Twitter hesabından takipçileri ile DHMİ’nin AR-GE( Araştırma-Geliştirme) projeleri ile ilgili bilgi veren Ocak’ın twitleri şu şekilde:
DHMİ olarak inovasyon ve Ar-Ge’ye önem veriyoruz, ileri teknolojiyi sıkı bir şekilde takip edip, süratle uyguluyoruz. Önce ‘Bilgi’ diyoruz.
Bu anlayışla, DHMİ-TUBİTAK işbirliği ile geliştirilen önemli Ar-Ge projeleri hakkında özet bilgi sunmak istiyorum sizlere.
Türkiye’nin ilk milli Hava Trafik Kontrol Simülatörü “atcTRsim”, TÜBİTAK ile ortak Ar-Ge çalışmalarımızın başarılı bir örneği. Esenboğa Havalimanı’na kurulumu tamamlanan atcTRsim, Şubat 2017' de hizmete verildi.
Türkiye’nin ilk yerli Kuş Radarı KUŞRAD, 2016 yılında Atatürk Havalimanına kuruldu. Uçaklara zarar verebilecek kuş sürülerinin tespitine yarayan sisteme ait veri doğrulama çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin ilk milli PSR Radarı olan MGR (Milli Gözetim Radarı) , Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında üretilen diğer bir sistem.
Ar-Ge çalışmaları kapsamında üretilen Helikopter Takip Sistemi HATS, Kuruluşumuza ait Helikopterlerimizde kullanılıyor. Ar-Ge proje çalışmaları devam eden FOD Radarının 2018 yılında Antalya Havalimanı’nda kurulumunun tamamlanması öngörülüyor.
Özgün CWP (Kontrolör Çalışma Pozisyonu) Ar-Ge proje çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında ÇARE (Çok Amaçlı Radar Ekranı), 35 Havalimanına kurulacak. ÇARE’nin Hatay, Mardin, Antalya Gazipaşa ve Diyarbakır Havalimanlarında kurulum çalışmaları tamamlandı.
SSR (ikincil Gözetim Radarı) Sinyal işleme projesinin geçici kabulü yapıldı. Proje kapsamında milli ADS-B cihazı üretildi. Milli ADS-B cihazları Antalya Gazipaşa, Adana, Gaziantep, Milas–Bodrum, Van, Ağrı ve Erzurum Havalimanlarına kuruldu.