Ege Üniversitesi'nin Boeing firması desteğiyle hayata geçirdiği laboratuvarın açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu ve Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ahmet Cural, Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Boeing Türkiye yetkilisi Bernard Dunn ile akademisyenler katıldı.
Açılışta konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, öğrencilerin temel havacılık dersinin yanı sıra uçak üretimi, bakımı, motor konusundaki uygulamalı derslerde bu laboratuvarı kullanacağını ifade etti. Kompozit malzemenin geleceğin yeni teknoloji olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
"Öğrencilerimiz bu materyali yakından tanıyacak, nasıl ölçü almaları gerektiğini öğrendikten sonra da modelleme ve üretim aşamasına geçecekler. Ayrıca ürettikleri parçaların test ve kontrollerini de burada yapabilecekler."
LABORATUVAR İÇİN UÇAK İSTEDİ
Kalıcı ve stratejik hedefler için Atatürk'ün 'İstikbal Göklerdedir' sözünden esinlendiklerini vurgulayan Rektör Prof.Dr. Yılmaz, "Sektör ve sanayicinin beklentileriyle hedeflerimizi eşitlemeye çalışırken ESBAŞ'ın da benzer atılımlarla havacılık alanında üretim yapan firmalara yer vermesi bizi kalifiye eleman yetiştirmek konusunda heveslendirdi. ESBAŞ'a da yakınlığı nedeniyle Gaziemir'deki Ege Meslek Yüksekokulu'na uçak ve havacılık alanında bir laboratuvar kurma fikri oluştu" diye konuştu. Okulun Gaziemir'e geldiği 2010 yılında 'Bölgeyi uçuracağız' sloganıyla çalışmalara başladıklarını dile getiren Yılmaz, artık daha büyük uçak ve teknolojilere ihtiyaçları olduğu kaydederek Boeing Türkiye yetkilisi Dunn'dan laboratuvar için Boenig uçağı istedi.
Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard Dunn, Türkiye'nin özellikle havacılık alanında önemli adımlar attığını söyledi. Laboratuvarda elde edilecek bilgilerin Uçak Teknoloji Programı'nda kullanılacağını söyleyen Dunn, şöyle konuştu:
"Boeing gelecek yıl 100'üncü yaşını kutlayacak. Bu sürenin 3'te 1'inde Türkiye ile işbirliği yaptık. Bugün ise Türkiye Boeing'in 9'uncu büyük ticari işbirliği yaptığı ülke."
Bu sürede önemli işlere imza attıklarının altını çizen Dunn, şöyle devam etti:
"Biz gençlerin de eğitimine destek veriyoruz. Açtığımız laboratuvar da bunu hedefliyor. Çünkü gençleri desteklerseniz o ülkenin geleceğini de desteklemiş olursunuz. Son 10 yılda Türkiye'deki havacılık sektöründeki gelişmeler düşünüldüğünde bu projede yer almaktan çok mutluyuz."
Kompozit malzemenin havacılık sektörünün en önemli materyali olduğuna dikkat çeken Dunn şunları söyledi:
"Bu malzeme hem güçlü, hem de hafif. Biz de bu nedenle 2011 yılında 787 Boeing uçağımızı kompozit malzemeden yaptık. Bu sayede yüzde 25 daha az yakıt tüketimi sağlandı. Diğer yandan çevreci ve üstün performans sergilemesi de bu uçağın başarılı olmasında önemli etkidir. Dünyadaki 60 ülkeden kompozit malzemeli bu uçaklarımıza sipariş geldi. Biz de burada Ege Üniversitesi'ne destek olacağız, öğrenciler kompozit malzemeyle tanışıp onu forma sokmayı öğrenecek. Ayrıca sadece uygulamalı eğitim değil, kaliteli bir eğitimle de Türk havacık sanayisine ciddi katkı sağlanacaktır. Boenig olarak Türkiye'nin de bizim geleceğimizin bir parçası olmasından dolayı çok mutluyuz."
Mustafa Oğuz - DHA