Savunma Bakanlığı'nın 2003 yılında zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı'nı 200 milyon dolara Ulaştırma Bakanlığı'na devretmeyi önerdiği, bakanlığın ise geçen yıl 1 milyar 932 milyon avroya özelleştirilen tesisle ilgili bu teklifi kabul etmediği ortaya çıktı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, olayla ilgili pişmanlığını 'ileriyi göremedik' sözleriyle dile getirdi.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası ihalesini kazanan Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uygulama sözleşmesi imzalandı. İmza töreninde 2003'te zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Savunma Bakanlığı'nın, 200 milyon dolara Ulaştırma Bakanlığı'na devretmeyi önerdiği, Ulaştırma Bakanlığı'nın ise bu teklifi kabul etmediği öğrenildi. Yıldırım, bunun ortaya çıkması üzerine, "Biz o teklifi geri çevirdik. Demek ki ileriyi göremedik. Aslında, kamudan kamuya, kamu işletilmesinin devrini ticaretin raconuna uyan bir iş olduğunu düşünmüyorum" dedi.
İç hat yolcusu yüzde 400 arttı
Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan uygulama sözleşmesine göre Sahiba Gökçen, iki ay içinde devredilecek. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın 20 yıllık kullanım hakkı için 1 milyar 932 milyon avro artı KDV ödeyecek olan Ortak Girişim Grubu, 250 milyon avroluk yatırım yapacak.
Yatırım kapsamında 10 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali ve ekleri, üç katlı 4 bin 500 araç kapasiteli otopark ile 60 odalı havalimanı oteli inşaa edilecek.
Binali Yıldırım, dünyada sivil havacılığın yüzde 5-6 seviyelerinde gelişmesine rağmen, Türkiye'de son beş yılda bu oranın iç hatlarda yüzde 400, dış hatlarda ise yüzde 200 olduğunu kaydetti. 2003 yılında 32 milyon olan uçuş sayısının 2007 yılında 73 milyona yükseldiğini ifade eden Yıldırım, trafikteki artışın devam edeceğini dile getirdi. Üç saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşabilen başka bir ülkenin olmadığının altını çizen Yıldırım, bu özelliğiyle Türkiye'nin transfer merkezi olma konumuna yakın en yakın ülke olduğunu söyledi.
Yıldırım, son beş yıl içinde arasında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle havalimanlarının kapasitelerinin 50 milyon yolcu artırıldığının altını çizdi. Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Uğurlu, Türk havalimanlarında 2000-2007 yılları arasında toplam yolcu sayısının yılda ortalama yüzde 14 arttığını belirterek, aynı dönemde İstanbul'da artışın da yüzde 13 olduğunu söyledi.
'Bir yılda yüzde 80 büyüdü'
Uğurlu, "Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye ve İstanbul ortalamasının yaklaşık altı kat artış sağlayarak yıllık yüzde 80 civarında büyümüştür. Yaşanan bu gelişme bizi bu yatırımı yapmaya yönlendirdi" diye konuştu. Sabiha Gökçen Havalimanı işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası inşaat projesinin ihalesi 9 Temmuz'da yapılmıştı. 14 saat süren ihaleyi 1 milyar 932 milyon avro artı KDV teklifi veren Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Ortak Girişim Grubu'nda yüzde 80 ortaklığı Limak ve GMR şirketi eşit paylaşırken, Malaysia Airports Holdings Berhad yüzde 20 hisseye sahip.
Radikal