İstanbul’un Yeni Havalimanının yüklenicisi ve işletmecisi olan İGA, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak havalimanındaki yenilikçi bagaj takip çözümünü uygulaması için SITA’yı görevlendirdi. Böylece ilk günden itibaren havayollarının, IATA’nın 753 Numaralı Kararının bagaj takip gerekliliklerini karşılamalarına olanak sağlandı.
Ekim 2018’de açılması planlanan havalimanı, yılda 90 milyon yolcuyu ağırlayacak kapasiteye sahip olacak. Dört fazın tamamlanmasından sonra yolcu kapasitesi yıllık 200 milyon yolcunun üzerine çıkacak ve saatte 75.000 bagajın takip edilmesi gerekecek. Böylesine yoğun bir ortamda bagajların doğru yönetilmemesi olasılığı, her bir bagajın havalimanının içindeki yolculuğu boyunca nerede olduğu bilgisini sağlayan SITA bagaj çözümüyle önemli ölçüde azalacak.
SITA bagaj çözümü havayollarının, check-in, transfer ve gelişi kapsayan yolculukları boyunca bagajları kilit noktalarda takip etmelerini mümkün kılan IT altyapısını sağlıyor. Havayolları aynı zamanda, bagajlarının, yolculuklarının hangi adımının neresinde olduğuna dair güncel bilgiler alabilecek ve böylece IATA’nın 753 Numaralı Kararına uyabilecekler.
AKÇAYOĞLU’NDAN DOĞRU TEKNOLOJİ VURGUSU
İGA Havalimanı İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Doğru teknolojiye sahip olmanın, yeni havalimanının başarılı şekilde işletilmesinde çok önemli olduğunun ve önümüzdeki yıllardaki gelişmeler ne olursa olsun önemini yitirmeyeceğinin bilincindeyiz. Doğru teknolojiye sahip olmak aynı zamanda, yolcularımızın yeni havalimanından yapacakları yolculukları zevkli ve sorunsuz hale getiren ileri teknoloji sistemlerin kullanımını sağlayarak, terminaldeki sistemlerden tam olarak yararlanmalarını sağlamak için de önemlidir. Bu işbirliğini başarılı bir şekilde sonuçlandıracağımız konusunda kendimizden eminiz” şeklinde konuştu.
İGA Havalimanı İnşaatı İşletmesinin Bilgi İşlem Direktörü Ersin İnankul, “Yeni bir terminal inşa ederken, ileri teknolojilere ev sahipliği yapacak teknoloji veya kapasiteyi hayata geçirme olanağına sahibiz. IATA’nın 753 Numaralı kararını uygulamanın son tarihi olan Haziran 2018’den itibaren kullanılması zorunlu teknolojilerden biri de bagaj takibidir. Havayollarımıza bir hizmet olarak, operasyonun ilk gününden itibaren gereksinimleri karşılamak için kullanılacak olan teknolojiyi uygulamak üzere SITA ile ortaklık yaptık” dedi.
SITA Havalimanlarının Ortadoğu, Hindistan ve Afrika’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Jihad Boueri, “Bagaj, teknolojinin yolcu deneyimini daha iyi hale getirdiği kilit bir alandır. Havayolları ve havalimanları artan bir şekilde, yolculara bagajlarının durumu hakkında gerçek zamanlı bilgiler vererek gelecek olan bagajı beklemenin kaygısını azaltmaya yardımcı oluyorlar. Ayrıca havayolları, bir bagajın yolculuğunda hangi noktada olduğunu anlayarak önleyici tedbirlerle hareket edebilecek ve böylece bagajın doğru uçuşa yönlendirildiğini ve son varış noktasına yolcuyla birlikte ulaşmasını garantiye alacaklardır” dedi.
SITA’nın 2017 Bagaj Raporu, sektör teknoloji yatırımlarına odaklandığı için havayollarının yaptığı bagaj yönetiminin 2016’da küresel olarak gelişme kaydettiğini göstermiştir. Rapora göre, kötü yönetilen bagajların oranı 2016’da her bin yolcuda 5,73 adet bagaj olmuştur. Bu da, bir önceki yıla göre yüzde 12,25 düşüşü ifade etmektedir ve şimdiye kadar kaydedilen en düşük orandır.