Fransız Hava Kazaları Araştırma Ajansı, Air France’ın Rio-Paris seferini yaparken Atlas Okyanusu üzerinde düşen A330 tipi yolcu uçağının arızalı hız sensörlerinin, Airbus’un uyarılarına rağmen değiştirmediğini açıkladı. Airbus, filosunda A330 bulunan şirketlere, aynı uyarıyı yaptı.
Air France Havayolları’nın Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinden Paris’e giderken, 6 gün önce Atlas Okyanusu üzerinde 228 yolcu ve mürettebatıyla düşen uçağıyla ilgili soruşturma yürüten Fransa Hava Kazaları Araştırmaları Ajansı (BAE), önceki gün yaptığı bir açıklamada, Airbus’ın kazadan önce şirkete, uçağın hız sensörlerinde arıza olabileceği uyarısı yaptığını ancak Air France’ın göstergeleri değiştirmediğini söyledi. Ajans Başkanı Paul Louis Arslanian, “Airbus, kazadan birkaç hafta önce, A330 sahibi şirketlere bir uyarı göndererek, kanadın üzerinde uçağın hızını ölçen sensörlerde arıza olabileceğini ve sensörleri değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Ama Air France bunu yapmadı” diye konuştu. Arslanian, arızalı sensörlerin herhangi bir güvenlik zaafı oluşturmadığını da söyledi. Airbus, önceki gün yaptığı bir açıklama ile, bazı A330’lerde bu hatalara rastlandığını ve bu sensörlerin değiştirilmesi gerektiği uyarısını yeniledi. Buna göre, hız sensörlerini henüz değiştirmeyen uçaklarda tehlikeli olarak görülmüyor. Kanadın altında bulunan Pitot Tübü olarak adlandırılan sensörler, havadaki hızı ölçelere, kokpite iletiyor. Pilotlarda, uçağın havadaki hızını ölçebiliyor. Ancak bozuk sensörlerden gelen eksik veya hatalı bilgiler, uçuşu tehlikeye atabiliyor. Uzmanlara göre, aşırı soğuk havalarda veya bir fırtınaya girildiğinde, göstergeler hatalı sonuçlar verebiliyor. Okyanus üzerinde düşen Air France uçağının fırtınalı bir havada yıldırım çarpmasıyla düştüğüne inanılıyor.
Türk uçağı da aynı nedenle düşmüş, 176 yolcu ölmüştü
6 Şubat 1996’da Türk BirgenAir’e ait Boeing 757 tipi bir yolcu uçağı, Dominik Cumhuriyeti’nden Frankfurt’a doğru kalktıktan 6 dakika sonra Atlas Okyanusu’na çakılmış ve uçakta bulunan 13 Türk mürettebat ile çoğu Alman 176 yolcu yaşamını yitirmişti. Yapılan araştırmalarda, uçuştan önce 3 hafta hangarda bekleyen uçağın, Pitot tüpüne arıların yuva yaparak tüpü tıkadığı, pilotların da kalkıştan sonra uçuş hızlarını yanlış okuduğu belirlendi. Pilotlar, uçağın hızını olduğundan daha hızlı olarak okuduktan sonra hız kesmiş ve uçak irtifa kayderek düşmüştü. Uçağın enkazı, hala okyanusun dibinde yatıyor.