Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İstanbul'un su kaynaklarına ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı. Avrupa yakasında bulunan Terkos, Alibeyköv, Sazlıdere, Pabuçdere, Kazandere, Büyükçekmece ve lstıranca derelerinde incelemeler yapılarak hazırlanan raporda, 3. havalimanı projesinin İstanbul'un en büyük su kaynaklarından Terkos Barajını kirleteceğine dikkat çekilerek, "Terkos 3. havalimanı yanı başında ağır metal ile kirlenmiş bir göl olacaktır. 3. havalimanı projesi ile Terkos su havzasının yok edilme planları uygulamaya konulmuştur. 3. Havalimanı projesinden vazgeçilmelidir" ifadelerine yer verildi.
Kısa ve uzun süreli olumsuz etkileri araştırılmadan inşaatına başlanan 3. havalimanı ve 3. köprünün de içinde bulunduğu Kuzey Marmara Otoyolu projeleri henüz ihalesi yapılmayan Kanal İstanbul ve İstanbul'un her iki yakasında kurulması planlanan birer milyonluk şehir projeleri, şehrin su kaynaklarını ciddi manada tehdit ediyor. Çevresel riskler göz ardı edilerek hayata geçirilmeye çalışılan dev projelerin su kaynaklan üzerindeki olumsuz etkilerini araştıran Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, "İstanbul Avrupa Yakası Su Havzaları Teknik Tespit Raporu" hazırladı. Raporda, İstanbul'a su sağlayan Avrupa yakasındaki barajlarda yaşanan ciddi su kayıpları ve kirlenmeye dikkat çekildi. Raporda, su havzalarındaki yapılaşmaya özel vurgu yapıldı. Raporda Terkos Gölü nün yanı başında inşaatına başlanan 3. havalimanının gölü ciddi tehdit ettiğine vurgu yapıldı. . İstanbul'un su tüketiminin neredeyse yarısını karşılayan, bu yüzden de en önemli su havzası olan Terkos Gölü'nün yapılaşma baskısı sebebiyle kirlendiği belirtildi. Eylül ayında yapılan incelemede barajın suyunun ciddi bir miktarda çekildiği ve gölün havzada yürütülen faaliyetlerden kaynaklanan kirlilik baskısı altında olduğu kaydedildi. ÇED raporundaki olumsuz görüşlere rağmen 3. havalimanının inşaatına başlandığına dikkat çekilen raporda, "Terkos 3. havalimanı yanı başında ağır metal ile kirlenmiş bir göl olacaktır" uyarısı yapıldı. 3. havalimanı projesinin Terkos Gölü üzerindeki olumsuz etkileri ise şöyle sıralandı: "Projenin inşaat aşamasında, inşaat faaliyetleri ve hafriyat dökümü sıralandı:
“Projenin inşaat aşamasında, inşaat faaliyetleri ve hafriyat dökümü sırasında oluşacak toz ve egzoz emisyonları gölü olumsuz etkileyecektir. Projenin inşaat aşamasında alanda bulunan akarsuların yataklarının tahrip edilmesi sonucu Terkos Gölü'nün su toplama miktarlarında azalma ve yüzeysel akışlarla kirlilik yüklerinde artma gerçekleşecektir. Su toplama alanı 736,2 km2, su alanı 39 km2 olan Terkos Gölü havzasını besleyen 2 adet derenin, yapılması planlanan inşaat çalışmaları sonucu, bağlantısı kesilecektir. Terkos Gölü'nü besleyen Ceko, Üstülük ve Yeniköy deresinin bir kısmı tahrip edilecektir. Bu kapsamda dere akış güzergahlarının bu durumdan etkilenerek Terkos'un su potansiyelinin azalacağı öngörülmektedir."
DERVİŞ GENÇ-ZAMAN