IATA’nın Çin’in başkenti Pekin’de yapılan 68’inci Yıllık Genel Kurulu’nda konuşan Tyler, “2011 yılında 2.8 milyar insan 3 bin 800 havaalanını kullanarak 35 bin rotada seyahat etti. Havacılık küresel ekonomi için hayati önem taşıyor. Sivil havacılık, 57 milyon kişiye istihdam sağlarken, 2.2 trilyon dolarlık ekonomik aktiviteye ulaştı. Hava taşımacılığında ise 48 milyon ton kargo havayoluyla taşınmasıyla 5.3 trilyon dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı. Böylece sektörde toplam 7.5 trilyon dolarlık iş hacmi oluştu” dedi. Havacılığın, halen dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden birisi olduğunu vurgulayan Tyler, “Geçen 10 yılda havayolu şirketlerinin gelirleri 4.6 trilyon dolara ulaştı” diye konuştu.
5.9 milyar yolcu
2030 yılında bugünkü rakamın iki katına çıkarak 5.9 milyar insanın havayoluyla seyahat edeceğini anlatan Tyler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kargo taşımacılığının da bugünkü rakamların üç katına çıkarak 150 milyon ton civarında olmasını bekliyoruz. Bu tür tahminler, dünyada havacılık sektörünün yılda ortalama yüzde 5 büyümesi durumunda yapılıyor. Yüzde bir oranında bile bir düşüşün yaşanması, dünya ekonomisine bir trilyon dolardan fazla zarar verirken, 14 milyondan fazla da iş kaybına sebep olabiliyor. Petrol fiyatları ve maliyetler artıyor. Tahminlerimize göre petrolün varil fiyatı, ortalama 110 dolar seviyelerinde seyredecek. Bütün bunların yanında mevcut en büyük ve acil risk Euro bölgesinde kriz. Bu krizin bir bankacılık krizine dönüşmesi durumunda kıta çapında bir durgunlukla karşı karşıya kalabiliriz. Bu durum, tüm dünyayı arkasından çekip sektörün kazançlarını düşürebilir.”
Devlet katkısı önemli
Tyler, devletlerin havayolu şirketlerinin başarısında kilit role sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Hükümetler, güvenlik ve süreklilik gibi konularda büyümeye büyük katkı yapıyor.”
Hüriyet