İftar yemeğinde SMART Projesi'ne geçişte yaşanan sorunlarla ilgili olarak yöneltilen soruları da yanıtlayan Yıldırım, "SMART’ta gölge modunun beklenenden uzun sürdüğü bir gerçek. Bu kadar süreceğini ön görmemiştik.Beklentimiz bir ay gibi bir süre de geçiş yapmak üzereydi. Ancak ön görülemeyen bir iki teknik problem yaşadık bu da gayet normaldir. Çünkü bu durumlar sistemin ful kapasite kullanılmaya başlamasından sonra görülebilecek olaylar. Gölge moduna geçmeseydik böyle bir sıkıntı olup olmayacağını bilemezdik. Çünkü kağıt üzerindeki gibi olmuyor işler. Dolayısı ile gölge moduna geçme kararımız aslında iyi oldu."dedi
RADARLAR DEVREDEN ÇIKMADI
Yazılımla ilgili çıkan problemlerin çok kısa sürede çözüldüğüne vurgu yapan Yıldırım şunları söyledi:
"Fakat medyaya yansıyan, radar çöktü gibi durumlar ise tamamen bizim dışımızda gerçekleşti. Bize servis sağlayan firmanın sisteminin çökmesi sonucu olmuş bir hadisedir. O esnada Türkiye’de birçok servis durdu ama bunlar hissedilmedi. Bu arada şunun altını çizmek istiyorum, herhangi bir risk oluşmuyor. Çünkü böyle bir durumda kontrolör arkadaşlarımız hemen regülasyona geçer. Yani trafiğin arasını biraz açarlar. Ara açıldığı zaman uçaklar normalden fazla beklemeye başlar. On dakika ise yirmi dakika bekler. Yerde kalkış için 5 dakika bekliyor ise 15 dakika bekler. Bu o yüzden hissedilir. Radarlar devreden çıktı gibi bir durum yok. Bize verilen telekomünikasyon hizmetinde kesinti olduğu için böyle bir olay yaşandı. Aslında iyi de oldu. Böyle bir şeyin olabileceğini beklemiyorduk. Ama olduğunu gördük. Dolayısı ile bunun tedbirlerini aldık. Zaten bu mod onun için var. Teknik hiçbir konu arızasız olmaz. Her zaman arıza olabilir mühim olan risk yaratmayacak şekilde arızaların tedbirini almak. Bizim yaptığımız da bu."
KONTROLÖR SAYISI YETERLİ, HATTA ASGARİ SAYININ ÜZERİNDE
İstanbul hava sahasını kontrol eden trafik kontrolörü sayısının 240 olduğunu ve bu sayının gayet yeterli olduğunu ifade eden Yıldırım "Hatta asgari sayının biraz da üzerinde. Tabi bu hassas bir iş, insanların konsantrasyonunun yoğun olarak kullanıldığı bir iş. Zaten o yüzden iki saat çalışıyorlar sonra ara veriyorlar, dinleniyorlar. Tabi biz kontrolörlerimiz daha rahat ortamda çalışsın isteriz. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda 100 kişi daha alıyoruz eğitmek için. Tabi bu teknisyen gibi, pilot gibi sertifiye bir iş olduğu için herhangi birisini alıp oraya oturtamıyorsunuz. Uygun vasıflar da bir kişinin bunu öğrenmesi ve kullanılabilir bir hale gelmesi en az iki senedir. Dolayısı ile biz maksimum seviyede eğitim verebileceğimiz sayıda eleman alıp yetiştiriyoruz. Daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için kontrolör sayımızı arttırmaya çalışıyoruz"dedi.
Airkule.com