AH BAHADIR KAPTAN AH!
Ben sana demedim mi?
Bak gözaltına alındın işte!..
SANA NE kardeşim!..
Adamın biri yere düşmüş “Help, help, Doktor,doktor” diye yardım istiyormuş…
Bırak, geberene kadar bağırsın kardeşim, SANA NE!..
Yan tarafta polisler, bir başka yabancı adamı öldüresiye dövüyorlarmış…
SANA NE KARDEŞİM, SANA MI KALDI, polislere yardım amaçlı olarak, “ben İngilizce biliyorum, size yardımcı olayım, sakin olun” demek!..
Bırak kardeşim, SADECE SEYRET polislerin adamı nasıl dövdüklerini…
Tıpkı, havaalanında bulunan diğer yabancı uyruklu yolcular gibi…
Bak onlar olaya müdahale etmişler mi?..
Bırak, ülkelerine gittiklerinde, “Helal olsun Türk Polisi nasıl adam dövüyor” desinler…
AH BAHADIR KAPTAN AH!.. BİR TÜRLÜ ADAM OLAMADIN GİTTİ!..
Sana demedik mi;
Çevrende olup bitenlere gözlerini kapat, kulağını tıka, burnunu da tabi… İlgilenme, duyarlı olma… ALDIRMA yani…
Herkesi aynı kefeye koy… Kimsenin yanlışları, kötülükleri ile İLGİLENME!..
HER ŞEYİ ONAYLA, ANLAMAYA ÇALIŞMA, ELEŞTİRME, ASLA KARŞI ÇIKMA…
Yüzüne saf gösteren, her şeye gülümseyen, bir maske tak, sabahtan akşama kadar hiç çıkarma! Hatta gece uyurken bile çıkarma, unutma riskine girme. Hem düşlerin için de gerekebilir…
ARKADAŞ konusunda seçici olma, onurlu-onursuz, iyi-kötü, dürüst-yalancı, tembel-çalışkan deme, kısacası herkesi beğen, sürekli gerekse de gerekmese de fırsatlar yarat beğendiğini belli et. Sana göre hiç içeriği olmayan, boş konuşmalarına bile katıl. En azından saf saf dinle. Her söylediklerine inan, ya da inanmış gibi yap. Herkes öyle yapıyor. Bunda ne var ki?..
Asla DOĞRUYU ARAMA, BULMA, bulduysan da kimseye deme… Belli etme... Yok say… Ömür boyu bir sır gibi sakla. "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar", gerçi "Onuncu Köy" var ama, uğraşma bulmaya rahatını bozma…
TOPLUMSAL SORUNLARI, hiç konu etme… Kimsenin keyfini kaçırma… Hem zaten sen en iyisi hiç konu açma… Neyine gerek riske gireceksin... Sen konuya dahil ol yeter... Suya sabuna dokunma, havadan sudan konuş çok gerekirse... Yemek, pasta tarifleri, günler, geceler, indirimler, markalar, basit televizyon programları gibi konuları iyi takip et... Zor olmaz korkma, her yerde var... Dikkat et mahcup olma…
Bu arada düzenlenen tüm etkinliklere katıl…
KİTAP konusu en tehlikeli konudur… Hiç açma... Öyle olmasa insanlar bu kadar korkar mı? OKUMA en iyisi, çok dayanamazsan GİZLİCE OKU… Ama sakın belli etme…
PAYLAŞMAYI aklından bile geçirme…
Mesleğin ne olursa olsun, sakın FARKLILIK GÖSTERME… Asla iyi olmaya çalışma… İş çıkarma… Hele en iyisi olmayı asla düşünme… İşini herkes gibi yap, yapar gibi görünsen de olur… Paranı al, az-çok fark etmez, gönül rahatlığı ile ye…
Birileri başarısını anlatırken “Ormanda yol ikiye ayrıldı. Ben az kullanılanı seçtim” demiş. Ama sen öyle yapma… HERKES NEREYE GİDİYORSA ORAYA GİT!.. ”Sürüden ayrılanı kurt kapar” gibi güzel bir bahane de var, kullan!..
KİMSEYE KIZMA… Haksızlıklar karşısında sana bile yapılsa SESSİZ KAL… Hele sana dokunmayan yılanları hiç rahatsız etme… İşlerine karışma… Eğer becerebilirsen sana dokununca da karışma… Bırak bin yıl yaşasın… “Kötülerin kazanması için, iyilerin seyirci kalması yeterlidir” demiş Edmund Burke ama BOŞ VER, SANA NE!..
Rahat yaşamak istiyorsan en azından bu kadarını yapacaksın… Rahatına bakacaksın... "DÜŞÜNMEK” mi?.. Değil bu eylemi gerçekleştirmek, adını bile anma…
Yani kısaca “BOZKIRDAKİ AHLAT AĞACI” gibi ol…
Ama dikkat et… Melih Cevdet Anday aklına koymuştu, kaçıracaktı rahatını Ahlat Ağacının…
Ona bir kitap vermeyi düşünüyordu… Rahatını kaçırmak için yapacakmış… Çok emindi… İstersen OKU bak…
Ah, ne dedim ben?
OKU mu dedim?
PARDON!..
Yazıma, SEVGİLİ BAHADIR KAPTAN’A GEÇMİŞ OLSUN DİYEREK, bir şiirle son veriyorum…
RAHATI KAÇAN AĞAÇ/ Melih Cevdet Anday
Tanıdığım bir ağaç var
Etlik bağlarına yakın
Saadetin adını bile duymamış
Tanrının işine bakın.
Geceyi gündüzü biliyor
Dört mevsim, rüzgârı, karı
Ay ışığına bayılıyor
Ama kötülemiyor karanlığı.
Ona bir kitap vereceğim
Rahatını kaçırmak için
Bir öğrenegörsün aşkı
Ağacı o vakit seyredin
NOT: Bu yazının önemli kısmı, şair Tolunay Karabulut’un “Rahat Yaşamanın Yolları” başlıklı yazısından esinlenerek kaleme alınmıştır.