DHMİ tarafından işletilen 43 havalimanı Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında 1. ve 2. Seviye Sertifika almaya hak kazandı.
2021 yılında 12 havalimanı ile ilk defa başvurular yapılmış ve 1. Seviye sertifikalar alınmıştı. Bu yıl, söz konusu 12 havalimanında gerçekleştirilen emisyon azaltım faaliyetleri ve diğer süreçlere ilişkin gereklilikler yerine getirilerek sahip olunan sertifikalar 2. Seviyeye yükseltildi. Ayrıca 31 havalimanı için de programa ilk defa başvuru yapılarak süreçlerin tamamlanmasının ardından 1. Seviye sertifikalar alındı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, yolcu ve çevre dostu havalimanlarında karbon salımının insan sağlığı ve çevreye verdiği zararı asgariye indirmek için yoğun çalışmalar yürütüyor.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı alınan önlemlerle sürdürülebilir havalimanı işletmeciliğini sağlamak hedefi doğrultusunda, enerji ve doğal kaynak tüketimini azaltmak için çalışmalar gerçekleştiriyor.
DHMİ'nin öncelikleri arasında yer alan bu çevreci ve sürdürülebilir çalışmaları uluslararası otoriteler tarafından da takdirle karşılanıyor. DHMİ’nin çevreci ve sürdürülebilir politikaları doğrultusunda başlatılan Karbonsuz Havalimanı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile havalimanlarında karbon emisyonu yönetimi ve azaltımına yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor.
Bu doğrultuda, gerçekleştirilen faaliyetler Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında belgelendiriliyor. Küresel ölçekte ACI Üye Havalimanı İşletmecileri arasında toplamda 400’ün üzerinde sertifikalandırılmış havalimanı bulunmakta olup, DHMİ 43 havalimanı ile en fazla sertifikaya sahip olan Havalimanı İşletmecisi oldu. Söz konusu çalışmaların devamlılığı ve havalimanları kaynaklı karbon emisyonlarının azaltımına yönelik çalışmalar kararlılıkla sürdürülüyor.