Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen, daha sonra Pasifik Okyanusu üzerinde 1937'de kaybolan Amerikalı pilot Amelia Earhart'ın uçağının enkazını arama çalışmaları sırasında okyanusun altında, o uçağa ait olabileceği düşünülen parçalara rastlandı. Project Earhart ekibinin uçağın düşmüş olabileceği bölgede, Nikumaroro adası açıklarında çektiği yüksek çözünürlüklü videonun laboratuar analizlerinde okyanus dibine saçılmış "el yapımı objeler" tesbit edildi. Eğer bunların uçak parçaları olduğu kesinleşirse, burada başka kaza olmadığı için Earhart'ın uçağına ait oldukları kesinleşecek.
Onun uçağına benziyor
Uluslararası Tarihî Uçak Kurtarma Ekibi (TIGHAR) Başkanı Richard Gillespie, "Denizaltı fotoğraflarında iniş takımlarına ait olabileceğini düşündüğümüz parçalar görüyoruz" diyerek, bunun "umut verici bir gelişme" olduğunu söyledi. Ekibinin bir objeyi tekerleğe benzettiğini ancak temkinli davrandıklarını söyleyen Gillespie, "Daha çok analiz yapmalıyız. Henüz olayın gizemini çözdüğümüzü iddia etmiyoruz. Bulduklarımız doğru yerde; ancak aradığımız objeler mi henüz bilmiyoruz" dedi.
Yakıtı tükenmişti
Earhart, 1937'de meslektaşı Fred Noonan ile Lockheed Electra modeli çift motorlu bir uçakla dünya turuna çıkmış; yolculuğunun son aşamasında, Papua Yeni Gine'den California'ya doğru yol alırken uçak, Pasifik Okyanusu'nun ortalarında kaybolmuş ve Earhart'ın izine bir daha rastlanmamıştı. Earhart son mesajında, yalat takviyesi alacağı Howland adalarını bulamadığını söylüyordu.
1928'de Atlas Okyanusu'nu yolcu olarak geçen ilk kadın olarak adını duyuran Earhart, 20-21 Mayıs 1932'de ise, tek başına Newfoundland'dan İrlanda'ya uçarak Atlas Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot olarak tarihe geçti. Ayrıca ABD'yi baştan başa geçtiği uçuşundan sonra, Ocak 1935'te Nevvfoundland-İrlanda arasındaki mesafeden daha uzun olan Havvaii-California arasını yine tek başına uçan ilk kişi olmuştu. Google, 24 temmuzda, Earthart'ın doğumunun 115. yılı için "doodle" logosunu kadın pilota ithaf etmişti. FRANCE24