Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarından satır başları şöyle:
Bugün büyük bir gururla görüyoruz ki dünyanın en gelişmiş bu uçaklarına ortak olan bir ülke haline gelmiş vaziyetteyiz.
Küresel krizi ortamında birçok ülke savunma harcamalarından tasarruf yaparken Türkiye güçlü ekonomisiyle TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmektedir.
Türkiye zor bir coğrafyada bulunuyor. Şüphesiz ki Türkiye’yi yönetenler de tehdit algılaması çerçevesinde TSK’nın caydırıcılığını artırmak için her türlü ihtiyacı karşılamada kararlı olmuşlardır.
Şubat ayında awacsları Konya’da devralmıştık. Bugün de hava nakliye filomuzu geleceğin askeri nakliye uçaklarıyla donatarak haklı bir gurur yaşıyoruz.
Toplam 10 uçak olacak ilkini bugün devralıyoruz.
Aslında bu TSK’nın mevcut kapasitesinin ‘up grade’ edilmesidir. Kapasitesinin yükseltilmesidir. Bu kelimeyi özellikle kullandım. Çünkü mevcut nakliye uçakları C-130’ları örneğin zaten kullanıyoruz.
Bunların daha modernlerini daha büyüklerini daha uzak mesafelere gidenlerini şimdi almaya başladık.
Bu TSK hava kuvvetlerinin gücünün artışının kanıtıdır.
Bu projeler uzun vadeli projelerdir. Bu nedenle geçmiş yöneticilere komutanlara teşekkür ediyorum. Projenin temeli 1985’te atılmış, 2003’te son aşamasına gelmiştir.
Bu tarihi kararları, imzaları atanlar görevlerini devletimiz ve milletimize karşı yapmanın gururunu her zaman taşıyacaktır.
‘Akıllı savunma’ olarak adlandırılan NATO’nun yeni savunma doktrininin bir parçasıdır bugün ortaya çıkanlar.
Bu ölçekte bir taşıma kapasitesi ve hız günümüz harp şartlarında askeri mücadelenin kaderini tayin edecek niteliktedir. Bu yüzden attığımız adım çok kıymetlidir.
Fransa bu uçakları envanterine katan ilk ülke olmuştur. Türkiye ise ikinci ülkedir.
Bazıları yalnızca uçakları paramızla alıp kullandığımızı sanabilir. Hayır. Bu uçakların bir kısmını biz üretiyoruz. Üretici ülke bayrakları arasında Türkiye’nin de bayrağı vardır ve olacaktır.
Bu önemli uçağın ülkemize kazandırılmasında emeği geçen hükümetimize Genelkurmay Başkanlığımıza, Milli Savunma Bakanlığımıza, Türk Hava Kuvvetlerimize, Airbus’a, özellikle eski bütün komutanlara ve herkese çok teşekkür ediyoruz.
Hava kuvvetleri tarihi 100 yıl olan ülke sayısı çok azdır. Bunlardan biri de Türkiye’dir. Uçakların ülkemizse hayırlı olmasını diliyorum.
Airbus A400M'in özellikleri
* Airbus A400M dört turboprop motorlu, Airbus Military tarafından tasarlanmış bir uçak
* Menzil: 3.298 km
* Ağırlık: 76.500 kg
* Uzunluk: 45 m
* Kanat açıklığı: 42 m
* Düz uçuş hızı: 780 km/h
* Yakıt kapasitesi: 62.350 L