Altı yıl öncesine kadar acil hasta taşıma noktasında kara ambulanslarını kullanmakta bile sıkıntı yaşayan Türkiye, şimdilerde hava ambulans helikopterleriyle ülkenin her tarafına ulaşıyor. Geçmişte kara ambulansının bir yerden başka bir yere gitmesi için bile yakıt parası istenirken, vatandaş şimdilerde hastasını helikopterle hastaneye yetiştirebiliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın 28 Ekim 2008'de hizmete başlattığı hava ambulansları sayesinde bu zamana kadar ülke genelinde 892 acil hasta sağlık kurumlarına taşındı. Mevcut yedi helikopterle Türkiye'yi yedi bölgeye ayıran bakanlığın yeni hedefi 2009 sonuna kadar ambulans sayısını 17'ye, hava ambulanslı il sayısını da 15'e çıkarmak.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kayseri, Erzurum ve Diyarbakır'da şimdilik birer ambulans helikopter bulunuyor. Bu yerler, çevresindeki illere de hizmet veriyor. Yıl sonuna kadar bu illere Çanakkale, Afyon, Konya, Samsun, Trabzon, Van ve Bursa da eklenecek. Bakanlığın ambulans helikopterin bir sonraki adımı olan ambulans uçak alımı için çalışmaları da devam ediyor. Ambulans helikopterler bu zamana kadar kalp damar, solunum sistemi, sindirim sistemi, cerrahi, enfeksiyon, nörolojik, travma, yanık ve kan hastaları ile hamile ve yeni doğanlara acil sağlık hizmeti sundu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, acil durumda vatandaşların 112'yi aramaları halinde sağlık ekiplerinin yardıma koşacağını belirtiyor. Akdağ, "Bırakın ambulans için mazot parası istemeyi, artık acil hastalarımızı helikopter ambulanslarla taşıyoruz. Şu anda yedi helikopter ambulansımız var, bunların sayısını on beşe çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
Zaman