iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
18 Temmuz 2011 Pazartesi - 08:37

BOEING Mİ AIRBUS MI?

Milliyet Gazetesi sık sık tartışılan konuyu haber yaptı… "Boeing’mi Airbus’mı" sorusu, Airkule yazarı deneyimli havacılara soruldu

BOEING Mİ AIRBUS MI?
Losev-11

ABD’deki Airbus-Boing kıyaslamasını Türk pilotlara sorduk. Her iki şirketin iyi uçaklar yaptığını belirten pilotlar daha çok kullandıkları uçakları tercih ediyor...

 

ABD, yolcu uçağı pilotlarının Boeing ve Airbus marka uçaklar arasında yaptıkları tercihi tartışıyor. Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve Hollanda’nın ortaklığından oluşan Airbus markası ile Amerikan Boeing marka uçakların farkı dışarıdan fazla anlaşılmasa da pilotlar iki firma arasında tercihleri ile ikiye bölünmüş durumda. Biz de bu soruyu Türk pilotlara sorduk:

 

GÜVENLİK AÇISINDAN DAHA KULLANIŞLI

EMEKLİ HAVAYOLU PİLOTU FARUK SAYILIR (MESLEKTE 41, SİVİL HAVACILIKTA 30 YIL):

Her iki şirket de iyi uçaklar yapıyor. Uzun süre Airbus kullanan biri olarak, Airbus’ın çok daha güvenli sistemlere sahip olduğunu söyleyebilirim. Boeinglerde halen eski sistem olan direksiyon var. Joystick kullanan Airbus’ta hata daha az hissedilir. Pilotun yorgunluğu ya da stresinden kaynaklanan sorunlar Airbus’ta daha az risk taşır. THY, günün şartları neyi elveriyorsa o tercihi yapar. Boeing’le de çok uzun mesafeler kat eden bir pilot olarak Airbus’ın güvenlik standartları açısından daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum.

 

GAZ KOLU İNİSİYATİFİMDE OLMALI

BAHADIR ALTAN (33 YILLIK PİLOT):

Pilot elbette uçtuğu uçağı tercih eder. Temel kıstas olarak uçağın sistemini almalıyız. Bakım kolaylıkları, uçuş emniyeti, yazılım, modernizasyona açıklığı gibi tercih nedenleri sıralanabilir. Ama artık ekonomi öne çıkıyor. Ben bir pilot olarak Boeing’i tercih ederim. Boeing, Airbus’a oranla pilotu daha az tembelliğe sevk eder. Ben gaz kolunun benim inisiyitafimde olmasını isterim. Airbus’ta kontrol daha çok uçağın sisteminde olduğu için, Boeing’i seçerim. THY’nin Amsterdam uçağı kazasında hiçbir pilotun aklına gelmeyen bir aksilik çıktı. Yükseklik ölçer aniden tam tersi gaz açma ihtiyacı duyduğu anda, gazı kesti. Pilot bunu fark ettiğinde geç kalınmıştı. Artık bu sorunu biliyoruz. Ayrıca Boeing’in karlı, buzlu zeminlerde gölgenin yere yakın olması pilota kolaylık sağlar, güven verir.”

 

İNSAN MÜDAHALESİNE OLANAK VERİR

ÜNAL BAŞUSTA

Yolcu, teknik, işletici ve pilotaj açısından değerlendirmek gerekiyor. Ama ekonomik koşullar hepsinin önüne geçmeye başladı. Hayatım boyunca Boeing’le uçtuğum için tercihim Boeing. Her iki firma da teknolojiyi çok iyi takip ediyor. Boeing pilotu arada bilgisayar olmadığı için nasıl müdahale edeceğini bilir. Önemli olan bu eğitimi iyi verebilmektir. Boeing insan müdahalesine daha fazla olanak verdiğinden ben tercih ederim.”

 

GÖKHAN KARAKAŞ - Milliyet

 

 
'RAKİPLERİN HATASI YOLUMUZU AÇTI'
 
THY SÜLEYMANİYE'DE
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bitmeyecek... 22 Temmuz 2011 Cuma 07:48

bu konu kadın-erkek tartışması gibi bitmeyecek bir mevzudur

Yorumu oyla      0      0  
sky 21 Temmuz 2011 Perşembe 20:12

okyonus üzerinde düşen airbusı ne çabuk unutuyorsunuz piotlara müdahale şansı bile vermedi.

Yorumu oyla      0      0  
yolcu 21 Temmuz 2011 Perşembe 13:28

Yazılanları okudukça nedense ... güvenlik için yolcular boeing ile pilotlarda Airbus ile uçsun diyesim geldi...

Yorumu oyla      0      0  
mnd68 21 Temmuz 2011 Perşembe 10:33

Airbus’un fly-by-wire sisteminin çok güvenli olduğunu biliyoruz, buna rağmen sistem bir arıza nedeniyle devreden çıktığında mekanik back-up sistemi (sadece dümen, elevator trim ve motor gücü kullanımı) uçağı indirmek için yeterli değildir. ADIRU’ların topluca devreden çıkması veya bozulmasına bağlı olayları (Quantas 72, TAM 8090, Air Caraibes, Quantas 68, Air Malaysia 124) ve Etihad havayollarına ait uçağın yerde iken test sırasında gaz verilince bilgisayar uçak frenleri “açık” durumda iniyor diye algıladığı için kaza yaptığını unutmayalım. Uzatmadan, iki uçak da bugünkü havacılık kriterlerine göre üstün nitelikli uçaklardır, ikisinin de belirli yönlerden birbirine üstünlükleri veya yetersizlikleri mevcuttur. Bu uçaklardan hangisinin filoya katılacağı ise tamamen ticari bir sorundur. Bunlardan birini “tabut” diğerini “harika uçuş aracı” olarak nitelemek olsa olsa bu düşünceyi ileri süren kişinin yeterli bilgi ve vizyona sahip olmadığını ve havacılığa uzaktan baktığını gösterir.

Yorumu oyla      0      1  
mnd68 21 Temmuz 2011 Perşembe 10:32

İki firma da son derece güvenli uçaklar imal etmektedir ve havacılıkla ilgili herkes kendi görüşleri doğrultusunda bu iki uçak tipinden birini beğenmek veya tercih etmek hakkına sahiptir. Sayın Altan da kendi görüşünü belirtmiş ve aynen katılıyorum. Xl rümuzlu arkadaşa cevap olarak Airbus’un kazalarında uçak Boeing olsaydı kazaların hiç gerçekleşmeyeceği birçok örnek verilebilir (Özellikle kuyruk kopmaları : Airbus’ların dikey stabilizör yapısının zayıf olduğu bilinmektedir. Başka hiçbir uçakta kendiliğinden dikey stabilizör kopması görülmemiştir : AA 587, Air Transat 961, AA 2189, Fedex A300 başka nedenle yapılan kontrolda farkedildi ). AF 447 de de uçaktan gönderilen arıza mesajlarından 24 tanesi de dümen limitörü arızası bilgisidir ve kuyruk ayrı tek bir parça halinde bulunmuştur. US Air 1549 Boeing olsaydı kuş çarpmasından sonra motor durur muydu ? Durmayabilir ve nehre iniş hiç yaşanmayabilirdi. Airbuslarda kuşun basınç sensörüne hasar vermesi halinde bilgisayar kendiliğinden motörü relanti hızına alır. Bu durum aslında Amsterdam kazasında gördüğümüz ve tenkit ettiğimiz otomasyon sorununun Airbus’taki eşdeğeridir.

Yorumu oyla      0      0  
Monster 20 Temmuz 2011 Çarşamba 20:20

2009 Amsterdam kazasını yapan Boeing uçan tabuttur. Elektronik dizaynında olan hatalar, menteşelerinin uyduruk yapılması, ön iniş takımının pilot kabini altına alınarak yere çarpma anında ölümlü kazalara davetiye çıkarması kesindir. Amsterdam kazası buna örnektir. Airbus dünyanın en güvenli uçağıdır. Bunu herkes kabul etsin.

Yorumu oyla      0      1  
Bahadır Altan 19 Temmuz 2011 Salı 22:25

Bu konuda her şirkete, önceliklerine, operasyonun bölgesine, menziline, teknik olanaklara vs. vs göre değişecek çok faktörlü bir seçim söz konusu. Bu haber telefonla sorulan sorulara verilen yanıtlardan seçilmiş cümlelerden oluşuyor. Dolayısıyla bir bütünlük beklemek mümkün değil. Haberi yapan arkadaş da havacı olmayınca söylenen sözlerde yanlışlıklar da oluyor, "Gövde" yerine "Gölge" yazılması gibi komik sonuçlar da çıkıyor doğal olarak :))

Yorumu oyla      0      0  
Jimmy ''Gem'' Peakway 19 Temmuz 2011 Salı 02:14

Bahadir Hocam; "Sirket olarak Boeingi tercih ederim cunku gaz kolu insiyatifi bende olmali" diyor ve bu konu ile ilgili THY Amsterdam kazasini ornek veriyorsunuz ama zaten (sizinde bildiginiz uzere) o ucakta bir Boeing idi.Bu anlam bulanikligi acaba sozlerinizin habere yanlis aktarilmasindan dolayi mi cikmis olabilir?Buna ilaveten "Ayrıca Boeing’in karlı, buzlu zeminlerde gölgenin yere yakın olması pilota kolaylık sağlar, güven verir" sozunuzu daha detayli aciklayabilir misiniz hatta kosenizde bu konuya deginseniz ne kadar iyi olur. Saygilarimla.

Yorumu oyla      0      0  
Muhendis 18 Temmuz 2011 Pazartesi 21:59

Airbus sonucta Avrupali ve Amerikaya gore bize daha yakin ve sicak, Amerika ya rakip olabilecek her sey 3. Dunya ulkelerinin isine gelir. Ustelik Airbus ta cok Turk de calisiyor.

Yorumu oyla      0      0  
xl 18 Temmuz 2011 Pazartesi 21:40

Bahadır hocadan böyle garip bir yorum beklemezdim. Her iki uçakta da Auto thrust vardır ve her ikisinde de pilot isterse A/T ı devreden çıkarır ve gazları kendisi açar kapar. sadece Airbusta gaz kolları A/T devrede iken yerinden oynamaz. Airbusta ekstra korumalar mevcuttur. Yani pilot bir kazmalıık yaparsa A/T devreye girer ve gerekli gazı verir. Amsterdam örneğinde ise tek radyo altimetre ile land moduna ikaz vermeden geçebilmesi kaza raporunda net şekilde dizayn hatası olarak belirtildi. Boeingin kazmalığı kaç cana mal oldu. Birgen air 757 si A310 olsaydı düşermiydi? ATS leverlar devrede iken 310 u(veya herhangi bir airbusı) stall edebilirmisiniz. Tabi tüm hidrolik pompaları kapatmadan.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'RAKİPLERİN HATASI YOLUMUZU AÇTI'
THY Genel Müdürü Temel Kotil, geçmişte mütevazı bir şirket olan THY’nin, ...
SUNEXPRESS UÇAĞINDA ARIZA
Sunexpress Havayolları’nın Boeing 737-800 tipi TC-SUJ tescilli uçağının ...
İTALYAN PİLOTLAR ÇOĞUNLUKTA
Türk Hava Yolları'nda çalışan 300 yabancı pilot arasında İtalyanlar liderliği ele geçirdi
 
'CİROMUZ 7.2 MİLYAR DOLAR OLACAK'
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, 2011 yılı sonu itibariyle ...
TÜRK HAVALİMANLARININ YÜKSELİŞİ
Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut, havalimanı istatistiklerinin ekonomik ...
THY UÇAĞI SİNOP'A İNEMEDİ
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Sinop seferini yapan uçağı Sinop’taki olumsuz ...
 
SHGM'DEN KOMİSYON AÇIKLAMASI
SHGM,Havaalanı İncemele Komisyonu'nun görevinin Gazipaşa ile sınırlı olduğunu duyurdu.
LÜKS OTOMOBİL FİYATINA UÇAK
Bu yıl eğitime başlayacak Türk Hava Kurumu Üniversitesi, ilk yerli uçağı ...
THY'DE ROZET BİLMECESİ
THY'de üniforma kullanımı ile ilgili yapılan değişiklikle kabin memurlarına ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •turizm
  •helikopter
  •Selçuk Bayraktar
  •uçan araba