20 yıllık tarihinin en zorlu yılı sonrasında Qatar Airways, 2017/18 yıllık raporunu yayınladı ve bu da havayolu şirketinin zorluklara karşı dayanıklılığını ve direncini gösterdi. Genel gelir ve diğer faaliyet gelirleri, yıllık %9,96'lık (Arz Edilen Koltuk Kilometre) büyümesine kıyasla yıllık %7,22 oranında arttı. Ayrılan koltukların %19'unu etkileyen daha düşük gelir büyümesi 5 Haziran 2017'den bu yana yasadışı ablukaya doğrudan atfedilebilirdi. Kargo gelirleri, yıllık %13,95 artışla, kargo kapasitesine (Arz Edilen Koltuk Kilometre) karşı %34,40 oranında çok etkileyici bir artışa sahne oldu.
Qatar Airways Group, FAVÖK Marjını, %23,0 oranında artırarak, 9.714 milyar QAR olarak gerçekleştirdi. FAVÖK, yasadışı ablukanın ve söz konusu ülkelerden ayrılan koltukların kaybedilmesinden kaynaklanan daha uzun uçuş süresi nedeniyle, bir önceki yıla göre 1.759 milyar QAR kadar daha düşük oldu.
14 YENİ DESTİNASYON AÇTI
Yasadışı abluka nedeniyle kapatılan 18 destinasyonun yerine, havayolu şirketi mali yıl boyunca 14 yeni destinasyon açtı (bugüne kadar 24 yeni varış noktası). Yeni destinasyonlar, lansman maliyetleri ve piyasa varlığını tesis etme zorunluluğu ile birlikte geldi ve bu da 252 milyon QAR net zarar ile sonuçlandı. Olumlu bir operasyonel nakit girişi ile Grup'un nakit pozisyonu 13.312 milyar QAR düzeyinde kaldı.
Qatar Airways Group İcra Kurulu Başkanı, Akbar Al Baker elde edilen karlılıkla ilgili şunları söyledi:
“Bu çalkantılı yılda, yasadışı ablukanın havayolu şirketimiz üzerindeki olumsuz etkisini yansıtan finansal sonuçlarımız üzerinde kaçınılmaz olarak bir etkisi oldu. Ancak, sağlam iş planlamamız, kriz karşısında hızlı hareketlerimiz, yolcu odaklı çözümlerimiz ve özverili çalışanlarımız sayesinde, etkinin en aza indirildiğini ve komşu ülkelerimizin umduğu kadar olumsuz olmadığını söylemekten memnuniyet duyuyorum.”
ABLUKAYA NASIL CEVAP VERDİ
Komşu ülkelerin 5 Haziran 2017’de Katar’ın hava sahasını yasadışı bir şekilde engellemesine tepki olarak hava yolunun stratejik ve hızlı bir yanıtı, Qatar Airways’i ülkenin egemenliğine yönelik benzeri görülmemiş saldırılardan kurtulmada bir güç konumuna getirdi. 10 hafta içinde Sohar, Prag ve Kyiv'e yeni varış noktalarını duyurdu. Diğer güzergâhlarda ise, frekans ve kapasite artışı görüldü. Bu sayede, 18 destinasyonunun yasadışı olarak bloklanmış olmasının etkisini yumuşatmak amacıyla kapasitesini hızla yeniden tasarladı. Havayolu, ablukanın başlamasından bu yana toplamda 24 yeni varış noktasına uçuş gerçekleştirdi, dünya çapında 150'den fazla olan rotasını genişletti, Avrupa ve Asya'daki büyüme planlarını sürdürdü.
YİNE ÖDÜLLERİ TOPLADI
Bölgesel siyasi gerginlik karşısında, ablukanın başlamasından sadece altı hafta sonra Qatar Airways, 10 yıldan kısa bir sürede dördüncü kez ‘’Skytrax Yılın Havayolu Şirketi” unvanını kazanarak komşularının hava yolunu küçültme hedefine ulaşmadıklarını dünyaya kanıtladı. Havayolu ayrıca "Dünyanın En İyi Business Class’ı", "Orta Doğu'nun En İyi Havayolu" ve "Dünyanın En İyi Business Class Havayolu Salonları" için de ödül aldı.
BÜYÜME VİZYONUNDAN VAZGEÇMEDİ
Bu çalkantılı yıl boyunca Qatar Airways, sadık yolcularına mümkün olan en iyi uçuş deneyimini sağlamak için stratejisinden, sürekli büyüme ve gelişme vizyonundan vazgeçmedi. Airbus A350-1000'i Şubat 2018'de teslim alan dünyanın ilk havayolu şirketi Qatar Airways, bir kez daha, gökyüzündeki en yeni jenerasyon hava aracı ile yolculuk sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha kanıtladı. İlk Airbus A350-1000'in teslimatını gerçekleştirmenin yanı sıra, havayolu şirketi, mali yıl boyunca filoya 20 uçak daha ekleyerek, toplam uçak sayısını 213'e çıkardı (31 Mart 2018 itibariyle).
Mali yıl boyunca, Qatar Airways Group aynı zamanda yatırım portföyünü Cathay Pacific'in %9,94’ten %9.99'a ulaşan hissesini ve Meridiana'nın ana şirketi olan ve Şubat 2018'de Air Italy olarak yeniden piyasaya sürülen AQA Holding'in %49 hissesini kapsayacak şekilde genişletti.
Qatar Airways, “her zamanki iş” yaklaşımıyla, dünyanın her köşesinden insanları bir araya getirmek için ideal bir platform olarak gördüğü spor sponsorluklarına da yatırım yapmaya devam etti. Qatar Airways Group'un FIFA ile yaptığı sponsorluk, portföyünün temeli olmaya devam ederken, Bayern München AG, AS Roma ve Boca Juniors ile spor ortaklıklarının da eklenmesiyle büyümeye devam etti. Bu sponsorluklar, havayolu şirketlerinin küresel ağdaki yolcularla bağlantı kurma aracı olarak sporu kullanma konusundaki kararlılığını daha da arttırdı.