Çalışanlar, bu yıl bir dizi güvenlik skandalıyla karşı karşıya kalan havacılık devi Boeing'den daha iyi ücretler, emeklilik maaşları ve sağlık hizmetleri talep ediyor.
Güvenlik skandalları ile sarsılan Amerikan havacılık şirketi Boeing şimdi de grev nedeniyle zor günler geçiriyor. Yaklaşık 33.000 işçi bir önceki gün grev kararı aldıktan sonra Cuma günü Pasifik saatiyle gece yarısından (Türkiye saati ile 09:00) itibaren iş bıraktı.
Eylem, şu anda hem mali hem de itibar sorunları yaşayan uçak üreticisine bir darbe daha vurdu.
Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası, üyelerinin ücretleri dört yıl içinde yüzde 25 oranında artıracak bir sözleşmeyi reddettiğini açıkladı. Sendika, yüzde 94.6'sının sözleşmenin reddedilmesi yönünde oy kullandığını, yüzde 96'sının ise grev lehinde oy kullandığını belirtti. Grevin devam edebilmesi için sadece üçte iki çoğunluk gerekiyordu.
Sendika liderleri bu hafta başında üyelerine önerilen sözleşmeyi kabul etmelerini tavsiye etmişti.
Ücretlerin arttırılmasının yanı sıra, projenin sözleşme bitiminden önce başlaması koşuluyla, Boeing'in bir sonraki ticari uçağının Seattle bölgesinde inşa edilmesine devam edilecekti. Ancak işçiler durgun ücretlerden ve 2008'den bu yana emeklilik ve sağlık hizmetleri konusunda verdikleri tavizlerden dolayı oldukça öfkeli. Şirketin işleri başka bir yere taşımasını önlemek için yıllar boyunca yan haklardan vazgeçildiğini savunuyorlar.
IAM 751. Bölge Başkanı Jon Holden oylamayı duyururken, "Bu saygıyla ilgili, bu geçmişi ele almakla ilgili ve bu geleceğimiz için mücadele etmekle ilgili" dedi.
Boeing oylamanın ardından "yeni bir anlaşmaya varmak için masaya dönmeye hazır olduğunu" vurguladı.
Grev, Boeing'in geçen ay atanan yeni genel müdürü Kelly Ortberg'in son dakikada yaptığı çağrının da işçiler tarafından büyük ölçüde görmezden gelindiğine işaret ediyor.
Oylamadan hemen önce işçileri grevin firmanın "toparlanmasını tehlikeye atacağı" konusunda uyaran Ortberg, grevden "kimsenin kazançlı çıkmayacağını" söylemişti.