Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanındaki ilk ihtisas üniversitesi Türk Hava Kurumu Üniversitesi, bu yıl Ankara’da eğitim-öğretime başlıyor. Yerli uçak üretimine hazırlanan üniversite bir süre sonra da ilk yerli “insansız hava gemisi”ni faaliyete geçirecek. Üniversite hava araçlarını kullanacak
Türkonot’lar yetiştirmeyi de planlıyor.
60’ar öğrenci alınacak
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümü ve İşletme Fakültesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü’ne 48 burssuz, 12 burslu olmak üzere 60’şar öğrenci alınacağını söyledi. Üniversitelerinin ABD’deki Vaughn College ile işbirliği yaparak, çift diploma vereceğini belirten Ban, öğrencilerin iki yıl Türkiye’de iki yıl da ABD’de eğitim alacaklarını söyledi. Ünsal Ban, Matematik-Fen puanıyla öğrenci alacak üniversiteyi tercih edeceklerin “uçuş korkusu” (aviofobi) olmaması ve sağlık raporu alması koşulu bulunduğunu söyledi.
Ankara’nın çılgın projesi
Üniversitenin “Kaldığımız yerden...” sloganıyla eğitime başladığını belirten Ban, Türkiye’nin uçak üretimine otomobil üretiminden önce başladığını, 1927’den 1950’li yıllara kadar toplam 351 adet uçak üretilerek, bir bölümünün Hollanda ve Danimarka’ya ihraç edildiğini anlattı. Tasarımından motoruna tamamen yerli uçak üretmeyi hedefledikleri için bu sloganı seçtiklerini belirten Ban, şunları söyledi: “Sayın Başbakan, ‘çılgın projeler’i açıkladığında ‘Ankara’yı havacılık ve savunma merkezi yapacağız’ dedi. İşte uçak üretimi de bu basamaklardan bir tanesi. Bunlar muhtemelen eğitim uçağı olacak.”
Hedefimiz uzay aracı üretmek
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban hedeflerinin uzay aracı üretmek olduğunu söyledi: “Çağı yakalamak için 3 sektör var. İletişim, ilaç sanayi, havacılık ve uzay. Şimdiden hava aracı üretimine girsek, uzay aracı üretimine girsek 2023’te çağı yakalamış olabiliriz. Hedefimiz de uzay araçları üretmek. Mesela bir süre sonra pilot ihtiyacı azalınca ne yapacaksınız? İşte biz sadece pilot değil hava araçlarını kullanabilen insanlar yetiştireceğiz. Buna ‘Türkonot’ da diyebilirsiniz. Bir yıl sonra Türkiye kendi ürettiği insansız hava aracını uçuruyor olacak. Bunları gözetleme amaçlı kullanabilirsiniz, sınırlarınızı kontrol edebilirsiniz, hava taşımacılığında kullanabilirsiniz.”
Hurriyet.com.tr