AMAÇ MAKSİMUM KAPASİTE İLE HİZMET
TAV Havalimanları, günde ortalama 1200 uçuş ve 150 bin yolcuya ev sahipliği yapan Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini artırmak üzere yatırımlarını sürdürüyor. Atatürk Havalimanı, THY’nin gösterdiği büyüme, DHMİ’nin gerçekleştirdiği hava trafik ve altyapı yatırımları ve TAV’ın çalışmalarıyla Avrasya ve Ortadoğu’nun en büyük bağlantı merkezi haline geldi. Dış Hatlar Terminali geliş katı 220 numaralı gate yanında hizmete giren yeni yolcu giriş kapısının açılması nedeniyle düzenlenen törene Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Yalçın Bulut, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü’nün de aralarında olduğu isimler katıldı.
Törende konuşan TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, THY’nin network ağını takdir edilecek boyutlarda büyütmesi ve DHMİ’nin altyapı yatırımları ile birlikte Atatürk Havalimanının Avrasya ve Ortadoğu’nun en büyük hub’ı olduğuna dikkat çekerek, “Yıllık 50 milyon yolcuya ulaştık. Günlük hizmet verdiğimiz trafik sayısı 1250’yi buldu. Günde ortalama 150 bin yolcuya hizmet veriyoruz. Bu doğrultuda yolcuya konforu yaşatmak için alt yapı hizmetlerini ve yatırımları sürdürüyoruz” dedi.
AÇIĞA PARK EDEN UÇAK YOLCULARI KULLANACAK
Ünlü, Atatürk Havalimanı’nda açığa park eden uçaklardan otobüsle terminale getirilen yolcuların girişi için daha önce bir kapı olduğunu hatırlatarak, “220 nolu gate’in yanında hizmete soktuğumuz bu kapıyla birlikte yolcuların terminale girişi daha kolay ve hızlı hale geliyor. Bununla birlikte pasaport mahallindeki arama noktalarının da sayısını da artırdık” dedi.
SANİ ŞENER: BİR DAR BOĞAZI DAHA AÇTIK
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de 2000 yılında Türk Hava Yolları’nın(THY) çok daha küçük olduğunu hatırlatarak, “O dönemde sadece İstanbul’a gelen ve İstanbul’dan giden yolcuyu taşıyordu. Bugün taşıdığı yolcuların yüzde 40’ını neredeyse transit yolcular oluşturuyor. Ancak Atatürk havalimanı buna göre dizayn edilmiş bir havalimanı değildi. THY, 2023’e kadar olan büyüme planlarını bizimle paylaştı. Bir taraftan DHMİ bir taraftan da biz koordineli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapıyla Atatürk Havalimanı’ndaki dar boğazlardan birisi açılmış oldu. Yolcu ve bagaj akışını en iyi şekilde sağlamak için yatırıma devam edeceğiz” diye konuştu.
‘KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ BİR KAPI’
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da, “Küçük ama mantalite olarak önemli bir kapıyı açıyoruz. THY’nin hızlı büyümesi ve diğer havayollarının da talebi ile Atatürk Havalimanı kapasitesinin üzerinde çalışıyor ve 24 saat esasına göre verimli bir şekilde hizmet veriyor. 2002’deki yolcu sayısı bugünkü transit sayımızdan azdı. Bu transit yolcu sayımız önümüzdeki dönemde daha da artacak. THY’nın hub’ı Atatürk Havalimanı. Burada DHMİ, Ulaştırma Bakanlığı, TAV, güvenlik birimleri, Mülki Amirlik, SHGM temsilcileri, bu alanı en iyi şekilde çalıştırmak için yoğun işbirliği halindeyiz. Bu da zaten istatistiklere yansıyor. THY, yüzde 86 zamanında kalkış oranı yakaladı. Burada amaç İstanbul’a gelen bir yolcunun sıkıntı yaşamadan terminalden ayrılması ya da transit gideceği uçağa geçişini sağlamak. CIP salonumuz 3 bin metre kare daha büyüyecek. Önümüzdeki aylarda bunun çalışması tamamlanacak. Yılbaşı, en geç şubat ayında hizmete sokmayı planlıyoruz. Pasaport geçişlerinde de bir rahatlık yaratılacak. Çalışmalar sürüyor. İnsanların pasaport kuyruğunda beklemesini istemiyoruz. Dar alanda büyük bir başarı ile yönetilen Atatürk Havalimanı’nda bu başarıyı sağlayanlara teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından dış hatlar terminali 220 Nolu körüğün yanında yer alan yeni giriş kapısının kurdelesi kesilerek kapı hizmete sokuldu.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN / Airkule.com