyle ki, F4'ler medyada "uçan tabut" diye yer almaya başladı.
Konuyu, Türk Hava Kuvvetlerinde 43 yıl hizmeti olan emekli Hava Korgeneral Yılmaz Oğuz'a sorduk. Oğuz'un açıklamaları şöyle:
“EĞİTİM VE TECRÜBE EKSİĞİMİZ VAR”
Dünya havacılık literatüründe 'eski uçak' veya 'uçan tabut' gibi tabirler yoktur. Cahilliktir. Çünkü uçaklar sürekli yenilenmekte, bakımları titizlikle yapılmakta ve son derece etkin bir mekanizmayla sürekli olarak denetlenmektedir.
Uçak kazalarında etkin faktör insandır. Burada önemli olan insanın neden hata yaparak kazaya sebep olduğudur. F-4 kazaları incelendiğinde, başlıca iki temel neden ortaya çıkmaktadır: Birincisi pilotların, üzerinde uçtukları arazi engebelerini iyi değerlendirememeleri sonucunda yere çarpmalarıdır, ikincisi ise uçağın, limiti üzerinde manevra yapmaya zorlanması sonucu havada tutunamayıp düşmesi.
Her iki durumda da pilot faktörü kilit rol oynamaktadır. Bu noktada, pilotların neden hata yaparak kendi canlarına da mal olan kazalara sebep olduğunun sorgulanması gerekmektedir. Kanaatimce bunun cevabı eğitim ve tecrübe eksikliği.
"Zorunlu hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla indirilmesiyle Hava Kuvvetleri'nde ciddi bir tecrübe kaybı ortaya çıkmıştır. Pilotlar en verimli çağında sistemin dışına çıkmakta ve eğitim, nispeten genç ve az deneyimli pilotların eline kalmaktadır. Peki, pilotlar neden 10 yılını doldurur doldurmaz Hava Kuvvetleri'nden ayrılıyor. Bunun başlıca nedenleri ekonomi, gelecek garantisi, kariyer yapmada tatmin duygusu eksikliğidir. Bu eksikliklerin giderilmesinde komuta kademesinin 'yeterli çabaların gösterildiği' konusunda personeli ikna etmede yetersiz kalması da bir faktör."
HAYATİ ÖZCAN-Aydınlık