Türkiye'de özel havacılık sektörü hızla büyüyor. Hedeflerini her gün yeniden revize eden özel havayolu şirketleri arasında yoğun bir rekabet yaşanıyor. Türk özel havacılık sektörünün sorunlarını ve hedeflerini Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği TÖSHİD Başkanı ve Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, Yeni Şafak'a anlattı.
Bolukçu, TÖSHİD'in şu anda 40 üyesinin bulunduğunu belirterek, “Üyelerimizin yıllık cirosu 5 milyar doların üzerindedir. Havacılık sektörü uluslararası standartları karşılamak durumunda olması nedeniyle çalıştırdığı işgücü, kalite standartları, eğitimli personeli ile diğer sektörlerin önünde gelir” dedi.
MADDİ TEŞVİK İSTEMİYORUZ
Devletten tek isteklerinin rekabet edilebilir şartların ortaya konması olduğunu belirten, Şahabettin Bollukçu, “Yoksa biz maddi olarak teşvik istemiyoruz. Türkiye'de artık havayolu ile seyahat etmek lüks değildir. Lüks olmayan bir şeyden deprem vergisi alınmaz. Bugün Avrupa'nın herhangi bir noktasından ülkemizde Antalya'ya turist getireceğimiz zaman bu bize 3,5 saatlik bir maliyet çıkarmaktadır. Halbuki rakibimiz olan Yunanistan ve İspanya'ya yabancı havayolu şirketleri 2,5 saatte turist ulaştırmaktadır. Biz hem 1 saat daha fazla yakıt yakıyoruz. Deli Dumrul'un köprüden geçenlerden para aldığı gibi daha fazla ülke üzerinden geçip daha fazla üs geçiş parası ödüyoruz. Yani bu yüzden biz sahaya 1-0 mağlup çıkmaktayız” dedi. Bolukçu, “Eğer bizim fiyatımız onlardan biraz pahalı olursa bir darbe de oradan geliyor. Onun için bizim rekabet edilebilir şartları oluşturan birimleri yeniden gözden geçirmemiz lazım. Türkiye'de tüm havayollarının devletimizden isteği budur” diye konuştu. Onur Air olarak hedeflerinin filolarını büyük uçuklardan oluşturmak olduğunu belirten Şehabettin Bolukçu, “Onur Air, şu anda 27 uçak filosu ile Türkiye'nin bir numaralı filosuna sahiptir.
FİLOMUZU BÜYÜTÜYORUZ
Eğer 365 gün uçabilme imkânı olsa bu kapasiteyle 15 milyon kişiye seyahat etme imkânı sağlarız. Onur Air olarak hedefimiz filomuzu büyük uçaklardan oluşturmak, kendi uçak bakımımızı yapmak ve dışarıya da uçak bakım hizmeti vermektir. Filomuza önümüzdeki yıllarda A-330 tipi uçaklar getirmeyi planlıyoruz. Türkiye'de Türk Hava Yolları'ndan sonra en fazla yolcu taşıyan özel havayollarından bir tanesiyiz.” dedi. Havacılık sektöründeki gelişimeyle birlikte karayolunda kazaların azaldığını ileri süren Bolukçu, “Onur Air olarak 2003 yılından bu yana iç hatlarda oluşturduğumuz yeni müşteri sayısı 6 milyondur. Yılda 5.000 kişinin vefat ettiği trafik kazalarında uçak seyahatleri sayesinde vefat eden kişi sayısı 3.000 kişiye inmiştir. Belki bunun tamamı uçak yolculuğunun gelişmesi ile açıklanmaz diyebilirsiniz ama bu sayının düşmesinde en küçük bir katkımız varsa bu bile bize sonsuz mutluluk verir.
Sadece Avrupa'ya değil her yere uçmalıyız
Onur Air olarak TÖSHİD içinde 15 yıllarını bitirdiklerini belirten Şahabettin Bolukçu, Havacılık sektörünün yılın 365 günü duraksız çalışmak zorunda olduğunu belirterek, gelecekteki hedeflerini şöyle açıklıyor: “TÖSHİD olarak 10 yıl sonraki hedefimiz, TÖSHİD'e bağlı olan havayollarının AB ülkelerinin dışındaki ülkelere uçabilme yeteneğine sahip olabilmesi için filo yapılarını, mantalitelerini, iş güçlerini buna göre planlamalarında destek vermektir. Biz Türk Şirketleri olarak sadece Avrupa'ya değil dünyanın her yerine uçmalıyız. Dünyanın her yerinden ülkemize taşıma yapmalıyız ki artan kapasiteyle yeni istihdamlar yaratalım. Türkiye'de 35 ila 40 milyar dolar arasında otel yatırımları var. Bu otellerin 6 aylığına değil 12 aylığına dolacak seviyeye gelmesi için alternatif projelerle yeni pazarlar yaratarak uçakların devamlı uçmasını sağlamak gerekiyor. Mevcut oteller bir taraftan doldurulmaya çalışılırken diğer taraftan yeni oteller de yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bunun için '2010 yılında 30 milyon turist 30 milyar dolar döviz, 2020 yılında da 50 milyon turist 50 milyar dolar döviz' hedeflemiştir. Bunların gerçekleştirilebilmesi için alternatif pazarlar oluşturulması ve yatırımların uçaklara, iyi personele ve altyapıya yapılması gerekir. TÖSHİD'in bu konudaki hedefi dünyada uçulmayan nokta kalmamasıdır.”
Yeni Şafak