1979'DAN BERİ İLK KEZ
Boeing sözcüsü iznin uçuş güvenliği için verildiğini söyledi. Boeing'in Tahran'la 1979'dan beri ilişkisi yok. Bu karar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen yıl İran'la vardığı anlaşmanın bir parçası olarak görülüyor. Kasım'daki anlaşma, altı ay süreyle nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında aralarında ABD, Çin ve İngiltere'nin de bulunduğu bir dizi ülkenin İran'a yaptırımları hafifletilmesini öngörüyordu. Amerikan General Electric şirketi, Cuma günü 1979'ların sonunda İran'a satılan 18 motoru yenilemek için izin aldığını açıklamıştı. Motorlar, GE tesislerinde ya da Alman şirketi MTU Aero Engines'te elden geçirilecek.
İran Havayolları, hala Tahran'da 52 Amerikalının 444 gün rehin tutulduğu 1979'daki rehine krizinden önce satın alınan uçakları kullanıyor. Tahran her fırsatta, rehine krizinden sonra uygulanan yaptırımlar nedeniyle filosunu yenileyemediğini ve uçaklarının güvenliğinin azaldığını söylüyor. Son 25 yıl içinde İran uçakları 200'den fazla kez kaza yaptı. Bu kazalar sonucu 2000'den fazla kişinin öldüğü belirtiliyor.
Boeing söz konusu iznin sadece İran'a 1979 devriminden önce satılan uçakların güvenli uçabilmesi için gerekli olan parçaları kapsadığını söylüyor. Şirketin yaptırımların kalkması durumunda İran'a yeni uçak satışına dair müzakereler yürütmesine de izin verilmediği belirtiliyor.
BBC Türkçe