Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı son yıllarda sayısı hızla artan yabancı pilotlar nedeniyle Türk pilotların işsiz kaldığını söyledi. Türkiye'de bin kadar yabancı pilotun görev yaptığını söyleyen Mantı uçuş okullarından mezun olan 115 kadar gencin bu nedenle işsiz kaldığının altını çizdi.
Pilotlar İşkur’a gidiyor
Türkiye'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı rapora göre yılda 500 pilota ihtiyaç olduğunu söyleyen Mantı, "Türkiye'de şu anda 6 bin pilot var. Bunlardan bine yakını yabancı. Fakat bu yabancı pilot sayısı her geçen gün artıyor. Şu anda ciddi bir pilot ihtiyacı olmasına rağmen uçuş okullarından mezun olan gençlerimiz işsiz kalıyor. Çalışma bakanlığının bugençleri tespit etmesi, işsiz pilotları görmesi için bizde onları İşkur'a yönlendiriyoruz” dedi.
29 ülkeden pilot var
Gürcan Mantı, 29 ülkeden bini aşkın yabancı pilotun Türkiye’deki havayollarında çalıştığını söyledi. Amerika'da ve Avrupa'da genel havacılıkta bin 500 saati doldurmayan pilotların hava yollarında çalışamadığını aktaran Mantı, "Durum böyle olunca İskandinav ülkelerindeki genç pilotlar bu bin 500 saati doldurmak için Türkiye'ye geliyorlar. Buda Türkiye'deki hava yolları şirketlerinin işine geliyor. Hem para kazanıyorlar hem sağ sandalyeyi dolduruyorlar” bilgisini verdi.
Yabancı pilot daha kârlı
Türkiye'de bir uçuş okulunu bitiren pilot adaylarının çalışabilmesi için TİP eğitimi ve sonrasında LİNE eğitimi alması gerektiğini söyleyen Gürcan Mantı, şunları anlatıyor: "Sivil havacılık Genel Müdürlüğü dernek olarak görüşmelerimiz sonucu LİNE eğitimini ücretsiz hale getirdi. Fakat TİP eğitimi hâlâ paralı. Buda pilot adayları için bir handikap. Hava yolu şirketleri yabancılardan hem TİP hem hem de LİNE eğitimi için para alıyor. Ama Türkler’den LİNE eğitimi için para almadığından dolayı bizim gençleri uçurmak işlerine gelmiyor. Bu yüzden gençlerimiz işsiz
kalıyor."
Türkçe öğrenmiyorlar
Türkiye'de çalışan yabancı pilotların Türkçe öğrenmesinin zorunlu olmadığını hatırlatan Mantı, "Bizim pilotlarımız Almanya'ya gidip Almanca bilmeden uçamıyor. O zaman onlar da burada Türkçe öğrensin. Çünkü iç hatlarda uçtuğu zaman herkes İngilizce bilmiyor. Türkçe onlara bilgi versin. Bununla ilgili bir zorunluluk yok” dedi.
Ağır mesai mesleği bıraktırıyor
Son iki yıl içinde 15 pilotun mesleği emeklilik vakti dolmadan bıraktığını belirten Dernek Başkanı Mantı bu durumu hava yolu şirketlerinin ağır mesai saatlerine bağladı. Mantı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İleride ekonomik gücünü sağlayınca erken bırakmalar artar. Bu kadar yatırım yapılan bir insan önünde uzun bir süre varken mesleği bırakması pilot açığına sebebiyet verir. Böylece yabancı pilotlar daha da artar.”
CİHAN ACAR - BUGÜN