Kazadan bir gün önce 31 Mayıs’taki 4.8 büyüklüğündeki depremden sonra, 6 Haziran’da aynı fay hattının kuzeyinde 6, 7 Haziran’da da kazanın olduğu yerin daha güneyinde aynı fay üzerinde 5 büyüklüğünde iki büyük deprem daha meydana geldi.
Deprem sonrası ve öncesinde fay hatları üzerinde manyetik alanlar oluştuğunu, bunun da uçağın düşmesine neden olduğunu öne süren Londra’daki “Uluslararası Deprem Tahmin Kurumu”nun kurucusu Ronald Karel’in web sitesi büyük ilgi görüyor. Karel’in uçağın düşüşüyle ilgili senaryosu şöyle:
“25 Mayıs’ta Atlantik fay hattında gerilim başladı. Elektromanyetik dalgalar okyanusun derinliği nedeniyle çok hızlı bir şekilde atmosfere yayılamadı.
‘Sanki aşağı çekiliyor’
Ancak stresin yarattığı elektrik alanı çok yüksek olduğu için, birkaç günde atmosfere yayılan elektromanyetik alan Air France uçağı geçtiğinde o anda orada bulunan cumulonimbus bulutundaki yüksek elektriklenmeyle karşılaşınca, muhtemelen bir füzyon oldu ve felaket gerçekleşti. Endonezya üzerinde pilotlar fay hatlarından geçtiklerinde sadece elektriklenmeyle karşılaşmıyor, kuleyle irtibatlarını da kaybediyor, aşağıya doğru çekime maruz kalıyorlar.”
Önay YILMAZ-Milliyet