Anayasa Mahkemesi, 3. havalimanı, 3. köprü ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi projeleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutmak için çıkarılan 'torba yasa'yı iptal etti. Tamamlanmamış bütün projeler için ÇED zorunlu olacak. Projeler hayata geçirilirken, çevreye etkilerinin değerlendirilme için ÇED raporları isteniyor. Bu süreci bir an önce aşmak isteyen AKP, büyük projeleri ÇED sürecinden muaf tutmak için önce yönetmelik çıkardı. Bu yönetmelik Danıştay tarafından iptal edildi. Hükümet daha sonra Danıştay'ın karanın ortadan kaldırmak için düzenleme yaptı. Yasa, 29 Mayıs 2013'te yürürlüğe girdi. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, hükümetin çıkardığı bu yasa, CHP milletvekillerinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptalin gerekçesi önceki gün Resmî Gazete'de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi, kararında şöyle dedi:
"Kuralın yürürlüğe girdiği 29 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla henüz üretim ya da işletmeye başlamamış veya ihale süreci henüz tamamlanmayan kamu yatırım projelerinin ÇED uygulamasının kapsamı dışına çıkarılmak suretiyle sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına yapılan müdahalenin ölçülü olduğu söylenemez."
Anayasa Mahkemesi, kararında iktidarı uyardı. Daha önce ÇED değişiklikleriyle ilgili yargıdan çıkan kararlara dikkat çeken Yüksek Mahkeme, torba yasadaki değişiklikle Danıştay kararlarının yorumlanmasında 'sözcük oyunları' yapıldığına işaret etti. Kararda şu ifadeler yer aldı: "Danıştay'ın 'planlama aşaması geçmiş' ifadesiyle 'işletmeye başlamış ve üretim aşamasında bulunan faaliyetleri' vurgulamasına rağmen iptali istenilen düzenleme ile 'planlama aşaması geçmiş' ifadesi üretim ve işletme aşamasında bulunan faaliyetler bağlamından koparılmış ve daha işletmeye ve üretime başlamamış faaliyetleri de kapsayacak biçimde düzenlenmiştir.
Bu şekilde ÇED kapsamı dışında tutulacak faaliyetler, üretim ve işletme aşamasında olduğu belgelenen faaliyetlerin ötesine geçerek, işletme ve üretim faaliyeti içinde olmayan projeleri de kapsayacak biçimde genişletilmiştir."