Drone tehlikesi Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nda ele alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, havalimanları yakınlarında drone uçurulmasını ‘risk’ olarak değerlendirdi ve konuya kesin çözüm bulunmasını istedi. Yetkililer, havalimanlarına yakın bölgelerde bir türlü önlenemeyen drone tehlikesine karşı havalimanlarını çevreleyen tel örgü sınırları içinde drone’ların frekansının kesilmesi gerektiğini vurguladı. Böylece drone’ların hareket kabiliyetinin önleneceği belirtildi.
DHMİ VE SHGM YÜRÜTECEK
Çalışmayı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) birlikte yürütecek. Türkiye’de hava trafiğini yöneten SHGM ile havalimanlarındaki trafik hizmetini sağlayan DHMİ, frekans bilgilerine sahip oldukları için drone’ların frekansını bu iki kurum kesecek.
BAZI İLLERDE YASAKLANDI
Havalimanı yakınlarında uçurulduğu takdirde iniş ve kalkış yapan uçaklar için tehlike oluşturan drone’ların önüne geçebilmek için Erzurum Valiliği şehirde izinsiz drone uçurmayı yasakladı. Hakkari Valiliği de saldırı amacıyla kullanılabileceği gerekçesiyle İHA ve drone'lara sınırlama getirdi. Valilik, İHA ve drone'ların saldırı ya da keşif amaçlı kullanılması ihtimaline karşı bu kararın alındığını, valilik, emniyet, adliye ve kaymakamlık binaları ile askeri bölge ve havalimanının üzerinde uçuşu yasakladı.
3 GÜNDE 2 BİN 950 KİŞİ BAŞVURUSU
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de İnsansız Hava Araçları’nı kayıt altına alma zorunluluğu getirdi. SHGM’ye dronu’nu kaydettirmek için üç günde 2 bin 950 kişi kayıt başvurusunda bulundu. 2 bin 950 başvurudan 730’si onaylandı. Türk hava sahasında uçan bütün İHA'ların 1 Mayıs 2016 gününe kadar kayıt altına alınma zorunluluğu var. Dronu’nu kaydettirmeyen kişilere 17 bin lira ceza kesileceğini bildirildi.
TABELA VE LEVHALAR CAYDIRICI OLMADI
Günde 1300-1400 uçağın inip kalktığı Türkiye’nin en büyük ve yoğun havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nı çevreleyen duvara “Drone Uçurmak Yasaktır” tabelaları asılmıştı. Ancak tüm uyarılara rağmen havalimanı yakınlarında drone uçurmanın önüne geçilemedi.
DEĞİŞİK AMAÇLARLA KULLANILIYOR
Teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda hobi olarak havadan çekim amacıyla kullanılmaya başlanan drone’lar bazı hassas bölgelerde kullanılınca tehlike yaratıyor. Uzaktan kumandalı, kameralı bu araçlar havalimanları etrafından uçurulunca iniş ve kalkış yapan uçaklar için büyük tehlike oluşturuyor. İniş veya kalkış sırasında yerden 300 ile 800 metre arasında zaman zaman drone gören pilotlar durumu Uçuş Kontrol Kulesi’ne bildirerek önlem alınmasını istiyor.
SÜLEYMAN ŞEN