SHGM toplantıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Ülkemizi temsilen toplantıya katılan Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri KESİCİ başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Türk sivil havacılık heyetinin yanı sıra Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya ve Nijerya Sivil Havacılık Otoriteleri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Bu yıl 6.sı düzenlenen toplantıda, üye ülkelerin sivil havacılık alanında yaşadıkları son gelişmeler ve çalışma alt grupları tarafından sunulan raporlar ele alındı. Bangladeş, Nijerya ve Endonezya Türkiye’den eğitim talebinde bulundukları toplantıda ayrıca havaalanı terminal işleticiliği alanında faaliyet gösteren bir şirketimiz de Nijerya ve Endonezya tarafından iş olanakları için davet edildi.
Toplantıya katılan Türk heyeti, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nda üye ülkeler için kontenjan ayırtıldığını ifade ederek eğitim konusundaki talebi olumlu karşılarken, havaalanı terminal işletmeciliği alanında da Türk şirketlerinin kısa bir süre içinde D-8 ülkelerinde yapacağı yatırımlar konusunda somut gelişmeler kaydetmesi bekleniyor.
D-8 üyesi ülkeler ile sivil havacılık alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk Sivil havacılık işletmelerine iş yapma imkanı sağlanması amacıyla Türkiye’nin öncülüğünde 2007 yılında kurulan D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Grubu’nun başkanlığı da toplantı sonrasında Nijerya’ya devredildi.
Çalışma Gurubu’nun kurulduğu ilk toplantıda, D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Genel Müdürler Toplantısı da gerçekleştirilmiş, iki yıllık süre ile başkanlığına Türkiye getirilmiş ve daha sonra Türkiye’nin başkanlığı Nijerya Toplantısına kadar uzatılmıştı.
Bu çerçevede toplantı sonrasında, D-8 Çalışma Grubu Başkanlığını bir yıllık süre ile Nijerya’nın yürütmesi ve bir sonraki toplantının Haziran 2013’te Dakka-Bangladeş’te yapılmasına oy birliğiyle karar verildi.
D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Gurubu, “Ticari Konular”, “Emniyet ve Güvenlik”, “Hava Seyrüsefer ve Hava Trafik Yönetimi” ve “Eğitim ve Kapasite Oluşturma” başlıkları altında olmak üzere dört adet Görev Gücü ile çalışmalarını yürütüyor. “Eğitim ve Kapasite Oluşturma” görev gücünün de başkanlığını yapan Türkiye, D-8 üye ülkelerine yönelik çeşitli başlıklar altında eğitimler düzenledi. Bu kapsamda üye ülkelerden yirmi kişiye emniyet, güvenlik, hava trafik kontrolü, yer hizmetleri ve bakım eğitimleri verildi. Türkiye ayrıca 2012’nin Nisan ayında İstanbul’da düzenlediği “Hava Alanları Yönetimi ve Endüstriyel İşbirliği Çalıştayı” ile de, bu alanlardaki mevcut potansiyelin paylaşılmasına ve özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlamıştır.