Fuardaki tek Türk havalimanı olan İSG, standında hem yapımı devam eden yeni terminal binasının tanıtımını yaptı hem de gelen ziyaretçileri bilgilendirdi. Fuar süresince yoğun ilgi gören İSG standını aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı yetkilinin yanı sıra fuar katılımcıları ziyaret etti.
Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen ve dünyanın önde gelen turizm fuarlarından biri olan ITB Berlin 2009’a katılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), büyük ilgi gördü.
Fuarı değerlendiren İSG CEO’su Gökhan Buğday, bu ve buna benzer fuarların Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Fuar süresince yoğun bir ilgi ile karşılaştıklarını vurgulayan Buğday, İSG`nin İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı`nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile 1 milyar 932 milyon avro karşılığı işletme hakkını 1 Mayıs 2008`de devraldıklarını hatırlattı.
Buğday, buraya toplam 450 milyon avro düzeyinde yatırım yapacaklarını belirterek, bu yatırımların en önemli bölümünü Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı tarafından modern bir mimari anlayış ile çevre dostu bir yapı olarak tasarlanan yeni dış hatlar terminalini uluslararası normlarda inşa ettiklerini söyledi. Buğday, yatırım maliyetlerinin geri dönüşünü 2018-2020 yılları arasında beklediklerini dile getirerek, kapasitenin 25 milyona ulaşacağını söyledi.
Buğday, 2009 hedeflerini şöyle anlattı:
“İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak olan toplam 320 bin metrekarelik, yeni dış hatlar terminalini ve eklerini, 29 Ekim 2009 tarihinde hizmete sunmayı planlanıyoruz. Anlaşmamız 30 ayda inşaatı bitirmek üzerineydi, ancak biz sayın Başbakanımızın talebiyle 18 ayda bitiriyoruz. 2008 yılında dış hatlar yolcusunda yüzde 27, iç hatlar yolcusunda ise yüzde 9 büyüme kaydettik. Toplamda yüzde 18`lik büyüme ile 4.4 milyon yolcu sayısına ulaştık. 2009 hedefimiz bu sayıyı 5 milyonun üzerine çıkmak.”
Yeni dış hatlar terminal binasının Marmara’da meydana gelebilecek 7,5 şiddetindeki bir depremden sonra bile işletmeye devam edilebileceğini anlatan Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen`in depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla 3 bin 119 adet kazık üzerine oturtulan temel yapısının dışında, dünyada az sayıda örneği bulunan, sismik izolatör sisteminin de kullanıldığını sözlerine ekledi.
Buğday’ın verdiği bilgilere göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı`nın yeni dış hatlar terminalinin özellik ve donanımı şöyle:
Dış hatlar terminali ve ekleri, 4 bin 718 araç ve 72 otobüs kapasiteli dört katlı otopark, kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan 120 odalı havalimanı oteli, 96 adet check-in kontuarı, 30 adet self check-in kontuarı, VIP ve apron manzaralı CIP bölümleri, 8 adet geniş gövdeli veya 16 adet orta gövdeli uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi, yiyecek ve içecek sektörünün önde gelen markalarının hizmet vereceği 5.000 m2 restoran ve cafe alanı.