Hava-lş Sendikası Ankara Şube Başkanı Kazım Karakuş, Cumhuriyet Ankara'ya yaptığı açıklamada, THY Yönetim Kurulu'nun 24 Aralık 2012'de, 2008 Nisan'ından bu yana yurt içi ve yurt dışına Ankara merkezli uçuşlar gerçekleştiren AnadoluJet'in uçuş üssünün kapatılması kararı aldığını bildirdi.
İşverenin AnadoluJet bünyesinde çalışan 68'i kaptan pilot ile kabin görevlisi 400 sendika üyesi işçiye birer yazı göndererek, görevlerini bundan böyle THY bünyesinde sürdüreceklerini, bu nedenle de Ankara'dan İstanbul'a taşınmalarını istediğini vurgulayan Karakuş şunları söyledi: "THY işvereni, AnadoluJet uçuşlarını icra eden Ankara'daki uçuş üssünü kapatarak tüm personelini 1 Ocak itibarıyla İstanbul'a çekti. Sendika üyesi olan 400 işçiden koşulları elvermeyen 51 işçi, işverenin ‘İstanbul'a taşının’ önerisini kabul etmedi İşveren de bunun üzerine 51 işçinin ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemek kaydıyla iş akdini fesih etti. Ancak, geçtiğimiz ağustos ayında Yüksek Hakem Kurulu'nca bağıtlanan 23. dönem toplu iş sözleşmesinde işlerine son verilen işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarının dışında 6 maaş tutarında tazminat ödenmesi hükmü var. İşveren, toplu iş sözleşmesi ile karar altına alınan 6 maaş tutarındaki tazminatı ödemiyor."
Kazım Karakuş, işlerine son verilen kabin görevlisi 51 işçi ile bundan sonra izlenecek süreç ile ilgili toplantılar yaptıklarını belirterek, işçilerin işe iadesi ve 6 maaş tutarındaki tazminatın ödenmesi amacıyla, Ankara İş Mahkemesi'ne başvurma kararı aldıklarını ifade etti.
AnadoluJet'in uçuş hizmetlerinin bundan böyle THY ve Alman Lufthansa ortaklığı ile kurulan Sun Expres personeli tarafından verileceğine dikkat çeken Karakuş, "THY'nin alt markası olarak Ankara merkezli kurulan ve hizmetleri ile övgüler alan AnadoluJet, böyle bir uygulama ile Sun Expres'in altına çekiliyor. Yani THY'nin üçüncü alt markası durumuna getiriliyor. AnadoluJet bir anlamda küme düşürülüyor. Böyle bir uygulamayı AnadoluJet'in özelleştirilmesine yönelik bir hazırlık olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Hava-lş Sendikası Şube Başkanı Karakuş, THY'nin kararına başta Ankara olmak üzere Anadolu'nun çeşitli illerindeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin karşı çıktığını, kararın durdurulması amacıyla girişimlerde bulunduklarını da bildirdi.
Karakuş, yine THY'nin bünyesinde Ankara'da görevli 57 uçak teknisyenine de birer yazı gönderilerek, Ankara'dan İstanbul'a taşınmalarının istendiğini belirtti.
ŞÜKRÜ KARAMAN - Cumhuriyet